ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΑ
Ένα στατιστικό που δείχνει μια κατεύθυνση και η ξεκάθαρη οπτική του Ζέλικο Ομρπάντοβιτς. Γράφει η Βασιλική Καραμούζα μετά τη νικηφόρα πρεμιέρα του Παναθηναϊκού AKTOR στην EuroLeague.
Πρεμιέρα με το δεξί έκανε ο Παναθηναϊκός AKTOR στην σεζόν 2026/27, κερδίζοντας άνετα (91-72) την Παρί στο Telekom Center Athens για την πρώτη αγωνιστική της EuroLeague. Για την ακρίβεια, πιο άνετα από κάθε άλλη σεζόν, εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Αυτό το +19 είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν πετύχει οι πράσινοι στο εναρκτήριο ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης από το 2011, όταν είχαν κερδίσει με διαφορά 21 πόντων την Ουνικάχα Μάλαγα (98-77) με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να είναι τότε πρώτος σκόρερ (17 πόντοι, 7 ασίστ) και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κάθεται στον πάγκο.
Ο Σέρβος τεχνικός είναι ξανά εδώ, ο 3D ομοίως, και το τριφύλλι κάνει όνειρα, αλλά και μικρά βήματα προόδου κάθε μέρα.
Στο ματς του…σήμερα με την Παρί ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι έχει ως πρώτο μέλημα την άμυνα. Κάτι που είχε διαφανεί δηλαδή και από τα παιχνίδια της προετοιμασίας.
Οι πράσινοι πάλευαν σε κάθε άμυνα (8 μπλοκ), σε κάθε κατοχή (10 κλεψίματα), σε κάθε μάχη για το ριμπάουντ (45 σύνολο, 15 επιθετικά), για αυτό και βρήκαν 27 πόντους από τα λάθη της γαλλικής ομάδας και 22 πόντους δεύτερης ευκαιρίας.
Και επιθετικά όμως, δεν θα έλεγε κανείς ότι υστέρησαν. Τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, αφού παρουσίασαν και κάποια αναμενόμενα κενά διαστήματά στην απόδοσή του. Και εξαιτίας της έκτασης που είχε πάρει η διαφορά και γιατί δεν υπάρχει ακόμα αγωνιστικός ρυθμός.
Το εγώ κάτω από το εμείς
Κι όλα αυτά με 10 παίκτες -δεν χρησιμοποιήθηκαν οι Νίκος Ρογκαβόπουλος, Δημήτρης Μωραΐτης καθώς είχαν κάνει 3 προπονήσεις μετά τους τραυματισμούς τους- που σκόραραν και οι 10, ενώ κανείς δεν έπαιξε περισσότερα από 23 λεπτά.
Αυτό το εκτετεταμένο και καλά μοιρασμένο rotation έχει διάφορες εξηγήσεις. Πρώτον το παιχνίδι κύλησε ευνοϊκά για τον Παναθηναϊκό που έχτισε διψήφια διαφορά από την πρώτη κιόλας περιόδο και δεν απειλήθηκε ποτέ ουσιαστικά. Δεύτερον γιατί υπάρχουν αρκετές απουσίες και μηδενική πρόθεση να ζοριστεί να επιστρέψει και να αγωνιστεί κάποιος που δεν είναι στο 100%.
Τρίτον, λόγω προγράμματος. Αν όλα κυλήσουν θετικά και ο Παναθηναϊκός ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΟΚ στον ημιτελικό του Stoiximan Super Cup το Σάββατο (26/9, 21:00), θα παίξει τελικό την Κυριακή (27/9, 21:00) και μετά θα έχει μπροστά του διαβολοβδομάδα με Βιλερμπάν (30/9, 21:15) – Μακάμπι Τελ Αβίβ (2/10, 21:15) εντός έδρας, αλλά και την πρεμιέρα της Stoiximan GBL με το Βίκο Ιωαννίνων (4/10, 13:00, κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας) πάλι στην έδρα του. Αυτό σημαίνει έξι παιχνίδια σε διάστημα δέκα ημερών.
Τέταρτον -και κυριότερο- γιατί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θέλει να βλέπει το εγώ να μπαίνει κάτω από το εμείς και αντιμετωπίζει άπαντες, ανεξάρτητα από όνομα, status ή ηλικία, το ίδιο. Όσο κάποιος εκτελεί το πλάνο του, όσο παίζει πρώτα για το σύνολο και τη νίκη, θα έχει ρόλο και χρόνο.
Κι όλα αυτά δεν είναι απλές εικασίες. Επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα λεγόμενα του Σέρβου τεχνικού μετά το παιχνίδι.
Για αυτό και ο ίδιος ο Ομπράντοβιτς είναι ο πρώτος που θέλει να βάζει τον εαυτό του κάτω από το σύνολο και να δίνει το καλό παράδειγμα.
“Θα ήθελα να πω πως η ομάδα είναι πάνω από όλα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, γιατί αυτή η βραδιά ήταν πράγματι ξεχωριστή. Είμαι εδώ όμως για να δείξω εμπιστοσύνη στην ομάδα. Φυσικά αισθάνομαι πάρα πολύ καλά και το συναίσθημα αυτό γίνεται ακόμα καλύτερο, αν βλέπω την ομάδα να μάχεται όπως απόψε”, τόνισε μεταξύ άλλων ως σωστός leader.
Ομπράντοβιτς: «Είμαι ευχαριστημένος, συγχαρητήρια στους παίκτες μου»

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με το δεξί στη Euroleague και στην εποχή Ομπράντοβιτς, αφού με την ποιότητά του και την εξαιρετική ατμόσφαιρα στο Telekom Center Athens επικράτησε με σκορ 91-72 της Παρί για την πρώτη αγωνιστική.
Μετά το τέλος του ματς, ο Σέρβος τεχνικός του τριφυλλιού εξέφρασε αρχικά την χαρά του για την εμφάνιση της ομάδας του, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαστήματα που οι πράσινοι έκαναν λάθη και έκλεισε με τον απολογισμό του ματς, ο οποίος ήταν θετικός.
Αναλυτικά όσα δήλωσε στην Euroleague TV:
«Νιώθω καλά για τη νίκη. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες, είμαι ευχαριστημένος. Παίξαμε με θέληση, με ενέργεια. Είχαμε στιγμές που δεν παίξαμε καλά, κάναμε λάθη, αλλά συνολικά είμαι χαρούμενος με τον τρόπο που παίξαμε.
Νιώθω καλά για την εμφάνιση όσων ήρθαν από τον πάγκο. Και όσοι ξεκίνησαν έπαιξαν καλά. Κυριαρχήσαμε στα ριμπάουντ. Η Παρί θέλει να τρέχει, να βρίσκει την πρώτη επιλογή, κάνει πολλές διεισδύσεις. Ήμασταν έτοιμοι και κάναμε πολύ καλό παιχνίδι».











