Ευρωεκλογές 2024: Διπλή στρατηγική της Ν.Δ - Πυρά σε Κασσελάκη και επιχείρηση συσπείρωσης στα δεξιά

Ευθεία είναι η επίθεση προς την πλευρά της Κουμουνδούρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι στην δεύτερη θέση και έχει ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ

 

Ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση που εξαπολύει επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, με το σκληρό ροκ να επικρατεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Παράλληλα βέβαια από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας εντείνουν το pressing και προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης παραδοσιακών «γαλάζιων» ψηφοφόρων. 

 

Όσο πιο κοντά θα έρχονται οι εκλογές από την Πειραιώς  θα τονίζουν όλο και εντονότερα την ανάγκη να δοθεί εκ νέου καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά από το «γαλάζιο» στρατόπεδο εφαρμόζουν την ίδια στρατηγική με τις περσινές εθνικές εκλογές, θέτοντας μια σειρά διλημμάτων στους ψηφοφόρους για την επόμενη μέρα. 

 

Ευθεία είναι η επίθεση προς την πλευρά της Κουμουνδούρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις  είναι στην δεύτερη θέση και έχει ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ  δείχνει να προσεγγίζει ένα κοινό που δεν είναι παραδοσιακά αριστερό αλλά ενδεχομένως στο παρελθόν κινούνταν στην αποχή  ή είχε επιλέξει μικρότερα κόμματα (ενδεχομένως και μια αντισυστημική ψήφο).  Την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία ανεβάζουν ταχύτητες για να συσπειρώσουν ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν περιπέτειες και λένε «ναι» στη σταθερότητα και «όχι» στα πειράματα.

 

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικά με τους λόγους που η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.  Ειδικότερα σημείωσε για τον Στέφανο Κασσελάκη πως « ο ίδιος δεν ήταν που πριν από λίγες μέρες σε μια συνέντευξή του έθεσε ως εκλογικό του πήχη το 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Προσέξτε τώρα την αντίφαση. Έρχεται και αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά, αλλά ταυτόχρονα ζητάει εθνικές εκλογές. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα; Δεν θα του κάνουμε τη χάρη».

 

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν έχεις συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος απ’ τις τελευταίες εθνικές εκλογές και κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη  πως ζητάει πρόωρες κάλπες για να λύσει τα εσωκομματικά του, δηλαδή για να ξαναπιάσει το ποσοστό που είχε το κόμμα του πριν από περίπου ένα χρόνο. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «θέλει, ουσιαστικά, να επαναφέρει από το παράθυρο όλους τους εφιάλτες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», μιλώντας μεταξύ άλλων για τους  εφιάλτες των «λεφτόδεντρων», τους εφιάλτες των λαϊκιστών και τους εφιάλτες του διχασμού 

 

Από την κυβέρνηση βέβαια συνεχίζουν τα πυρά και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την Χαριλάου Τρικούπη πως εξελίσσεται σε έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο το τελευταίο διάστημα το κύριο μέτωπο είναι προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Και στόχος της Πειραιώς είναι να συσπειρωθεί ένα κεντρώο ακροατήριο, ενώ δεν είναι τυχαίες και οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κοινό του  «Μένουμε Ευρώπη» σε πρόσφατες τοποθετήσεις του. 

 

Επιχείρηση δεξιάς συσπείρωσης

 

Φουλ επίθεση και προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύουν από της Πειραιώς, με στόχο να αποφευχθούν διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων. O πρωθυπουργός χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ενώ το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας όπου στις εθνικές εκλογές είχαν καταγράψει υψηλά ποσοστά κόμματα όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη. 

 

«Θέλω να σκεφτείτε ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί πατριώτες; Αυτοί που έχουν εύκολο τον πατριωτισμό στα λόγια ή αυτοί που υπερασπίζονται την πατρίδα με πράξεις;» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση για την αμυντική θωράκιση της χώρας και για το μεταναστευτικό. 

 

Βέλη εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα και προς τον Κυριάκο Βελόπουλου, τον οποίο έχει «φωτογραφίσει» σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να τον κατονομάσει. Στο συνέδριο της Ν.Δ. είχε σημειώσει πως «να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης».  Μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός τόνισε πως «και αναρωτιέμαι τελικά αν πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί οι οποίοι περιφέρονται στα τηλεπαράθυρα και υπόσχονται σύνταξη, λέει, 3.000 ευρώ». Για να προσθέσει «μου θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που κάποιοι είχαν εύκολα τα ψέματα. Και βέβαια, τους είδαμε και αυτούς τους «πατριώτες», διότι τελικά παρέα κυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

 Εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας

 

 «Εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος τετραετίας και στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε πολίτες της Πολίχνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ισχυρή Νέα Δημοκρατία και να σταλεί εκ νέου το μήνυμα «σταθερά και τολμηρά μπροστά». Από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα σε μια θετική ατζέντα και σε  μέτρα που έχουν δρομολογηθεί σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η οικονομία.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους νέους, καθώς είναι ένα κοινό όπου καταγράφονται συνήθως υψηλά ποσοστά αποχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους νέους να πάνε να ψηφίσουνε επισημαίνοντας πως όσο πιο ισχυρή Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές τόσο περισσότερο διεκδικητική θα είναι στην Ευρώπη την επόμενη μέρα «ώστε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις που θα κάνουν τις δικές σας τις ζωές καλύτερες». Παράλληλα επανέλαβε εκ νέου πως η πολιτική σταθερότητα και η προσήλωση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαταραχθεί ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ