Ολυμπιακός: Στην Ελλάδα ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ, κόβει το ρεπό και πιάνει δουλειά στον Ρέντη – Το προφίλ του νέου προπονητή των ερυθρολεύκων

ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΗΣ 

 

 Ο ρόλος Μονκαντά, Κορδόν, η σχέση με τον Μεντιλίμπαρ

 

Ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ έφτασε τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα και μέσα στην ημέρα ανακοινώνεται από τον Ολυμπιακό. Οι συναντήσεις με Μονκαντά, Κορδόν, η σύνδεση με τον Μεντιλίμπαρ, ο ένας “σίγουρος” βοηθός και το ρεπό που “κόβεται”, για να ξεκινήσει η δουλειά στο Ρέντη.

 

Ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ Μπαρενετσέα είναι εδώ. Όχι μεταφορικά. Κυριολεκτικά. Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού είναι στην Ελλάδα. Για να αναλάβει και επίσημα τα νέα του καθήκοντα.

 

 

Ένα βαρύ φορτίο. Να αντικαταστήσει τον προπονητή που πέτυχε και αγαπήθηκε όσο κανείς προηγούμενος. Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την άφιξή του στην Ελλάδα και τους Ερυθρόλευκους, ο σπουδαίος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποτελεί παρελθόν, αφήνοντας τη θέση του στον πάγκο του Ολυμπιακού σε έναν ακόμη Βάσκο. Ο οποίος έρχεται να αναλάβει το βαρύ φορτίο να συνεχίσει τη δουλειά του πλέον επιτυχημένου προπονητή στην ιστορία του συλλόγου.

 

Διάδοχος του Μεντιλίμπαρ, ένας γείτονάς του στη χώρα τον Βάσκων. Διότι αυτό ακριβώς είναι ο Αλγουαθίλ. Όχι απλά γνωστός του. Αλλά ένα κοντινό του πρόσωπο, με τον οποίο είχαν άριστες σχέσεις από την Ισπανία. Ενας… κοντοχωριανός του. Γεννημένος την 4η Ιουλίου 1971 στο Οριο. Ακριβώς 54.5 χιλιόμετρα από το Ζαλντιμπάρ, τη γενέτειρα του “Μέντι”.

 

Γέννημα θρέμμα της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Από μικρό παιδί, ως παίκτης των ακαδημιών, μετέπειτα ως δεξιός μπακ στην πρώτη ομάδα, αλλά και στην πορεία ένας από τους σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία της ομάδας του Σαν Σεμπαστιάν.

 

Πέρασε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από τις Ακαδημίες, στην Β ομάδα και μετά, 7 σερί χρόνια (2018-25), με 330 αγώνες, 153 νίκες, 84 ισοπαλίες, 93 ήττες ως προπονητής της πρώτης ομάδας. Αλλά και απτές επιτυχίες. Ενα Κύπελλο Ισπανίας, πέντε παρουσίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με σημαντικές νίκες και προκρίσεις. Και ποδόσφαιρο με ταυτότητα.

 

Με τον ίδιο να κερδίζει το βραβείο Τόνι Μουνιόθ το 2023, για τον κορυφαίο προπονητή στο ισπανικό ποδόσφαιρο! Τον Ιούλιο του 2025, φεύγοντας από τον Σαν Σεμπαστιάν βρέθηκε στην Αλ Σαμπάμπ. Και τώρα ο δρόμος του τον έφερε στον Πειραιά.

 

Ο ρόλος Κορδόν, Μονκαντά

 

Ο Αλγκουαθίλ είναι στην Ελλάδα. Και μαζί με τον νέο τεχνικό διευθυντή, Αντόνιο Κορδόν και τον επικεφαλής του μεταγραφικού σχεδιασμού, Ζοφρέ Μονκαντά, καλούνται να κάνουν τα πάντα ώστε ο Ολυμπιακός να αξιοποιήσει το ρόστερ που χτίστηκε, να επιστρέψει στην κορυφή στην Ελλάδα, αλλά και να πραγματοποιήσει τα ευρωπαϊκά του όνειρα. Καλούνται να το κάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Διότι ο χρόνος ποτέ δεν είναι σύμμαχος στον Ολυμπιακό.

 

Κορδόν και Μονκαντά επιβεβαιώνεται ότι έπαιξαν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις. Αλλά και στην απόφαση για αλλαγή στον πάγκο. Ο Ισπανός νέος αθλητικός διευθυντής ήταν εκείνος που φέρεται να επιχειρηματολόγησε στην απόφαση να αλλάξει ο προπονητής. Θεωρώντας πως ο κύκλος έχει κλείσει. Το ίδιο συνέβη και με τον Μονκαντά. Μάλιστα, οι δυο τους ήταν και οι δύο που έκαναν τις επαφές με τον Αλγκουαθίλ στην Ισπανία. Με τα δυο χθεσινά ραντεβού να «κλειδώνουν» το «ναι» του 55χρονου Βάσκου. Αλλά και να οδηγούν τις εξελίξεις με την άμεση αλλαγή προπονητή.

Οι συναντήσεις του προέδρου

 

Εχει σημασία να αναφέρουμε ότι μετά το τέλος του αγώνα Κυπέλλου με τον Βόλο στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε συζητήσεις με τους συνεργάτες του στο γήπεδο. Αλλά όχι μόνο. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού φώναξε στη σουίτα του και ποδοσφαιριστές, με τους οποίους επίσης είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

 

Κυρίως τους νέους, εκείνους που αποκτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι και δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους, να τους καλωσορίσει, αλλά και να τους τονίσει τις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν από τους ίδιους. Ενώ πέρα από αυτό, είναι σαφές ότι με αρκετούς ανθρώπους από εκείνους που συναντήθηκε, είχε συζητήσεις που αφορούσαν και στο θέμα του προπονητή. Στο οποίο οι Κορδόν και Μονκαντά είχαν ξεκάθαρη θέση για αλλαγή.

 

“Κόβεται” το ρεπό

 

Πλέον, το καράβι δεν γυρίζει πίσω. Μέσα στην ημέρα ο Ολυμπιακός αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την πρόσληψη του Ιμανόλ. Με τον ίδιο να πιάνει άμεσα δουλειά. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως παρότι το πρόγραμμα περιλάμβανε ρεπό, αυτό θα κοπεί. Και το απόγευμα ο νέος προπονητής θα βρίσκεται στο Ρέντη, για να πιάσει δουλειά και να γνωρίζει τους νέους του παίκτες. Κάνοντας αγώνα δρόμου, πλέον, καθώς από το Σάββατο και έως την επόμενη εβδομάδα, έχει να ετοιμάσει τον Ολυμπιακό για τους αγώνες με ΟΦΗ, Γιαγκελόνια και Λεβαδειακό. Και το τι θέλει η ομάδα του Πειραιά σε αυτά τα ματς, είναι περιττό να το επισημάνουμε.
Με τον γιο του

 

Τέλος, αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το επιτελείο του Αλγκουαθίλ, οι πληροφορίες από την Ισπανία αναφέρουν πως ο γιος του, Αντερ Θουρουτούθα Αλγκουαθίλ θα τον ακολουθήσει στην Ελλάδα, όπως είχε κάνει και στην Αλα Σαμπάμπ,, όπου είχε τον ρόλο του γυμναστή. Ενώ προκύπτει ότι θα έχει ακόμη δύο ή τρία πρόσωπα στο τιμ του. Αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα είναι.

 

Αλγκουαθίλ: Το προφίλ του νέου προπονητή των ερυθρολεύκων. Ο Βάσκος tactician, που έφτιαξε την πιο ελκυστική Σοσιεδάδ όλων των εποχών

 

 

Ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ είναι ο άνθρωπος που καλείται να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο στον Ολυμπιακό μετά την ιστορική εποχή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ένας προπονητής που πήρε μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ιδέα, τη δούλεψε για χρόνια και μετέτρεψε τη Ρεάλ Σοσιεδάδ σε μία από τις σταθερές δυνάμεις της Ισπανίας.

 

Η διαδοχή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν θα μπορούσε να είναι μία απλή αλλαγή προπονητή. Ο Βάσκος που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφαία στιγμή της ιστορίας του άφησε πίσω του κάτι πολύ μεγαλύτερο από αποτελέσματα και τρόπαια.

 

Άφησε σημείο αναφοράς και όποιος περνάει την πόρτα του Ρέντη μετά από εκείνον γνωρίζει ότι δεν αναλαμβάνει απλώς μία ομάδα που απαιτεί νίκες. Αναλαμβάνει μία ομάδα που πλέον έχει μάθει να απαιτεί και ευρωπαϊκό μέγεθος.

 

Ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ έρχεται από μία διαφορετική σχολή του ίδιου τόπου. Βάσκος όπως ο Μεντιλίμπαρ, αλλά με διαφορετικό ποδοσφαιρικό αποτύπωμα.

 

Και ίσως αυτή να είναι η πρώτη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της νέας εποχής του Ολυμπιακού: η καταγωγή συνδέει τους δύο προπονητές, η φιλοσοφία τους όμως δεν τους ταυτίζει.

 

Δεν προπόνησε απλώς τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, μεγάλωσε μέσα σε αυτή. Για να καταλάβει κανείς τον Αλγκουαθίλ πρέπει πρώτα να καταλάβει τη σχέση του με τους κυανόλευκους.

 

Δεν ήταν ένας προπονητής που έφτασε στο Σαν Σεμπαστιάν με ένα βιογραφικό στο χέρι. Υπήρξε ποδοσφαιριστής της, επέστρεψε στις ακαδημίες της και πέρασε χρόνια δουλεύοντας μέσα στον οργανισμό, προτού φτάσει στην πρώτη ομάδα.

 

Εργάστηκε για περίπου οκτώ χρόνια στις ακαδημίες και στη δεύτερη ομάδα, έχοντας συμμετοχή στην εξέλιξη ποδοσφαιριστών όπως ο Μικέλ Ογιαρθάμπαλ και ο Ρομπέν Λε Νορμάν.

 

Ανέλαβε προσωρινά την πρώτη ομάδα τον Μάρτιο του 2018, επέστρεψε στη δεύτερη και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς πήρε ξανά τα κλειδιά. Αυτή τη φορά για να τα κρατήσει.

 

Από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το καλοκαίρι του 2025 κάθισε στον πάγκο της σε 330 επίσημα παιχνίδια, με απολογισμό 153 νίκες, 82 ισοπαλίες και 95 ήττες.

 

Επτά σχεδόν χρόνια σε έναν πάγκο του σύγχρονου ποδοσφαίρου δεν είναι απλώς μακροημέρευση. Είναι απόδειξη ότι ένας προπονητής κατάφερε να γίνει μέρος της ταυτότητας ενός συλλόγου.

 

Το Κύπελλο που περίμενε 34 χρόνια και η επιστροφή στο Champions League

 

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήρθε στις 3 Απριλίου 2021. Η Σοσιεδάδ νίκησε 1-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον αναβληθέντα βασκικό τελικό του Copa del Rey της σεζόν 2019/20 και κατέκτησε το πρώτο μεγάλο τρόπαιό της μετά το 1987.

 

Τριάντα τέσσερα χρόνια αναμονής τελείωσαν με τον Αλγκουαθίλ στον πάγκο. Δεν έμεινε όμως σε εκείνη τη βραδιά. Δημιούργησε μία Σοσιεδάδ με σταθερή ευρωπαϊκή παρουσία και το 2022/23 την οδήγησε στην τέταρτη θέση της La Liga, εξασφαλίζοντας την επιστροφή της στο Champions League έπειτα από μία δεκαετία. Την ίδια περίοδο έφτασε τις 100 νίκες στον πάγκο της, ενώ η ομάδα του κατέγραψε και σερί εννέα συνεχόμενων νικών.

 

Και αυτό ίσως περιγράφει καλύτερα το έργο του από οποιοδήποτε σύστημα: πήρε μία ομάδα με ισχυρή τοπική ταυτότητα και την έκανε ξανά ευρωπαϊκά υπολογίσιμη χωρίς να της ζητήσει να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν.

 

Τι ποδόσφαιρο φέρνει στον Ολυμπιακό

 

Όποιος προσπαθήσει να περιγράψει τον Αλγκουαθίλ γράφοντας απλώς παίζει 4-3-3 ή 4-1-4-1, θα χάσει την ουσία.

 

Το 4-1-4-1 αποτέλεσε συχνά την αρχική διάταξη της Σοσιεδάδ, αλλά μέσα στο ίδιο παιχνίδι η ομάδα του μπορούσε να μετασχηματιστεί σε 4-3-3, 4-2-3-1, 4-2-2-2 ή ακόμη και σχηματισμούς με τριάδα στην πρώτη γραμμή του build-up.

 

Η πραγματική του “εμμονή” βρίσκεται στους χώρους.

 

Οι ομάδες του θέλουν την μπάλα, θέλουν να επιβάλλουν το παιχνίδι τους και προσπαθούν να ανοίξουν το γήπεδο τόσο σε πλάτος όσο και σε βάθος. Στην ανάπτυξη χρησιμοποιούνται διαφορετικές δομές, με συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις ώστε να δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι και γραμμές για εύκολες πάσες.

 

Ο στόχος είναι να μετακινηθεί ο αντίπαλος, να δημιουργηθεί ο ελεύθερος παίκτης και τότε να επιταχυνθεί η επίθεση.

 

Και όταν η μπάλα χάνεται, ο Αλγκουαθίλ θέλει αντίδραση. Πίεση, ένταση, κοντινές αποστάσεις και μία ομάδα που προσπαθεί να ανακτήσει γρήγορα την κατοχή αντί να περιμένει παθητικά τον αντίπαλο, η βασκική σχολή.

 

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του έχουν περιγράψει έναν τεχνικό σχεδόν “εμμονικό” με την προετοιμασία. Πρώην συνεργάτες και παίκτες του έχουν μιλήσει για την ικανότητά του να αναλύει τον αντίπαλο και να δίνει ξεκάθαρες λύσεις πριν από τα παιχνίδια.

 

Η πολυετής παρουσία του στις ακαδημίες της Σοσιεδάδ τού έδωσε μία σχέση με την ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών που δεν είναι αυτονόητη για προπονητές αυτού του επιπέδου.

 

Ξέρει να δουλεύει με νεαρούς, να τους δίνει συγκεκριμένο αγωνιστικό πλαίσιο και να τους ζητά να κατανοήσουν το παιχνίδι αντί απλώς να εκτελούν εντολές και ο Ολυμπιακός με τον τρόπο που δουλεύει πλέον με τις ακαδημίες του, αντικατοπτρίζει κάποιους από τους λόγους της απόφασης της πρόσληψής του.

 

Τα διθυραμβικά σχόλια από κορυφαίους προπονητές

 

Για το ποδόσφαιρο του Βάσκου έχουν μιλήσει με κολακευτικά σχόλια κορυφαίοι προπονητές. Κατά τη θητεία του στο Σαν Σεμπαστιάν, υπήρχαν βραδιές, όπου οι φίλοι της ομάδας “έτριβαν τα μάτια τους”, καθώς το θέαμα ήταν άκρως ελκυστικό, βλέποντας μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

 

Τα λόγια συναδέλφων του Αλγκουαθίλ:

 

Σιμεόνε: “Εχει κάνει τεράστια και εντυπωσιακή δουλειά από τότε που ανέλαβε τη Σοσιεδάδ. Εχει ξεκάθαρα ορίσει την ταυτότητα της ομάδας και είναι ευχαρίστηση να τους βλέπεις να παίζουν”.

 

Ζοσέ Μουρίνιο: “Είναι δύσκολο να βρεις αδυναμίες στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο Ιμανόλ είναι ένας πολύ καλός προπονητής και προετοιμάζει εξαιρετικά την ομάδα του. Εκτός από την ποιότητα που έχουν, είναι επίσης ικανοί να αλλάζουν συστήματα από το ένα ματς στο άλλο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα”.

 

Λουίς Ενρίκε: “Τι σπουδαία ομάδα, τι ωραίος τρόπος να τους ανταγωνίζεσαι. Είναι υπέροχοι. Θα σας πως κάτι: Η Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι η ισπανική ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, δίχως αμφιβολία. Ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ αξίζει συγχαρητήρια”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ