Άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης Κορίνθου καταγγέλλει και το BVMN

Τη συστηματική πολύμηνη κράτηση προσφύγων με σοβαρά προβλήματα υγείας και ψυχολογικά ζητήματα σε υποτυπώδεις συνθήκες στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου καταγγέλλει το Δίκτυο Επιτήρησης Συνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network – BVMN).

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου, στις 26 Μαρτίου, οργάνωση – μέλος του Δικτύου έχει δεχτεί αναφορές από κρατούμενους για την επιβαρυμένη ψυχολογική τους κατάσταση, που οδηγεί ορισμένους σε απόπειρα αυτοκτονίας, λόγω της πολύμηνης κράτησης σε βρώμικα κελιά γεμάτα έντομα, που προκαλούν δερματικές ασθένειες, χωρίς πρόσβαση σε σαπούνι, ρούχα και άλλα βασικά είδη, και με το φαγητό χαλασμένο.

 

Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται θύματα βασανιστηρίων που βρέθηκαν στην Ελλάδα φεύγοντας από τα κέντρα κράτησης της Λιβύης, μόνο και μόνο για να τεθούν σε κράτηση στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου.

 

Το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με περσινή έρευνα της οργάνωσης Mobile Info Team, μόνο ένας ψυχολόγος βρίσκεται στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου και η πρόσβαση των κρατουμένων σε ψυχολογική βοήθεια είναι εξαιρετικά δύσκολη.

 

Σημειώνει η Αλεξάνδρα Μπόγκος, συντονίστρια νομικής συνηγορίας του Δικτύου: «Η κατάσταση στην Κόρινθο «αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κρίσης του συστήματος κράτησης μεταναστών της Ελλάδας στο οποίο βλέπουμε συστηματική κράτηση ανθρώπων που βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου και ανθρώπων χωρίς χαρτιά από χώρες στις οποίες είναι βασικά αδύνατο να απελαθούν, γεγονός που καθιστά νομικά αβάσιμη την κράτησή τους. Επιπλέον, οι άνθρωποι κρατούνται σε συνθήκες που επιδεινώνουν τα προβλήματά τους ή δημιουργούν νέα προβλήματα υγείας, τη στιγμή που τους αρνούνται την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει εναλλακτικές στην κράτηση που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».