Για εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2027 μίλησε εκ νέου ο πρωθυπουργός, θέλοντας να βάλει φρένο στη σεναριολογία που έχει φουντώσει για κάλπες το φθινόπωρο. Βέβαια οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλονται, ωστόσο από την κυβέρνηση δεν θέλουν να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις η σχετική συζήτηση καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος υπουργοί και βουλευτές να κατεβάσουν μολύβια.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Σε συνέντευξή του στο «Liberal» o Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο αφήγημα της αυτοδυναμίας, μιλώντας για «ρεαλιστικό» και «εφικτό» στόχο. Βέβαια με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου κοντά στο 30% (σύμφωνα με την Metron Analysis είναι στο 30.4% στην εκτίμηση ) κρίσιμο είναι να υπάρξει επαναπροσέγγιση απογοητευμένων ψηφοφόρων. Για να αποφευχθεί μια χαλαρή ψήφος το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός είναι πως «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αυτή τη στιγμή και δεν βλέπω περιθώριο συνεργασίας».
Για μηδενική ανοχή στη βία μιλά η κυβέρνηση. Τα μηνύματα Μητσοτάκη

«Δεν μπορούμε άλλο να παραμένουμε σιωπηλοί και να δικαιολογούμε συμπεριφορές οι οποίες ενδύονται το «φωτοστέφανο» της κοινωνικής, πολιτικής ή ταξικής πάλης» σημείωσε χθες (2/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα υπογράμμισε πως «μιλάμε για κανονικές τρομοκρατικές, εγκληματικές συμπεριφορές. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις διωκτικές αρχές και από τη Δικαιοσύνη». Μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά : δεν έχουμε το περιθώριο πια να αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους ωσάν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να δικαιολογούμε πράξεις βίας, δήθεν υπό τον μανδύα της έννοιας της «παρέμβασης».
Σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «έκαψαν μία γυναίκα, αυτό δεν είναι «παρέμβαση» είναι δολοφονική ενέργεια». Μίλησε για ροπή του πολιτικού διαλόγου προς εκφράσεις που «οπλίζουν» τα χέρια αυτών που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Σημείωσε ακόμα πως «αυτή η κυβέρνηση τόλμησε και τα έβαλε με αυτές τις οργανωμένες ομάδες που πολιτικά βρίσκονταν στο απυρόβλητο».
Από την κυβέρνηση μιλάνε για μια «τρομοκρατική ενέργεια η οποία είχε ξεκάθαρη πολιτική στόχευση », καθώς στοχοποιήθηκαν τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμούν δε, πως συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός πως στη Θεσσαλονίκη «έχει γίνει μία πολύ συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν φαινόμενα οργανωμένης παραβατικότητας, στον αναρχικό - ακροαριστερό χώρο» και αναφέρονται στην εκκένωση συγκεκριμένων καταλήψεων
Οι αναφορές Μητσοτάκη σε Τσίπρα και κόμματα της Aριστεράς
Στην ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικότερο reset αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός. Όπως είπε «το reset δεν αφορά μόνο τον τρόπο με τον οποίο η οργανωμένη πολιτεία αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα, αλλά και τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν όλοι οι πολιτικοί χώροι, κυρίως τα κόμματα τα οποία προέρχονται από την αριστερά, τα οποία στο παρελθόν έχουν δείξει ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί ονομαστικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «στο παρελθόν είχε πει ότι οι μολότοφ είναι κακές «ανάλογα με τη μεριά που είσαι όταν πέφτουν», ότι εξαρτάται από τη μεριά στην οποία βρίσκεσαι αν μια μολότοφ είναι καλή. Να τραβήξουν πια μια διαχωριστική γραμμή με αυτές τις συμπεριφορές».
Τι λένε κυβερνητικά στελέχη
«Αυτονόητες οι καταδίκες από τα υπόλοιπα κόμματα αλλά δεν αρκούν, χρειάζεται πολιτική απομόνωση των φαινομένων βίας» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Και προσθέτουν «η αντιπολίτευση ας αναλογιστεί τον τοξικό της πολιτικό λόγο και τις πράξεις της όταν κυβερνούσε. Δεν μπορεί να γίνονται διακρίσεις απέναντι στη βία, αν είναι ακροδεξιά ή ακροαριστερή».
Από την κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταθέτουν αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα. Για αδιανόητη ιδεολογική ραστώνη στην αντιπολίτευση έκανε χαρακτηριστικά λόγο ο πρωθυπουργός. «Τίποτα καινούργιο έχετε να μας πείτε;»είπε και συνέχισε την κριτική λέγοντας «αναμασούν τα ίδια και τα ίδια κλισέ, τα οποία και έχουν αποδομηθεί στην πράξη».
Στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές θα μπαίνουν όλο και πιο εμφατικά τα διλήμματα απ’ την πλευρά της κυβέρνησης. Ένα από τα ερωτήματα που θα μπουν από την πλευρά της Ν.Δ. στους ψηφοφόρους είναι ποιος είναι κατάλληλος να διαχειριστεί τις μεγάλες αβεβαιότητες μέχρι το 2030. Άλλωστε από το Μαξίμου ποντάρουν σε ένα αφήγημα σταθερότητας και τονίζουν πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέες περιπέτειες για τη χώρα.
Τα βέλη στον Τσίπρα
Εντείνεται το τελευταίο διάστημα η «γαλάζια» κριτική προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο σε πρόσφατες παρεμβάσεις του είχε «φωτογραφίσει» χωρίς να κατονομάσει ο πρωθυπουργός. Ήταν ενδεικτική η αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο πως «είναι πραγματικά άξιον απορίας πώς αυτοί που έκλεισαν τις τράπεζες πριν από 11 χρόνια και φόρτωσαν δισεκατομμύρια, δεκάδες δισεκατομμύρια στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν, να έρχονται σήμερα και να εισηγούνται συνταγές που θα επαναλάμβαναν ακριβώς τα ίδια σφάλματα».
Αυτή τη φορά πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί ονομαστικά στον κύριο Τσίπρα και στα όσα έχουν λάβει χώρα από το 2023 μέχρι σήμερα. ‘Οπως είπε «ο ελληνικός λαός διάλεξε αντίπαλό μου τον Τσίπρα στις εκλογές του 2023» και σημείωσε «περιφρόνησε αυτή την εντολή – παρέδωσε το κόμμα του σε κάποιον που τον υπονόμευσε για να επανέλθει με καινούργιο κόμμα, αλλά με πολιτικό λόγο και πολιτικά χαρακτηριστικά ίδια και απαράλλαχτα».
«Αναπόφευκτη» η διαγραφή Σαμαρά
«Η διαγραφή του Σαμαρά κατέστη, δυστυχώς, αναπόφευκτη με αυτά που είχε πει» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα υπογράμμισε πως «δυστυχώς, με αυτά τα οποία εξακολουθεί να λέει δικαιώνεται απόλυτα».
Ουσιαστικά είναι εμφανές πως οι «γαλάζιες» γέφυρες με τον πρώην πρωθυπουργό έχουν κοπεί, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει πυκνώσει τις αιχμηρές τοποθετήσεις του. Ερωτηματικό πάντως παραμένει το πότε θα επιλέξει να ανοίξει τα χαρτιά του ο κ. Σαμαράς για τις επόμενες κινήσεις.










