5 τρόποι για να κάνετε οικονομία στους λογαριασμούς του σπιτιού σας

Επενδύστε σε μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές

Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας και, ειδικότερα αυτή την περίοδο, το απόλυτο επίκεντρο της καθημερινότητάς σας. Ένα από τα μεγάλα βάσανα, όμως, κάθε ιδιοκτήτη είναι τα έξοδα των λογαριασμών κάθε μήνα. Ειδικότερα τον χειμώνα, που οι ανάγκες θέρμανσης είναι αυξημένες, το να διατηρήσετε το σπίτι σας σε μία θερμοκρασία που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα είναι κάτι, πολλές φορές, πολυέξοδο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι, πλέον, “μένετε σπίτι” τις περισσότερες ώρες της ημέρας έχει ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί σας στην εταιρεία ηλεκτρισμού να αυξάνονται σημαντικά, λόγω μεγαλύτερης χρήσης. Ίσως, λοιπόν, μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που χρειάζεται να κάνετε στο χώρο σας είναι να φροντίσετε για την ενεργειακή του αναβάθμιση, με απλούς τρόπους και λύσεις. Δίνουμε 5 tips που θα κάνουν απόσβεση πολύ γρήγορα και θα εξασφαλίσουν οικονομία στους λογαριασμούς σας και, σε πολλές περιπτώσεις, καλύτερες συνθήκες ζωής στο χώρο σας.

  1. Επιλέξτε λάμπες LED για το φωτισμό

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι του ρεύματος που καταναλώνει ένα νοικοκυριό οφείλεται στο φωτισμό. Μία σωστή επιλογή σε λάμπες και προβολείς μπορεί να κάνει τη διαφορά στους λογαριασμούς σας και να μειώσει την κατανάλωσή σας, σε αυτό το επίπεδο, σημαντικά. Επιλέγοντας λάμπες και προβολείς LED, φροντίζετε ώστε να έχετε στον χώρο σας σωστό και οικονομικό φωτισμό, χωρίς να προχωρήσετε σε κάποιο υπερβολικό έξοδο γι’ αυτή την αλλαγή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με LED οποιαδήποτε λάμπα στο σπίτι σας, δίχως να χρειάζεται να αλλάξετε κάτι στην εγκατάσταση του φωτισμού. Το αποτέλεσμα είναι σημαντική οικονομία στο ρεύμα για φωτισμό, ακόμη και έως 90% ανάλογα με την περίπτωση. Επιπλέον, οι λάμπες LED έχει υπολογιστεί ότι διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, επομένως κάνουν ταχύτατα απόσβεση της τιμής αγοράς τους, που είναι ακριβότερη από τις κλασικές λάμπες.

  1. Τοποθετήστε έξυπνους διακόπτες και πρίζες

Η σπατάλη ενέργειας στο σπίτι σας μπορεί να συμβεί με τους πιο απλούς τρόπους, όπως π.χ. ξεχνώντας φώτα αναμμένα ή τον θερμοσίφωνα ή και μη προγραμματίζοντας σωστά τη θέρμανση. Τη λύση μπορεί να τη δώσει το “smart home” και η σύγχρονη τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας έξυπνους διακόπτες και πρίζες, μπορείτε να έχετε τον έλεγχο της κατανάλωσης στα πάντα και να κάνετε οικονομία, με απλές κινήσεις. Μπορείτε, για παράδειγμα, να απενεργοποιείτε φώτα ή συσκευές από απόσταση, μέσω του smartphone σας. Μπορείτε ακόμη να ρυθμίζετε την ένταση του φωτισμού σε κάθε περίσταση με μερικά κλικ, ανάλογα με το αν θέλετε να εργαστείτε, να δείτε μία ταινία ή να περάσετε μία ρομαντική βραδιά. Με τη χρήση αισθητήρων κίνησης, μπορείτε να ενεργοποιείτε τα φώτα σε έναν χώρο μόνο όταν χρειάζεται (π.χ. μπαίνοντας σε μια αποθήκη ή περνώντας από το χολ). Μία έξυπνη πρίζα θα σας βοηθήσει επιπλέον να παρακολουθείτε την κατανάλωση του εξοπλισμού σας, ώστε να διαπιστώσετε ποια είναι εκείνη η συσκευή που καταναλώνει υπερβολική ενέργεια και ίσως χρειάζεται αναβάθμιση.

  1. Αντικαταστήστε τα παλιά σας κουφώματα

Μία από τις σημαντικότερες απώλειες ενέργειας στο σπίτι προέρχεται από τα κουφώματα και δεν είναι τυχαίο ότι η αντικατάστασή τους θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες εργασίες που ζητούν οι ιδιοκτήτες. Στην ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας, ένα από τα πρώτα που πρέπει να σκεφτείτε είναι να αλλάξετε τα κουφώματά σας, ειδικότερα αν μένετε σε κάποιο παλιό σπίτι και σε αυτό το επίπεδο έχετε μεγάλες απώλειες. Επιλέγοντας θερμοδιακοπτώμενα κουφώματα, εξασφαλίζετε πλήρη απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον και διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, περιορίζοντας έτσι τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης σημαντικά. Ταυτόχρονα, θα αναβαθμίσετε και αισθητικά το χώρο σας, με μία σύγχρονη λύση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

  1. Κάντε σωστή θερμομόνωση

Ειδικότερα αν μένετε σε κάποιο παλιό κτήριο, οι απώλειες ενέργειας είναι σημαντικές (σε κατασκευές πριν το 1979 δεν υπήρχε καν μόνωση στις κατοικίες στη χώρα μας), ακόμη όμως και νεότερα κτίρια αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κακής ποιότητας θερμομόνωσης. Σύμφωνα με μελέτες, μία σωστή θερμομόνωση μπορεί να προσφέρει έως και 50% εξοικονόμηση ενέργειας, διατηρώντας το σπίτι σας ζεστό τον χειμώνα αλλά και δροσερό το καλοκαίρι. Προσέξτε ιδιαίτερα τις εργασίες και απευθυνθείτε σε ειδικό ώστε να σας προτείνει τη σωστή μέθοδο και τα κατάλληλα υλικά, αλλά και τις εργασίες που χρειάζεται να κάνετε ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Εργασίες θερμομόνωσης μπορούν να γίνουν στους τοίχους, στην ταράτσα (αν μένετε σε ρετιρέ ή μονοκατοικία), αλλά και στην πυλωτή της οικίας σας και ένα σωστό αποτέλεσμα να αναβαθμίσει σημαντικά ενεργειακά το σπίτι σας, αποτελώντας μία επένδυση που δε θα μετανιώσετε.

  1. Επωφεληθείτε από το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Αυτή την περίοδο, έχετε την ευκαιρία να προχωρήσετε σε σημαντικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι σας και να επιδοτηθείτε γι’ αυτές, ίσως λοιπόν είναι η κατάλληλη εποχή να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεται ο χώρος σας. Το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διάδοχος του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ”, δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης εργασιών, όπως η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση ή αντικατάσταση κελύφους για θερμομόνωση, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης στο σπίτι σας, αλλά και –για πρώτη φορά– η εγκατάσταση έξυπνων ψηφιακών συστημάτων και smart home. Και αν η διαδικασία ένταξης σάς φαίνεται “βουνό”, η συνεργασία με την τράπεζά σας θα σας προσφέρει συμβουλευτική καθοδήγηση και βοήθεια σε όλα τα στάδια της πολύπλοκης διαδικασίας, αλλά και συμβουλές από ενεργειακό επιθεωρητή ή προμηθευτή/ανάδοχο ανάλογα με την περιοχή σας και, επιπλέον, δυνατότητα χρηματοδότησης για εργασίες “πράσινης” κατοικίας. Επιλέγοντας την Eurobank, έχετε επιπλέον προνόμια, καθώς, στην τελική εκταμίευση, μπορείτε να επωφεληθείτε κερδίζοντας 20 ευρώ €πιστροφή στη χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα που συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης, αλλά και εκπτώσεις στα ασφάλιστρα για προγράμματα της Eurolife FFΗ.