Διαβάζει τις δημοσκοπήσεις και εστιάζει σε μια ατζέντα καθημερινότητας η κυβέρνηση: «Όχι» στην χαλαρότητα λέει ο Μητσοτάκης

Να μην πάρουν αψήφιστα τις ευρωεκλογές και να μην αντιμετωπίσουν αυτή την κάλπη με χαλαρότητα και αδιαφορία κάλεσε τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Δύο μόλις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να πετύχουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση και να αποφύγουν μια ψήφο διαμαρτυρίας στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό βάζουν μπροστά μια ατζέντα καθημερινότητας και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που έχουν σχέση με την υγεία, την παιδεία αλλά και την ασφάλεια των πολιτών.

 

 

Να μην πάρουν αψήφιστα τις ευρωεκλογές και να μην αντιμετωπίσουν αυτή την κάλπη με χαλαρότητα και αδιαφορία κάλεσε τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ρόδο, που πραγματοποίησε περιοδεία. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν έχει «κατεβάσει τα μολύβια» αλλά συνεχίζει με ταχύτητα να υλοποιεί το προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη.

 

Σήμερα o Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού (στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με πολίτες). Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει μεταξύ άλλων την λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία, ενώ αναμένεται να επανέλθει η πενθήμερη αποβολή.

 

Παράλληλα το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να επενδύουν σε μια θετική ατζέντα και για παράδειγμα άμεσα ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «ανακαινίζω – νοικιάζω». Επίσης αυτό το μήνα μπήκε σε εφαρμογή ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός για 560.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

 

«Το μέρισμα της ανάπτυξης μοιράζεται με δίκαιο τρόπο σε όσους το έχουν ανάγκη. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις γίνονται στην παιδεία, στην υγεία, στη δικαιοσύνη» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία του στη Ρόδο. Για να προσθέσει πως «παρά τις αντιδράσεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, παρά τα πισωγυρίσματα, βήμα- βήμα, λιθαράκι- λιθαράκι, η Ελλάδα αλλάζει συνέχεια προς το καλύτερο».

 

Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν πως δεν πρέπει να τεθούν εν κινδύνω όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Για να κινητοποιήσουν παραδοσιακούς «γαλάζιους» ψηφοφόρους αυτό που επισημαίνουν είναι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιμένουν στη γωνία ένα ενδεχόμενο στραβοπάτημα.

 

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα μπαράζ περιοδειών του πρωθυπουργού τόσο στην περιφέρεια όσο και σε γειτονιές της Αθήνας. Έμφαση θα δοθεί στην μεγαλύτερη συμμετοχή των ομογενών στις ευρωεκλογές , καθώς για πρώτη φορά μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο (μέχρι τώρα περίπου 60.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα, εκ των οποίων περίπου το 40% είναι απόδημοι).

 

Τα δημοσκοπικά μηνύματα

 

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την υπέροχη στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο έχει μικρές «ρωγμές» στα δημοσκοπικά ποσοστά της. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Alco στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα είναι στο 25.6 % από 27 % τον Μάρτιο (στην εκτίμηση ψήφου μεταξύ 29 % και 33%). Η σημαντική πάντως διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένει και στις τελευταίες τις δημοσκοπήσεις.

 

Από το κυβερνών κόμμα δεν έχουν βάλει επισήμως τον πήχη για τις ευρωεκλογές, ωστόσο στόχος είναι ένα ποσοστό κοντά στο 33,12% του 2019 και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια να αποφευχθούν διαρροές. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την MRB η «γαλάζια» συσπείρωση τον Απρίλιο είναι στο 71.2 %, με τις περισσότερες μετακινήσεις ψηφοφόρων να εντοπίζονται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (12,5%). Από εκεί και πέρα μετακινήσεις υπάρχουν μεταξύ άλλων προς το ΠΑΣΟΚ (6,6%), τον ΣΥΡΙΖΑ (3,4%) και την Ελληνική Λύση (2%).

 

Όσον φορά στα προβλήματα της χώρας σύμφωνα με την Palmos Analysis στην πρώτη θέση είναι η ακρίβεια, ενώ ακολουθούν η εγκληματικότητα, η υγεία, η παιδεία και οι χαμηλοί μισθοί. Στο μεταξύ η πλειοψηφία των πολιτών , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι ικανοποιημένη από χειρισμούς που έχουν γίνει μετά την τραγωδία των Τεμπών. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Alco το 75 % απαντά «όχι» στο ερώτημα «σαν έπεισαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης το δυστύχημα των Τεμπών»

 

Πάντως, από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν στην ανάγκη να συνεχιστεί η σταθερότητα στη χώρα, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει τώρα νέες κάλπες. Σύμφωνα με την Pulse το 51% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, το 35% είναι θετικό ως προς τη διεξαγωγή τους, ενώ το 14% δεν απάντησε. Αλλά και σύμφωνα με την Alco το 57% διαφωνεί με την πρόταση του Στ. Κασσελάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού και διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές ( το 26% συμφωνεί)

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ