ΕΟΦ: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων

Φρένο στο φαινόμενο με τα άδεια ράφια των φαρμακείων επιχειρεί να βάλει η Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που ξεκίνησε να λειτουργεί από το τέλος Μαρτίου.

 

 

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης παρουσίασε και επισήμως τη νέα εφαρμογή, που αποτελεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα ελεγχθούν οι ελλείψεις των σκευασμάτων στα φαρμακεία.

 

 

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ανέπτυξε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να εντοπίζονται αμέσως οι ελλείψεις των φαρμάκων και να καλύπτονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά αλλά και στους ασθενείς.

 

 

Είναι άλλωστε γνωστή η εικόνα, ασθενείς να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά να βρίσκουν τα ράφια άδεια.

 

 

Γεγονός που οφείλεται κυρίως στο φαινόμενο των «παράλληλων εξαγωγών» το οποίο αποτελεί το «χρυσό χρηματιστήριο» για φαρμακαποθήκες που εξάγουν τα φάρμακα που προορίζονται για την ελληνική αγορά στο εξωτερικό, όπου οι τιμές πώλησης είναι πιο συμφέρουσες. 

 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία των αρχών το 2018 οι παράλληλες εξαγωγές κυμάνθηκαν στα 380 εκατ. ευρώ. 

 

 

Η νέα πλατφόρμα που αναπτύχθηκε στον ΕΟΦ λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο (real time) ώστε τα αρμόδια τμήματα να ενημερώνονται αμέσως για την όποια έλλειψη φαρμάκου.

 

 

Στο νέο ψηφιακό σύστημα δηλώνεται η έλλειψη ενός φαρμάκου και από τους ενδιαφερόμενους όπως φαρμακοποιούς, ασθενείς, γιατρούς, εταιρείες κ.λ.π., ενώ η Διοίκηση του ΕΟΦ είχε δεσμευτεί πως θα δίνεται λύση εντός 48 ωρών.

 

ethnos.gr

 Tο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
1 + 10 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.