Ο Παναθηναϊκός αναχώρησε από το Ελευθέριος Βενιζέλος με για την Ολλανδία, όπου θα ξεκινήσει να βάζει τις βάσεις του ενόψει της νέας σεζόν. Συγκεκριμένα, τελικός προορισμός θα είναι το Άπελντορν, καθώς εκεί θα λάβει χώρα η προετοιμασίας της ομάδας από τις 22 Ιουνίου έως της 5 Ιουλίου.
Του Χρήστου Γκοτζιά
Θυμίζουμε ότι η ομάδα του Τζέικομπ Νίστρουπ θα αντιμετωπίσει σε φιλική αναμέτρηση τον Άγιαξ στις 4 Ιουλίου.
Ο Παναθηναϊκός θα μπει στη μάχη του 2ου προκριματικού γύρου του Conference League και θα αντιμετωπίσει την Πάκσι , όπως έμαθε από την κλήρωση της Τετάρτης (17/6), που πραγματοποιήθηκε στη Νιόν.
Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 23 Ιουλίου στην Ουγγαρία, ενώ η ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αργότερα στο ΟΑΚΑ στις 30 Ιουλίου.
Δείτε φωτογραφίες:






Η ωμή αλήθεια του Τζέικομπ Νίστρουπ

Του Αποστόλη Πάνου
Κατά την επίσημη παρουσίαση του ο Δανός προπονητής ήταν όπως μας τον είχαν παρουσιάσει οι συμπατριώτες του. Ειλικρινής, φιλόδοξος, αλλά και πραγματιστής στο νέο μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του, που είναι ο Παναθηναϊκός. Γράφει ο Αποστόλης Πάνος.
Αρκετές ώρες πριν την επίσημη παρουσίαση του Τζέικομπ (όπως προτιμά ο ίδιος να τον προσφωνούμε και όχι με το… βαπτιστικό του Γιάκομπ) Νίστρουπ, δεν σας κρύβουμε πως είχαμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε τι περίπου θα πει ο Δανός τεχνικός στην πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου.
Αν θα ήταν κοντά στον προφίλ του προκατόχου του Ράφα Μπενίτεθ ή θα έμοιαζε κάπως με αυτά των Ρούι Βιτόρια, Ντιέγκο Αλόνσο, Φατίχ Τερίμ και Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που βρέθηκαν στην ίδια ακριβώς θέση τα τελευταία χρόνια. Αυτό που είδαμε ήταν κάτι διαφορετικό και σίγουρα αυτό που θα μπορούσε να διαγνώσει κανείς, είναι έναν σοβαρό προπονητή που ξεχωρίζει από τον τρόπο που αναλύει μια κατάσταση. Και η αλήθεια είναι πως ο Νίστρουπ δεν επιχείρησε να την ωραιοποιήσει.
Ποια ήταν τα πιο σημαντικά που είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζο και τον τεχνικό διευθυντή Στέφανο Κοτσόλη;
Χαρακτήρισε απόλυτα φυσιολογικό το κύμα αλλαγών που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ, τονίζοντας ότι ένας σύλλογος με το μέγεθος του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να ανέχεται αποστάσεις 20 βαθμών από την κορυφή. Ξεκαθάρισε ότι η αποτυχία δεν ήταν ζήτημα ενός μόνο προσώπου, δείχνοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση των δομικών προβλημάτων που καλείται να λύσει.
Υπογράμμισε την άψογη και διαφανή συνεργασία του με τη διοίκηση και τον τεχνικό διευθυντή Στέφανο Κοτσόλη, επιβεβαιώνοντας ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία του νέου project είναι κοινές και προσυμφωνημένες. Ενδεικτική ήταν για παράδειγμα η αναφορά του στη βάση σχηματισμού της άμυνας (τετράδα) κάτι που δύσκολα αποκαλύπτει και επικοινωνεί ένας προπονητής ο οποίος ουσιαστικά τώρα αναλαμβάνει μια ομάδα και δεν έχει δουλέψει πραγματικά μαζί της.
Το δόγμα της Κοπεγχάγης και η τρομερή αυτοπεποίθηση
Η αισιοδοξία του Νίστρουπ μας έδειξε πως δεν πηγάζει από θεωρίες, αλλά βάσει των όσων πέτυχε στην πρόσφατη προσωπική του ιστορία. Έχοντας οδηγήσει την Κοπεγχάγη στην κορυφή της Δανίας και σε σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές, γνωρίζει πως χρειάζεται να λειτουργήσει στην πράξη, σ’ ένα πρωτάθλημα αντίστοιχης δυναμικότητας με το ελληνικού. Τι χρειάζεται για να κάνει πρωταθλητισμό.
Σε κάποιες στιγμές μάλιστα, δεν δίστασε να πει πως ο οργανισμός επέλεξε σωστά δίνοντας του την ευκαιρία να καθοδηγήσει την ομάδα, ενώ η ατάκα του: «Δεν θα καθόμουν ποτέ απέναντί σας αν δεν θεωρούσα πως υπάρχει η δυνατότητα να γίνουμε πρωταθλητές στο μέλλον», αποτελεί δείγμα ισχυρής φιλοσοφίας με σαφές μήνυμα στον κόσμο της ομάδας.
Παράλληλα έδειξε πως είναι ένας προπονητής που… διψά για πίεση ξεκαθαρίζοντας ότι η πίεση του πρωταθλητισμού δεν τον λυγίζει, αλλά λειτουργεί ως το απαραίτητο “καύσιμο” για να πετύχει. Ειδικά τη λέξη “καύσιμο” της χρησιμοποίησε πολλές φορές, στέλνοντας προφανώς μήνυμα και στους παίκτες του. Συνάμα, όμως, ζήτησε “ψυχραιμία στις ήττες”, αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στην κορυφή είναι ένα δύσκολο ταξίδι που απαιτεί καθαρό μυαλό και σταθερότητα στις αναποδιές.
Η αγωνιστική ταυτότητα της “νέας εποχής”
Ο Δανός υποσχέθηκε στους φιλάθλους κάτι εντελώς καινούργιο, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα. Το ποδόσφαιρο που οραματίζεται για τον Παναθηναϊκό βασίζεται όπως είπε σε σύγχρονες ευρωπαϊκές σταθερές:
Κυριαρχία και συνδυασμοί, ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Υψηλή πίεση με άμεση ανάκτηση της μπάλας στο μισό του αντιπάλου, αναγκάζοντάς τον σε λάθη. Γενικότερα, απώτερος στόχος του είναι ο Παναθηναϊκός να γίνει μια ομάδα που οι φίλαθλοι θα απολαμβάνουν να βλέπουν στο γήπεδο, χωρίς όμως να θυσιάζεται η αποτελεσματικότητα.
Κάτι που κακά τα ψέματα, ήταν το βασικό κριτήριο αποχώρησης του Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος παρουσίασε ένα σύνολο βελτιωμένο αμυντικά, αλλά με σαφές έλλειμμα στο επιθετικό κομμάτι.
Η κουβέντα για την μεγαλύτερη αδυναμία του Παναθηναϊκού
Και μιας και το αναφέραμε, σε σχετική ερώτηση του SPORT24 για την μεγαλύτερη αδυναμία που εντόπισε αναλύοντας τα παιχνίδια των πρασίνων την περυσινή χρονιά, η απάντηση του ήταν αν μη τι άλλο στοχευμένη: “Στα τελευταία έντεκα παιχνίδια, εννιά στο πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο και ειδικά απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ η ομάδα πέτυχε ελάχιστα γκολ. Προφανώς αυτό πρέπει ν’ αλλάξει αν θέλεις να είσαι στην κορυφή. Αυτή θα έλεγα πως ήταν η μεγαλύτερη αδυναμία”.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Τζέικομπ Νίστρουπ δεν ήρθε στην Αθήνα για να διαχειριστεί μια κατάσταση, αλλά για να την ανατρέψει. Με την τετράγωνη… σκανδιναβική λογική του, το ξεκάθαρο πλάνο του (το οποίο είχε στις προηγούμενες ομάδες του) και την πίστη του πως αν ο Παναθηναϊκός μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, θα πανηγυρίσει σύντομα το πρωτάθλημα.
Το αν θα τα καταφέρει θα κριθεί βέβαια στο χορτάρι όπως με όλους τους προπονητές, αλλά η πρώτη του επίσημη εμφάνιση άφησε την αίσθηση ότι το τριφύλλι βρήκε έναν προπονητή που μιλάει και σκέφτεται σαν πραγματικός πρωταθλητής έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη φιλοσοφία και τις δυνάμεις του.
Πότε υπογράφουν Τσάπρας, Πένια και πότε πετάνε για Ολλανδία

Ημέρα Τριαντάφυλλου Τσάπρα και Ινιάκι Πένια θα είναι η Δευτέρα 22 Ιουνίου, ενώ οι δύο ποδοσφαιριστές αναμένεται να μεταβούν άμεσα στην Ολλανδία με την υπόλοιπη αποστολή.
Μετά τον Ετιέν Καμαρά, ο Παναθηναϊκός φουλάρει για δύο ακόμη μεταγραφές, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να περάσουν τα ιατρικά και να υπογράψουν τα συμβόλαιά τους ο Τριαντάφυλλος Τσάπρας και ο Ινιάκι Πένια.
Ο Έλληνας μπακ θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο, ενώ ο Ισπανός τερματοφύλακας για τρία συν ένα χρόνια. Αν όλα κυλήσουν ομαλά θα ενσωματωθούν στην αποστολή του τριφυλλιού στην Ολλανδία την Τρίτη, ήτοι μια ημέρα μετά την άφιξη των πρασίνων.










