Με στόχο το 2-0 στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός - Μπαρτζώκας: “Να μην θεωρήσουμε κάτι δεδομένο, να αφήσουμε τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις”

Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί απέναντι στην 8η της κανονικής περιόδου, Μονακό, και έφτασε άνετα στο 1-0 στη μεταξύ τους σειρά για τα πλέι οφ της Euroleague, επικρατώντας με 91-70 στο ΣΕΦ. Στην 4η περίοδο οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν υπερισχύσει των Μονεγάσκων και πρόσφεραν υψηλό θέαμα στον κόσμο τους. Μόνο στην 1η περίοδο, όταν είχε 0/5 τρίποντα, επέτρεψε στους Μονεγάσκους να προηγηθούν ο Ολυμπιακός. Εν συνεχεία, όταν πίεσε στην άμυνα και ζεστάθηκαν οι σουτέρ του άρχισε να «χτίζει» διαφορά και από το +9 (45-36) του ημιχρόνου, βρέθηκε στο +16 (60-44), αλλά και στο +20 (71-51 και 79-59) στο 32ο λεπτό. Και μετά οι παίκτες του Μπαρτζώκα έπαιζαν λες και σε προπόνηση, για να δημιουργούν φάσεις που ξεσήκωναν τους φιλάθλους στις κερκίδες.

 

Ο Βεζένκοφ (20π. με 3/6 τρίποντα) με τέσσερα ράμματα στη μύτη, αφού τραυματίστηκε στην 3η περίοδο δεχόμενος χτύπημα από το χέρι του Άλφα Ντιαλό ευστοχούσε σε τρίποντα, ο Ντόντα Χολ που έπαιξε απίστευτη άμυνα έκανε δύο καρφώματα για high light (4π. 5ρ., 3 κοψίματα) και ο Κόρεϊ Τζόσεφ έκλεβε τις εντυπώσεις (13π. με 2/2 τρίποντα, 4 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο). Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ σημείωσε double double με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ 13 είχε και ο Φουρνιέ (2/7 τρίποντα), αλλά και 7 ριμπάουντ. Ο Γ0υόκαπ μοίρασε 7 ασίστ, είχε και 4 ριμπάουντ, 3 πόντους, ενώ 7 πόντους σημείωσε ο Άλεκ Πίτερς. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ μπορεί ν’ άργησε να πάρει μπροστά στον πρώτο προημιτελικό (είχε 1/5 τρίποντα), αλλά πέτυχε 11 πόντους, κι ενώ έπαιζε με τραυματισμό στο αριστερό πόδι.

 

Από τη Μονακό, πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Μάικ Τζέιμς με 19 πόντους (1/3 τρίποντα) και 7 ασίστ. Ο Άλφα Ντιαλό πέτυχε 15 πόντους και κατέβασε 7 ριμπάουντ, ενώ είχε και 4 κλεψίματα. Διψήφιος ήταν και ο Τζαρόν Μπλόσομγκεϊμ, με 10 πόντους (0/4 τρίποντα). Ο Ντάνιελ Τάις, χρησιμοποιήθηκε μόνο 16:16΄΄ και κάθε φορά που έβγαινε πήγαινε στ’ αποδυτήρια, δείχνοντας πως αντιμετωπίζει τραυματισμό.

 

Και τώρα η Μονακό θα προσπαθήσει ν’ αντιδράσει. Με δέκα παίκτες ο τεχνικός των Μονεγάσκων Μανουτσάρ Μαρκοισβίλι έχει να διαχειριστεί και την κούραση, αλλά πιστεύει στον αθλητικό εγωισμό τους και όπως δήλωσε τους έχει δει ν’ αντιδρούν πολλές φορές. Ο Ολυμπιακός δεν φοβάται τη Μονακό… τη σέβεται όμως. Αυτό ζήτησε από τους δικούς του παίκτες ο Γιώργος Μπαρτζώκας, να μην θεωρήσουν πως έχουν κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα. Το Game 2 είναι το πιο αποφασιστικό, ώστε να μην κάνει το “break” η Μονακό και μετά έχει δύο ματς στην έδρα της, αφού η πρόκριση στο φάιναλ φορ κρίνεται στις 3 νίκες.

 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας περιμένει να μάθει αν θα έχει στη διάθεσή του τους Τάιλερ Ντόρσεϊ και Τάισον Ουόρντ. Ο πρώτος υπέστη διάστρεμμα στο πρώτο ματς, ενώ ο δεύτερος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη μέση. Ο Σάσα Βεζένκοφ θ’ αγωνιστεί με τέσσερα ράμματα στη μύτη, μετά τον τραυματισμό του από τον Άλφα Ντιαλό στο 3ο δεκάλεπτο του Game 1. Εξάλλου, ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού είχε επιστρέψει στην 4η περίοδο, αφού του τοποθετήθηκαν τα ράμματα και έπαιξε. Ο Κόρεϊ Τζόσεφ έχει κι αυτός χτυπήσει στο πρόσωπο, αλλά θα είναι πανέτοιμος.

 

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα θα προσπαθήσουν να μπουν «καυτοί» αμέσως μετά το τζάμπολ, και να μην φανούν άστοχοι όπως στο πρώτο ματς, όταν είχαν 0/5 τρίποντα. Και βέβαια θέλουν να πιέσουν περισσότερο εν συγκρίσει με το πρώτο ματς από την αρχή. Η ομάδα του Πειραιά είναι ανώτερη, έχει σαφώς περισσότερα «όπλα», αλλά αν ο Τζέιμς, ο Οκόμπο, ο Στραζέλ, ο Ταρπέι βρεθούν στη μέρα τους, τότε μπορούν ν’ απειλήσουν έξω από τα 6.75 τον Ολυμπιακό. Με έκτο παίκτη τους φιλάθλους τους, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, θα τα δώσουν όλα για το αήττητο στα δύο πρώτα ματς.

 

Στο ΣΕΦ, θα διευθύνουν το Game 2 Ολυμπιακός-Μονακό οι Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Κάρλος Κορτές (Ισπανία) και Λούκα Κάρντουμ (Κροατία).

 

Μπαρτζώκας: “Να μην θεωρήσουμε κάτι δεδομένο, να αφήσουμε τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις”

 

 

ΘΑΝΟΣ ΦΕΡΩΝΑΣ 

 

Οι δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 2 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μονακό για τα playoffs της EuroLeague (30/4, 21:00, Novasports 4, Match Center από το SPORT24).

 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού με τη Μονακό στο ΣΕΦ για τα playoffs της EuroLeague (30/4, 21:00, Novasports 4Match Center από το SPORT24). Ο προπονητής του Ολυμπιακού χαμήλωσε τους τόνους, ενώ αναφέρθηκε και στους τραυματίες.

 

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

 

Για την πνευματική προετοιμασία: “Ακολουθείς μία πεπατημένη, θα κάνουμε μίτινγκ με τους παίκτες θα επιστήσουμε την προσοχή. Το θέλω και στην κοινή γνώμη να μην νομίζει πως είναι διαδικαστικό παιχνίδι, θα είναι κρίσιμο και δύσκολο παιχνίδι. Η Μονακό είναι μία ομάδα που την σεβόμαστε απόλυτα, έχει ποιότητα, το έδειξε σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Ο κόσμος της ομάδας πρέπει να καταλάβει ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και αύριο το ίδιο και ακόμη περισσότερο”.

 

Για αλλαγές ενόψει του δευτέρου παιχνιδιού: “Μικρές λεπτομέρειες, αναλύουμε το παιχνίδι, βλέπουμε αν έχουν προσθέσει κάτι. Δεν υπάρχουν μεγάλα πράγματα, μπορεί να διαλέξουν διαφορετική άμυνα ή να διαλέξουμε εμείς σε κάποια place κάποια πράγματα. Δεν είναι τόσο σημαντικά τα πράγματα για να κάνουμε πολλές αλλαγές”.

 

Για την κατάσταση των τραυματιών: “Επειδή είναι σε διαδικασία θεραπειών (σ.σ. Γουόρντ και Ντόρσεϊ), αύριο θα ξέρουμε, δεν μπορώ να σας πω σίγουρα για κανέναν. Ο Βεζένκοβ έχει ράμματα, αλλά θα είναι κανονικά, ο Τζόσεφ έχει σχιστεί στο πρόσωπο, αλλά είναι οκ”.

 

Για το πώς θα ξεχαστεί το πρώτο ματς και τον κίνδυνο του δεύτερο παιχνιδιού: “Θα τους πω αυτό το παράδειγμα (σ.σ. αυτό με τη Σιένα το 2011), το χθεσινό παιχνίδι δεν ήταν εύκολο. Ήταν ένα παιχνίδι, που λάθος το βλέπουμε έτσι. Είχαμε ένα ξέσπασμα στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου και πήγαμε με εννέα πόντους στο ημίχρονο. Το παιχνίδι ακροβατούσε στο 3ο δεκάλεπτο, το να μπει ή όχι η Μονακό στο παιχνίδι. Οι 21 πόντοι δεν είναι αντιπροσωπευτικό δεν νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έκανε κάτι φοβερό σαν παιχνίδι, ούτε σε ποσοστά, ούτε σε βασικούς τομείς που πρέπει να είμαστε καλοί. Ο κόσμος βοήθησε πολύ, η θέληση ήταν μεγάλη. Αύριο είναι άλλο παιχνίδι. Πάντα ομάδα που προέρχεται από ήττα είναι πιο αλέρτ. Να μην θεωρήσουμε κάτι δεδομένο”.

 

Για τη διαχείριση συναισθημάτων: “Πρέπει να αποδεκτής ότι κάθε παίκτης έχει χαρακτηριστικά, υπάρχουν παίκτες που είναι computer, υπάρχουν παίκτες που παίζουν με το ένστικτο. Αν αλλάξεις κάτι από αυτούς, χάνεις και αυτό που έχουν ως προσόν. Πρέπει να είμαστε θετικοί στα στοιχεία που έχουν οι παίκτες μας, κάποιες φορές εκνευρίζομαι με τέτοιες επιλογές και είναι γεγονός. Από την άλλη ένας παίκτης που είναι σκόρερ, έχει το ένστικτο, πρέπει να αποδεχθείς ότι θα πάει και σε υπερβολές, όσο δεν θα στοιχίσει στην ομάδα. Είναι μία κατάσταση δύσκολη, κερδίζεις ή χάνεις παιχνίδια από αυτό. Απλά δεν είναι εποχή να χάνεις παιχνίδια”.

 

Για την ελευθερία στους παίκτες σε αυτή τη θητεία του: “Πάντα συνέβαινε αυτό, έχει σχέση με τα χαρακτηριστικά των παικτών. Στο παρελθόν έχει λειτουργήσει με παίκτες όπως ο Σβεντ, όταν ήμουν στην Χίμκι. Αυτό που πρέπει να κάνει ένας προπονητής είναι να αναγνωρίσει το ταλέντο και τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχει και όχι αυτά που θα ήθελε να έχει. Ο συμβιβασμός είναι σημαντικός για εμάς, γιατί αλλιώς τα βλέπεις τα πράγματα από μία πλευρά. Δεν υπάρχει ποτέ το τέλειο, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι σημαντικός. Σε κάθε ματς παίρνουν 70-80 επιθετικές ή αμυντικές αποφάσεις. Κανείς δεν παίρνει αποφάσεις στη δουλειά του με απόλυτη επιτυχία. Να το λαμβάνουμε υπόψη όταν αυτές λαμβάνονται με τόσους σφυγμούς”.

 

Για την σταθερότητα και αν έχει σχέση στους πόντους από τον πάγκο: “Δεν νομίζω ότι στηριζόμαστε λιγότερο σε αυτούς. Έχουμε ένα ρόστερ που προφανώς με συγκεκριμένη δουλειά, υπάρχει αφομοίωση αυτού που ζητάει το σταφ, αλλά και των απαιτήσεων της ομάδας. Αυτήν την στιγμή δεν ξέρω άλλη ομάδα να έχει πίεση να πάρει την Ευρωλίγκα. Εκτός από τον μεγάλο αντίπαλό μας τον Παναθηναϊκό, που οι άνθρωποι το λένε ευθαρσώς, επειδή γίνεται και στο γήπεδό τους.  Προσπάθησα να αποφύγω τις φράσεις κλισέ, ότι πάμε να πάρουμε την Ευρωλίγκα, αλλά ο κόσμος το ζητάει επίμονα. Είτε γιατί έχουμε παίξει τέσσερα συνεχόμενα Final Four, είτε για άλλους λόγους. Αυτήν την στιγμή υπάρχει μία πίεση, που δεν ξέρω κατά πόσο εύκολο είναι μία ομάδα να την διαχειριστεί. Να έχουμε μικρούς στόχους, να κοιτάζουμε τι γίνεται στο επόμενο ματς και να αφήσουμε τις μεγαλεπήβολους στόχους και δηλώσεις. Να συγκεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε να κάνουμε. Να κοντρολάρουμε αυτά που κοντρολάρονται και όχι πράγματα άλλα”.

 

Για το γεμάτο ρόστερ και τη διαχείρισή του: “Για το αν είναι ετοιμοπόλεμοι, βλέπετε ότι υπάρχει ρουτίνα και δεν τους αφήνει εκτός φόρμας. Η διαχείριση είναι δύσκολη γιατί πολλές φορές, οι παίκτες που θέλουν μόνο να παίζουν, οι παίκτες που μένουν εκτός στεναχωριούνται, το λένε κιόλας. Κάνουμε ροτέισιον, εξηγούμε την κατάσταση. Είναι ένα όπλο, αν το διαχειριστείς σωστά”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ