Με αφορμή τα συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας, τις πολυετείς καθυστερήσεις σε έργα ζωτικής σημασίας όπως το φράγμα του Ασωπού και την παντελή έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής, ο πολιτικός μηχανικός και Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Πετρίτσης, ασκεί δριμεία κριτική στην Περιφερειακή Αρχή του κ. Πτωχού και την Κυβέρνηση, ζητώντας ισότιμη μεταχείριση και ουσιαστική στήριξη των παραγωγών της Κορινθίας.
Ακολουθεί ολόκληση η ανακοίνωση:
Μια Χώρα σε κρίση, μια κοινωνία χωρίς προοπτική!
Η Ελλάδα βιώνει μια περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής πίεσης. Η ακρίβεια (με τον επίσημο πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο στο 5% και τις τιμές της ενέργειας να έχουν ξεφύγει από κάθε όριο), η στεγαστική κρίση (η οποία και προφανώς και δεν λύνεται με την καθ΄ ύψος δόμηση!) τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και την παιδεία, η ανασφάλεια των νέων και η απαξίωση της παραγωγής συνθέτουν μια δύσκολη καθημερινότητα για χιλιάδες πολίτες.
Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές υποθέσεις που πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναδεικνύουν την ανάγκη πλήρους διερεύνησης, διαφάνειας και απόδοσης ευθυνών όπου αυτές προκύψουν. Κανείς δεν είναι ένοχος πριν κριθεί από τη Δικαιοσύνη, αλλά κανείς δεν δικαιούται να εμποδίζει τον έλεγχο ή να δημιουργεί την εντύπωση συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών.
Για τα Τέμπη έχουμε ειδικό δικαστήριο για τον πρώην Υφυπουργό παρά τωΠρωθυπουργώ και άλλους εμπλεκόμενους που αποδεικνύει ότι μάλλον… δεν ήταν για τα μπάζα αυτοί που φώναζαν για μπάζωμα.
Για τα προγράμματα κατάρτισης η Κομισιόν «ρίχνει» καμπάνες και πρόστιμα στην Κυβέρνηση.
Για τα του οίκου μας (των μηχανικών), η εκτός σχεδίου δόμηση παραμένει «παγωμένη» για πάνω από 3 χρόνια, απαξιώνοντας έτσι την περιουσία πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών ανά την Επικράτεια και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Η κατηγορία 5 των αυθαιρέτων παραμένει ανενεργή για πάνω από 6 ολόκληρα χρόνια, δημιουργώντας αδιέξοδο σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και εδώ κυριολεκτικά δεν ασχολείται κανένας αρμόδιος!!!
Οι πολίτες δεν χρειάζονται άλλη επικοινωνιακή διαχείριση, ούτε μια Κυβέρνηση που εμφανίζεται περισσότερο απασχολημένη με την προστασία της πολιτικής της εικόνας παρά με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.
Χρειάζονται λογοδοσία, κοινωνική δικαιοσύνη και μια οικονομία που να στηρίζει την εργασία και την παραγωγή.
Χρειάζεται πολιτική χωρίς αποκοπή από τις αξίες και την παράδοσή μας.
Παράλληλα, προκαλεί προβληματισμό η κατεύθυνση που επιλέγεται σε ζητήματα οικογένειας, παιδείας και κοινωνικών προτύπων. Η λεγόμενη «woke ατζέντα» δεν μπορεί να υποκαθιστά τον ουσιαστικό διάλογο για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Η οικογένεια, η προστασία των παιδιών, το δημογραφικό ( που επί ημερών διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη ο αριθμός των γεννήσεων έχουν καταγράψει τα αρνητικότερα ρεκόρ όλων των εποχών), η στήριξη των νέων γονέων απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές: προσιτή στέγαση, αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερή εργασία και ουσιαστικές κοινωνικές υποδομές.
Η Ελλάδα οφείλει να προχωρά μπροστά, χωρίς να αποκόπτεται από την ιστορία, τις αξίες και την παράδοσή της, με σεβασμό σε κάθε πολίτη και με ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο.
Η Κορινθία αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής.
Ως πολιτικός μηχανικός επί 35 χρόνια και αιρετός της Αυτοδιοίκησης για πάνω από 22 έτη, βρίσκομαι καθημερινά σε επαφή με την κοινωνία της Κορινθίας και γνωρίζω τις αγωνίες των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των παραγωγών.
Από το 2019 και μετά, η Κορινθία δεν έχει αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Η Περιφερειακή Αρχή του κ. Πτωχού την αντιμετωπίζει ως φτωχό συγγενή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χωρίς σαφείς στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις υποδομές και τον πρωτογενή τομέα.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το φράγμα του Ασωπού, ένα έργο ζωτικής σημασίας που έχει συνδεθεί με πολυετείς καθυστερήσεις και επανειλημμένες εξαγγελίες. Οι παραγωγοί δικαιούνται να γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθεί, πότε θα λειτουργήσουν τα αναγκαία αρδευτικά δίκτυα και πότε θα φτάσει το νερό στα χωράφια τους.
Την ίδια στιγμή, οι παρεμβάσεις στα θέματα οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Κορινθίας προκαλούν χειρότερα προβλήματα αντί να λύνουν (βλέπε κυκλοφοριακοί κόμβοι Π.Ε.Ο.) ενώ οι κόμβοι στο «Μare West» ακόμα περιμένουν, δεν ξέρω και εγώ τι, για να κατασκευαστούν ( 3 χρόνια και πλέον από τότε που δημοπρατήθηκε το έργο).
Η αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου και η μετατροπή του μεγάλου αναπτυξιακού έργου του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χαρακτηρίζονται από συρρίκνωση των αρχικών προσδοκιών και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Τα έργα πρέπει να λύνουν προβλήματα, όχι να δημιουργούν νέα.
Ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλη εγκατάλειψη. Η κορινθιακή σταφίδα, η σουλτανίνα, τα αμπέλια, τα εσπεριδοειδή και τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Οι παραγωγοί, όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις δυσκολίες άρδευσης, τις πιέσεις στις τιμές και την αβεβαιότητα για το εισόδημά τους. Χωρίς νερό, σύγχρονες υποδομές, στήριξη της μεταποίησης και οργανωμένη προώθηση των προϊόντων, η αγροτική οικονομία κινδυνεύει να χάσει τη δυναμική της.
Η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια οφείλουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και τη στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής.
Αντίστοιχα, ο τουρισμός και η βιομηχανία χρειάζονται στρατηγική, επενδύσεις και σταθερό προγραμματισμό. Η Κορινθία έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά αυτές δεν αξιοποιούνται με αποσπασματικές παρεμβάσεις και επικοινωνιακές εξαγγελίες.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο!
Η Ελλάδα χρειάζεται διαφάνεια, θεσμική λογοδοσία, παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική συνοχή. Η Κορινθία χρειάζεται μια Περιφέρεια που να σχεδιάζει, να διεκδικεί και να ολοκληρώνει έργα με πραγματικό αντίκρισμα.
Ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Κορινθίας με τη «Νέα Πελοπόννησο» του Πέτρου Τατούλη, θα συνεχίσω να αναδεικνύω τα προβλήματα και να διεκδικώ συγκεκριμένες λύσεις. Η πολιτική ευθύνη δεν εξαντλείται στην καταγραφή των εκκρεμοτήτων. Απαιτεί σχέδιο, αποφάσεις και αποτελέσματα.
Η Κορινθία δεν ζητά προνόμια. Ζητά ισότιμη μεταχείριση, έργα και προοπτική. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες επικοινωνιακές εντυπώσεις. Χρειάζεται μια πολιτική που να υπηρετεί πραγματικά την κοινωνία.
Υ. Γ. Αλήθεια κύριοι της Περιφέρειας, στην έκθεση « ΚΟΡΙΝΘΙΑ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2026» μέτρησα 143 περίπτερα. Το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν το είδα πουθενά!
Η Περιφέρεια πλήρωσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, λέγοντας πως θα υπάρχει περίπτερο στην έκθεση. Άλλη μία φορά λοιπόν που άλλα λέγατε… και άλλα κάνατε!
Γιώργος Π. Πετρίτσης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κορινθίας











