Ανατροπή στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου

Ρατσιστικά κίνητρα πίσω από το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ψάχνει πλέον η Δικαιοσύνη, ύστερα από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ζητεί με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Αθηνών να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

 

 

 

Οι δικηγόροι Άννη Παπαρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη δήλωσαν σχετικά:

«Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει κατ’αρχήν σύμφωνη την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτοχρόνα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον την διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωση του παθόντος. 

Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος,, όπως προβλέπει το άρθρο 81 Α του ποινικού κώδικα για το έγκλημα με ρατσστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων, όπως είναι η ταυτοποίηση των εμφαινομένων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε την διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορουμένόυς και λοιπούς υπόπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος. Εικοσιπέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος.

 

Ως πληρεξούσιες δικήγοροι πολιτικής αγωγής, ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την ορθή και πλήρη απόδοση ευθυνών». 

 

Βίντεο που δείχνει τον Ζακ να τραμπουκίζεται πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο

Αφορμή για αυτή την εξέλιξη ήταν και το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις 3 Οκτωβρίου, που καταγράφει τη στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής ώστε να πάρει ένα μπουκάλι νερό.

Σε αυτό φαίνεται ένα άτομο όχι μόνο να του κλείνει την είσοδο στο κατάστημα αλλά στην κυριολεξία τον απωθεί, όπως φαίνεται στο βίντεο με ένταση, επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχουν υποστηρίξει δυο μάρτυρες στις καταθέσεις τους αλλά και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο ώστε να προστατευτεί και όχι για να κλέψει.

Στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και 6 δευτερολέπτων που έφερε στο φως το News 24/7, φαίνεται μια καθημερινή και ήρεμη προς στιγμή κίνηση στο ταχυφαγείο, μέχρι του σημείου που φαίνεται ένας πελάτης να βγαίνει από το κατάστημα.

Εκείνη την ώρα φτάνει στην είσοδο ο Ζακ Κωστόπουλος. Η ώρα στο βίντεο γράφει 14.54.02. Ο Ζακ μάταια προσπαθεί να μπει στο κατάστημα. Πρώτος τον εμποδίζει ένας άντρας με κίτρινο μπλουζάκι. Ο υπάλληλος και ένας πελάτης καρφώνουν τα βλέμματά τους στην είσοδο του καταστήματος προφανώς από την φασαρία και τις φωνές.

Ο Ζακ εμποδίζεται έντονα από τον άνδρα που φοράει κίτρινο μπλουζάκι και φαίνεται ξεκάθαρα να κάνει αρκετά βήματα στο πλάι εξαιτίας της απώθησης που δέχεται.

Στο σημείο φτάνουν αμέσως και άλλοι δυο. Ο ένας εκ των δύο, του δίνει νερό. Ο Ζακ αποχωρεί και ο άνδρας με το κίτρινο ρούχο σηκώνει το χέρι του προς τον 33χρονο.
 

 

Το βίντεο συμφωνεί με την κατάθεση υπαλλήλου του ταχυφαγείου ότι ο Ζακ προσπάθησε να μπει στο κατάστημα και κάποιος τον απώθησε. Υπάρχει ακόμη μαρτυρία νεαρής κοπέλας ενώπιον του ανακριτή η οποία κατέθεσε ότι τον είδε νωρίτερα να περνάει από την πλευρά της Πατησίων και να φωνάζει «βοήθεια». Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το σενάριο απόπειρας ληστείας ή κλοπής έχει απομακρυνθεί, γιατί με δεδομένο ότι έμεινε αρκετά λεπτά έξω από το ταχυφαγείο, δεν κρατούσε τίποτα στα χέρια του, παρά μόνο ένα μπουκάλι νερό.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Ζακ εγκλωβίζεται στο κοσμηματοπωλείο και δέχεται την αιμοβόρα επίθεση από τουλάχιστον τρία άτομα που τον χτυπούν στην πλάτη για να τον ακινητοποιήσουν.

 

Εισαγγελική παραγγελία και για τη Μανωλάδα

Την ίδια ώρα, με άλλη παραγγελία της, προς τον εισαγγελέα Αμαλιάδας, η κ. Δημητρίου ζητεί να εξεταστεί η περίπτωση να υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό αλλοδαπών εργατών γης, στη Μανωλάδα. 

Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού στάθηκε έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αλλά και η αναφορά 164 εργατών που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους προς την Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας. 

 

 

zougla.gr