Τι θα πει σήμερα στη Βουλή ο Μητσοτάκης. Ποια ατζέντα επιστρατεύει η κυβέρνηση - Eπίθεση Γεωργιάδη στην Ευρωπαία Εισαγγελέα: «Εκβιάζει για την ανανέωση της θητείας της ή είναι άσχετη»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Με την πίεση της αντιπολίτευσης να εντείνεται και τα ανοιχτά μέτωπα να αυξάνονται η κυβέρνηση θα επιχειρήσει σήμερα να βάλει μπροστά τη δική της ατζέντα

 

Με την πίεση της αντιπολίτευσης να εντείνεται και τα ανοιχτά μέτωπα να αυξάνονται η κυβέρνηση θα επιχειρήσει σήμερα να βάλει μπροστά τη δική της ατζέντα. Η συνεδρίαση στη Βουλή - θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το κράτος δικαίου μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ - αναμένεται να εξελιχθεί σε μία εφ/όλης της ύλης αντιπαράθεση.

 

Δύσκολα για την κυβέρνηση θέματα - ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκλοπές κ.α.- κυριαρχούν στην επικαιρότητα, ενώ το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. είναι ηλεκτρισμένο. Στο μεταξύ οι μίνι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο δεν βοήθησαν στο να αλλάξει το κλίμα, με την αντιπολίτευση να προχωρά σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων για τον Μακάριο Λαζαρίδη.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για την δυσκολότερη περίοδο για την κυβέρνηση αυτή την δεύτερη τετραετία. Τώρα αναμένονται οι νέες δημοσκοπήσεις για να υπάρχει μία σαφέστερη εικόνα του πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο, με τους «γαλάζιους» να αναζητούν τρόπο για να περάσουν στην αντεπίθεση.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός σήμερα θα επιχειρήσει να εκπέμψει ένα μήνυμα «θεσμικής φυγής προς τα εμπρός», κάνοντας αναφορές «σε θεσμικές τομές, που θα ανατάξουν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος». Παράλληλα στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις σε όσα έχει πει η αντιπολίτευση, με τους γαλάζιους να λένε πως δεν μπορεί να επικρατεί «μια κλειστή, τοξική συζήτηση για τις τελευταίες υποθέσεις».

 

Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει πως οι παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν οφείλονται σε ένα κράτος που δεν θέλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής, διατηρώντας παλαιοκομματικά στοιχεία και πελατειακές σχέσεις. Με βάση τις πληροφορίες θα σημειώσει πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατάργηση της διαμεσολάβησης του ανθρώπινου παράγοντα μέσω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους που περιορίζει την ανθρώπινη επαφή και με βαθιές θεσμικές τομές που περιλαμβάνουν και συνταγματικές ρυθμίσεις.

 

Ανοίγει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

 

Στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να δώσει μια πρόγευση των σκέψεων που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις έχουν καταθέσει περίπου 50 βουλευτές). Από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων εστιάζουν στην αλλαγή του άρθρου 86 (σχετικά με την ποινική ευθύνη υπουργών). Παράλληλα στόχος είναι να ανοίξει η συζήτηση για άρθρα όπως: το 16 (αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια), το 30 (με την «γαλάζια» πρόταση να προβλέπει μία 6ετή θητεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), το 90 (για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης), το 103 (για την αξιολόγηση στο δημόσιο και τη σύνδεση με τη μονιμότητα).

 

Από το Μαξίμου - ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - θέλουν να δείξουν πως επιμένουν σε μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα θα επιδιώξουν να στριμώξουν πολιτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης - κυρίως το ΠΑΣΟΚ- τα οποία κατηγορούν πως δεν καταθέτουν προτάσεις αλλά υιοθετούν μία λογικά του «όχι σε όλα».

 

Πάντως στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. το κλίμα παραμένει ηλεκτρισμένο. Να σημειωθεί εδώ πως σκεπτικισμό και ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε αρκετούς «γαλάζιους» η πρόταση για το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή.

 

Με βάση την συγκεκριμένη πρόταση για όσο διάστημα ο βουλευτής είναι υπουργός, δεν θα είναι βουλευτής και θα αντικαθίσταται από τον αντίστοιχο επιλαχόντα στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Αν γίνει ένας ανασχηματισμός και φύγει από τη θέση του υπουργού ή του υφυπουργού, θα επανέρχεται στη θέση του βουλευτή.

 

Μάλιστα πρόσφατα στο briefing ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε «για να προχωρήσει αυτή η πρόταση ίσως θα πρέπει να συζητήσουμε και μείωση του αριθμού των βουλευτών για να μην έχουμε στην πραγματικότητα αντί για 300, 350 συνολικά γραφεία». Σημείωσε πάντως πως όλα αυτά είναι υπό συζήτηση και δεν είναι αποφάσεις.

 

Εντείνεται η πίεση της αντιπολίτευσης για τον Μακάριο Λαζαρίδη

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να υπάρξουν νέα πυρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, αναφορικά με τον Μακάριο Λαζαρίδη. Χθες ένα μπαράζ ανακοινώσεων υπήρξε από κόμματα της αντιπολίτευσης μετά από όσα ανέφερε το ethnos.gr πως την επόμενη μέρα της παραίτησης του Μακάριου Λαζαρίδη από την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων προσελήφθη η σύζυγός του στην ίδια θέση. Από την κυβέρνηση βλέπουν να ανοίγει ένα ακόμα θέμα και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο που αναζητείται τρόπος για να υπάρξει μία φυγή προς τα εμπρός.

 

 

Πρωτοφανής επίθεση Γεωργιάδη στην Ευρωπαία Εισαγγελέα: «Εκβιάζει για την ανανέωση της θητείας της ή είναι άσχετη»

 

Άδωνις Γεωργιάδης (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

Σφοδρή επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στην Ευρωπαία Εισαγγελέα.

 

Ο Αδωνις Γεωργιάδης σε χθεσινή συνέντευξή του στο Action24 εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην Ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με αφορμή τις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τοποθετήθηκε και για τον πολιτικό χρόνο των εκλογών.

 

Αναφερόμενος στις διαρροές, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Διαρροές σε θέματα που επηρεάζουν πολιτική και δημοκρατία απαγορεύονται». Παράλληλα πρόσθεσε: «Τι θα πει φέρνω δικογραφία σε δόσεις στη Βουλή;»

 

Σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος σχολίασε επίσης: «Δεν είναι κανένας σοβαρός θεσμός η ευρωπαϊκή εισαγγελία» και έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια από την πλευρά της εισαγγελίας.

 

«Εδώ κάτι παίζει, δεν είναι δικογραφία αυτή σοβαρή»

 

Όπως ανέφερε, όταν έλαβε γνώση της δικογραφίας επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του είπε: «αδερφέ αυτό δεν είναι δικογραφία, εδώ κάτι παίζει, δεν είναι δικογραφία αυτή σοβαρή».

 

Σε προσωπική του εκτίμηση για την υπόθεση, υποστήριξε: «Τους περισσότερους θα τους βάλει στο αρχείο η ίδια (κ. Παπανδρέου), πάμε στοίχημα; Και να σας πω γιατί το έχει κάνει; Η κ. Παπανδρέου εκβιάζει για την ανανέωση της θητείας της, για αυτό το κάνει. Γιατί το άλλο που πρέπει να σκεφτώ είναι ότι έχουμε βάλει μια άσχετη εισαγγελέα που δεν ξέρει νομικά. Γιατί δεν μπορεί να έχει στείλει εισαγγελέας αυτή την δικογραφία στη Βουλή και να έχει προκαλέσει αυτή τη φασαρία. Να έχει προσπαθήσει να καταστρέψει βουλευτές του κοινοβουλίου που έχουν ιδρώσει για να βγουν βουλευτές, έχουν τρέξει στα πεζοδρόμια, έχουν σφίξει χέρια που ούτε ξέρει αυτή για να βγει βουλευτής πόσο δύσκολο είναι, και έχει στείλει δικογραφία για να συκοφαντήσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι προφανές ότι κάτι άλλο παίζεται, θα ψάξω να το βρω μέχρι τέλους. Αυτά που λέω έπρεπε να τα πουν όλα τα κόμματα, γιατί όλα τα κόμματα έχουν βουλευτές που παίρνουν τηλέφωνο. Που είναι οι βουλευτές που έπαιρναν τηλέφωνο; Δεν ξέρουμε τους διαλόγους του κ. Κόκκαλη; Τι διαφορά είχαν οι διάλογοι του κ. Κόκκαλη με του κ. Τσιάρα;», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθεί ούτε ένας» από όσους περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

 

Παράλληλα, χαρακτήρισε την ενέργεια της ευρωπαίας εισαγγελέως απρέπεια και επίθεση στο Κοινοβούλιο.

 

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό χρόνο, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Ξέρω ότι η βασική πρόθεση του Μητσοτάκη είναι να πάει την άνοιξη του 2027», ενώ πρόσθεσε: «Από τη ΔΕΘ και μετά η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο. Όποτε και να γίνουν οι εκλογές μετά, δεν τις λες και πρόωρες».

 

 

ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: Ανοίκεια επίθεση στη Δικαιοσύνη

 

Πυρά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, για όσα ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη σχετικά με την εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου, εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «ανοίκεια επίθεση στη Δικαιοσύνη» και για  «κυβερνητικό αφήγημα κατά το οποίο οι αλλεπάλληλες δικογραφίες στη Βουλή δεν είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς και των σκανδάλων αλλά προϊόν “δόλιου” σχεδίου».

 

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά:

 

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό. Εβαλε τον κ. Γεωργιάδη να επιτεθεί με ανοίκειο τρόπο στη δικαιοσύνη. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να στοχοποιεί με ψέματα την εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα ότι "παίζει παιχνίδια" για να ανανεωθεί η θητεία της. 

 

Παρέλειψε σκόπιμα να πει ότι η θητεία της κας Παπανδρέου έχει ήδη ανανεωθεί από τον Νοέμβρη του 2025, για να στήσει το κυβερνητικό αφήγημα οτι οι αλλεπάλληλες δικογραφίες στη Βουλή δεν είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς και των σκανδάλων αλλά προϊόν “δόλιου” σχεδίου. Όχι μόνο δεν εμπιστεύονται αλλά και δεν σέβονται τη δικαιοσύνη. Δεν αντέχουν τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία.

 

Επιλέγουν τον φανατισμό και την τοξικότητα για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία.  Η παρακμή και ο καθεστωτισμός των οποίων ο κ. Γεωργιάδης είναι ο γνήσιος εκφραστής, δεν αξίζει στους Έλληνες».

 

Σακελλαρίδης: Ο πρωθυπουργός είναι υπόλογος προσωπικά για τον θεσμικό κατήφορο και την μετατροπή της Ελλάδας σε μία αυταρχική δημοκρατία

 

 Για «διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη» κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα στην Ελλάδα.

 

«Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το κράτος δικαίου. Αν θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μία μόνο αναφορά η διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό μπορεί να γίνει με την χτεσινοβραδινή επίθεση του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη στην εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα στην Ελλάδα κ. Πόπη Παπανδρέου, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του και συνεχίζει:

 

«Ο Α. Γεωργιάδης, χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα παραδοσιακά με το ψέμα, ισχυρίστηκε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η έρευνα της κ. Παπανδρέου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε επειδή "κρίνεται η ανανέωση της θητείας και θέλει να εκβιάσει την ανανέωση της θητείας της". Η ανανέωση της θητείας της κ. Παπανδρέου όμως έγινε στις 14 Νοεμβρίου 2025 για 5 χρόνια, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2030».

 

«Η συχνότητα και η βαρύτητα των ψεμάτων που εξαπολύονται από τους Υπουργούς της κυβέρνησης για να επιτεθούν στους θεσμούς του κράτους δικαίου που τους ελέγχουν είναι πρωτοφανής. Με τον ίδιο τρόπο επιτέθηκαν στις ανεξάρτητες αρχές (ΑΔΑΕ και Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων), σε δημοσιογράφους που ασκούν κριτική, σε οργανώσεις για τα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, σε πολιτικά κόμματα και ο κατάλογος είναι μακρύς», τονίζει ο Γ. Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας πως ο «Α. Γεωργιάδης το έχει κάνει σύστημα. Κάθε φορά που μιλάει οι πιθανότητες αυτό που λέει να είναι ψέμα, είναι μεγαλύτερες από το να είναι αλήθεια».

 

«Χρησιμοποιώντας τα εγχειρίδιο του Τραμπ και του Όρμπαν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν νιώθει καμία ντροπή να εξαπολύει ψεύδη για να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα, μήπως και μπερδέψει την κοινή γνώμη και συγκαλυφθεί η αλήθεια για τα σκάνδαλα και την διαφθορά. Ο Πρωθυπουργός είναι υπόλογος προσωπικά για τον θεσμικό κατήφορο και την μετατροπή της Ελλάδας σε μία αυταρχική δημοκρατία», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Αναμένουμε τα σημερινά ψέματα του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ