12χρονη - Κολωνός: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα

Με σύνθημα «Όχι άλλη συγκάλυψη» η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη καλεί σε συγκέντρωση στις 9 έξω από το Εφετείο

 

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο Ηλία Μίχο, βασικό κατηγορούμενο σε μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις, με θύμα ένα ανήλικο παιδί, που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Την υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης του κοριτσιού από τον Κολωνό που έζησε μία φρίκη λίγο πριν και λίγο μετά την συμπλήρωση των 12 ετών.

 

Ο 55χρονος κρίθηκε επίσης ένοχος για μαστροπεία, για κατάχρηση ανηλίκου κάτω των 14, για πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων) και για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Αντίθετα, κρίθηκε αθώος αθώος για εμπορία ανήλικου.

 

Ηλίας Μίχος
 

Οι δικαστές ανακοινώνουν αυτή την ώρα την απόφασή τους για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων. Ο 55χρονος Ηλίας Μίχος και ένας συνταξιούχος ναυτικός με το όνομα «Μιχάλης» σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είχαν κατά την δικογραφία, πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγριότητα που βίωσε το παιδί. Ο Μίχος δε, κατηγορείται ότι είχε τον πιο σημαντικό ρόλο στο ασύλληπτο μαρτύριο που βίωσε το παιδί από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο του 2022.

 

Μαζί τους κατηγορείται και η 37χρονη μητέρα του παιδιού, για την οποία η 12χρονη έχει καταθέσει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τον εφιάλτη που ζούσε. Σε ένα συγκλονιστικό μήνυμα που απηύθυνε στους δικαστές την περασμένη Τρίτη, σε εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Νομική, το κακοποιημένο παιδί ζήτησε να την πιστέψουν, ζητώντας συγγνώμη που δεν μίλησε νωρίτερα. «Αυτό που ζητάω από το δικαστήριο και από τον κύριο πρόεδρο, τους δικαστές και τους ενόρκους είναι να με πιστέψουν ότι η μητέρα μου δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά που έκανα και όχι ότι στα μισά λέω αλήθεια και στη μαμά μου λέω ψέματα. Η μαμά μου είναι αθώα και θα το λέω συνέχεια μέχρι να το καταλάβουν όλοι» υπογράμμισε, ενώ απευθυνόμενη στην εισαγγελέα τόνισε: «Θέλω να σας πω κάτι κυρία εισαγγελέα: όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχετε στα χέρια σας ήταν όλα μια πλάκα; Αυτό θέλετε να μου πείτε μετά από όλα αυτά που πέρασα;»

 

Οι υπόλοιποι 23, στη συντριπτική πλειονότητα τους ήταν οι λεγόμενοι «πελάτες» στα ραντεβού της φρίκης που οδηγούνταν η ανήλικη μαθήτρια και προχώρησαν σε γενετήσιες πράξεις. Εννέα από αυτούς, ήταν άνθρωποι της γειτονιάς ή της ευρύτερης περιοχής που έμενε η ανήλικη.

 

Στο παραπεμπτικό βούλευμα για τη δυσώδη υπόθεση, ο ρόλος που αποδίδεται στον 55χρονο επιχειρηματία είναι βασικός καθώς ουσιαστικά οι δικαστικές αρχές του προσάπτουν ότι έσυρε ένα παιδί στην κόλαση. Ο Μίχος κατηγορείται ότι βίασε το παιδί τον Απρίλιο του 2022: «Της προκάλεσε τρόμο και ανησυχία για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα με την επίδειξη όπλου και μαχαιριών που κατείχε, καθώς και με την απειλή ότι, αν δεν ανεχθεί τις ασελγείς του πράξεις, θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της ή θα διαδώσει ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά» αναφέρουν οι δικαστές για τον τρόπο που η 12χρονη έπεσε θύμα βιασμού. Ο Μίχος στη συνέχεια εξώθησε την ανήλικη, που μέσα στον Ιούλιο συμπλήρωσε τα 12 χρόνια της, στα φρικιαστικά ραντεβού, ενώ φέρεται να διακινούσε και πορνογραφικό υλικό του ανήλικου παιδιού.

 

Για τον «Μιχάλη», στη δικογραφία αναφέρεται πως προωθούσε το κινητό της 12χρονης σε μέλη συγκεκριμένου chat για να «συναντήσουν» το παιδί, ζητώντας τους, να πουν στη 12χρονη πως «είναι από τον Μιχάλη» για να εξασφαλίζει ο ίδιος την «μεσιτεία».

 

Σε ό,τι αφορά δε τη μητέρα, το βούλευμα δέχεται ότι «εξώθησε την ανήλικη κόρη της στην πορνεία» και πως υπέθαλψε και διευκόλυνε το παιδί, ώστε να βρίσκει χρήματα «για την καθημερινή διαβίωση της οικογένειας της».

 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η αγόρευση της εισαγγελέα επί της ενοχής των κατηγορουμένων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς εισηγήθηκε αθώωση του Μίχου για βιασμό και μαστροπεία  προτείνοντας μία πιο ευνοϊκή αντιμετώπισή του που αν υιοθετηθεί βγάζει τον κατηγορούμενο από τη ζώνη των επαπειλούμενων ισοβίων και τον τοποθετεί σε άλλο πλαίσιο ποινών με ποινές 10-15 ετών για κάθε πράξη και με όριο, κατά συγχώνευση, τα 20 χρόνια. Παράλληλα η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή όπως εισάγεται και με την επιβαρυντική περίσταση, για τις κατηγορίες της μητέρας - διακεκριμένη μαστροπεία, πορνογραφία ανηλίκου- που επίσης εφόσον γίνει αποδεκτή η εισήγηση της, έχουν αντίστοιχο πλαίσιο ποινών. Ως προς τις ποινές αντίστοιχες θα είναι και για τον συνταξιούχο ναυτικό, εφόσον κριθεί ένοχος, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.

 

Η διαδικασία μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής ή μη κατηγορουμένων που αναμένεται στις 10 το πρωί, εκτιμάται ότι θα είναι πολύωρη.

 

Έξω από το κτήριο του Εφετείου σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις υποστήριξης της 12χρονης και της μητέρας της με αίτημα την καταδίκη όπως εισάγεται του Μίχου και την αθώωση της 37χρονης γυναίκας.

 

«Η μέρα της απόφασης έφτασε‼️ Η άμεση ενεργοποίηση της κοινωνίας είναι η μόνη ασπίδα» τονίζει στο κάλεσμά της στις 9 το πρωί έξω από το δικαστήριο η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη.

 

«Για να μην υπάρξει άλλη μία συγκάλυψη, για να μην φιμωθούν και άλλες επιζώσες.
Απαιτούμε:

 

  • Να δικαιωθεί η 12χρονη.
  • Να μην μετατραπούν τα θύματα σε θύτες.
  • Να μην κατασκευαστεί η ενοχή της μητέρας της ανήλικης επιζήσασας» τονίζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

 

May be an image of text that says 'ΑΛΠΙΤΡΟΠΗ T42x PONN ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ KATA ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ TRAFFICKING ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 2ΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ OXI ΑΛÎH ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ δικαιωθεί 2χρονη Ho ατασκευαστε θύματα θύτες ητέρας Να μη φιμωθούν άλλες επιζώσες Παρασκευή 29/3 στις 9.00 Εφετείο Λουκάρεως 14 ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙ‘ΔΠΜΟΝΟ KAMIA MONH'

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ