Συλλαλητήρια για τα 3 χρόνια από το έγκλημα


Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

 

Τέμπη: Απεργιακό ξεσηκωμό σάλπισε η ΑΔΕΔΥ για το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της τρίτης επετείου από τη σιδηροδρομική τραγωδία ● Ο Σύλλογος συγγενών των θυμάτων, σωματεία, Εργατικά Κέντρα, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες καλούν σε μαζική συμμετοχή στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, για οξυγόνο και δικαιοσύνη.

 

Με κεντρικά συνθήματα «Το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί», «δικαιοσύνη» και «οξυγόνο», πόλεις, χωριά, νησιά και γειτονιές όλης της χώρας αλλά και σημεία με ελληνική παρουσία στο εξωτερικό ετοιμάζονται για έναν από τους μεγαλύτερους κοινωνικούς ξεσηκωμούς των τελευταίων χρόνων, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της τρίτης επετείου από την τραγωδία στα Τέμπη. Ο Σύλλογος Συγγενών των Θυμάτων, σωματεία, εργατικά κέντρα, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες κ.ά. έχουν απευθύνει εδώ και καιρό καλέσματα, με την πολυαναμενόμενη δίκη για την τραγωδία να έχει οριστεί για τις 23 Μαρτίου στη Λάρισα.

 

Μετά τους εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια πολίτες που βγήκαν πέρυσι στους δρόμους, η συμμετοχή αναμένεται και φέτος μαζική. Στην Αθήνα, το κύριο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (στο Αγαλμα Βενιζέλου την ίδια ώρα) και σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

 

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, «όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα κάνει μεγάλη προσπάθεια να αναδείξει τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στο Εγκλημα και όλους τους ενόχους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Τα Τέμπη δεν ήταν μια κακιά στιγμή. Ηταν έκφραση μιας απάνθρωπης πολιτικής που μπροστά στην ανταποδοτικότητα και το κέρδος δεν λογαριάζει ούτε την ανθρώπινη ζωή, που γεννά και συγκαλύπτει εγκλήματα». Παράλληλα, στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη με μουσικές νότες δήλωσε ότι θα βρίσκεται όλη μέρα η ομάδα νέων «Μέχρι Τέλους», που κάθε βράδυ εδώ και περίπου έναν χρόνο συνεχίζει το προσκλητήριο των 57 νεκρών.

 

Παλλαϊκό

 

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις δράσεις μνήμης και διεκδίκησης, με κεντρικό αίτημα τη διερεύνηση όλων των ευθυνών και την απονομή δικαιοσύνης. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, καλώντας τα σωματεία και τις ομοσπονδίες μέλη τους να βρεθούν στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Στους δρόμους θα κατέβουν επίσης εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, τραβώντας χειρόφρενο στα τρένα, αλλά και σωματεία από πλήθος κλάδων: εκπαιδευτικοί, δικηγορικοί, ιατρικοί, φαρμακευτικοί, εμπορικοί, αγροτικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, καλλιτέχνες όπως και τα σωματεία τους (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους, ενώ οι ναυτεργάτες καλούν σε 24ωρη απεργία της ΠΝΟ, με αποτέλεσμα να παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

 

Σε αρκετές πόλεις όπως η Λάρισα και η Καλαμπάκα οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις μνήμης πριν από τις κεντρικές συγκεντρώσεις, με σιωπηλές πορείες, ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων και καταθέσεις λουλουδιών και κεριών. Η συναισθηματική φόρτιση είναι εμφανής, για πολλούς η ημέρα αυτή αποτελεί σταθμό στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας. Ολοι σχεδόν οι φορείς που καλούν στα συλλαλητήρια κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας και προσπάθεια «συγκαλύψεων» γύρω από τις ευθύνες για την τραγωδία. Από την πλευρά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη διακηρύσσεται ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα εκσυγχρονισμού, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό σύστημα. Οι συγγενείς και οι συλλογικότητες όμως επιμένουν ότι πολλά από αυτά τα έργα είχαν εξαγγελθεί στο παρελθόν και δεν έχουν υλοποιηθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα.

 

Το κεντρικό σύνθημα «Καμία άλλη τραγωδία» συμπυκνώνει την αγωνία αλλά και την προσδοκία για ένα ασφαλέστερο σιδηροδρομικό δίκτυο. Για τους περισσότερους πολίτες, η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε χρόνιες παθογένειες του κράτους: ελλείψεις σε υποδομές, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου. Η μαζική συμμετοχή στις περσινές διαδηλώσεις έδειξε ότι το ζήτημα υπερβαίνει τα στενά όρια ενός δυστυχήματος και αγγίζει τον πυρήνα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, ειδικά με τα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται στις παράλληλες δίκες για τα «χαμένα» βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και στο ζήτημα των εκταφών.

 

Στο πολιτικό επίπεδο, τέλος, η αντιπαράθεση παραμένει έντονη. Η κυβέρνηση εξαπολύει κατηγορίες για θεωρίες συνωμοσίας και προσπάθεια αποσταθεροποίησης, όπως και «κόμμα» του ξυλολίου. Από την άλλη, τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και για προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, ενώ ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

 

 

Τα κόμματα

 

Στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη καλεί τα μέλη της η Νέα Αριστερά με το σύνθημα «Δικαιοσύνη τώρα». Οπως αναφέρει: «Το “Πάμε κι όπου βγει” έγινε κανόνας και η συγκάλυψη μέθοδος διακυβέρνησης για τη Νέα Δημοκρατία». Επίσης, ζητά ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο, αυστηρούς κρατικούς ελέγχους στη Hellenic Train και τη σύσταση νέας δημόσιας εταιρείας σιδηροδρομικού έργου που θα λαμβάνει πολυετή επιδότηση για τις λεγόμενες άγονες γραμμές.

 

Να γεμίσει τους δρόμους καλεί τον ελληνικό λαό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μιλά επίσης για την ανάγκη τουλάχιστον 48ωρων κινητοποιήσεων και αγώνα διαρκείας. Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί επίσης στις συγκεντρώσεις μιλώντας για τον δρόμο της μαζικής αντίστασης που είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε νίκες.

 

Σήμερα στους δρόμους μαθητές και φοιτητές

 

 

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώνοντας συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στο πλευρό τους τάσσονται οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Γονέων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή και τη στήριξή τους. Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης στην Πάτρα, στις 11 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου, καθώς και στην Καλαμάτα, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παράλληλα, μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε διήμερες καταλήψεις και καλούν σε μαζική συμμετοχή και στα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγείλει τα εργατικά σωματεία για τις 28 Φεβρουαρίου.

 

Συγκεντρώσεις

 

● Αθήνα 12.00 Σύνταγμα

● Θεσσαλονίκη 12.00 Αγαλμα Βενιζέλου

● Πάτρα 11.00 πλατεία Αγίου Γεωργίου

● Λάρισα 12.00 κεντρική πλατεία (στις 13.00 μνημόσυνο στον τόπο του δυστυχήματος)

● Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμα πόλεις όπως: Αγρίνιο, Βέροια, Βόλος, Γιάννενα, Δράμα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαμία, Ρέθυμνο, Ρόδος, Χανιά, Χίος κ.ά.

● Στο εξωτερικό: Βρυξέλλες, Λευκωσία, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Στουτγκάρδη, Κολονία, Μιλάνο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Χάγη, Πράγα, Δουβλίνο, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Τορόντο, Μελβούρνη κ.ά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ