Ευρωβαρόμετρο: Έχει πέσει κι άλλο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων

 Δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς

 

Ευρωβαρόμετρο: Το 60% δεν είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα - Τι ζητούν από το Ευρωκοινοβούλιο - 6 στους 10 θεωρούν σημαντικές τις ευρωεκλογές

 

Σημαντικά είναι τα μηνύματα των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα για μια ακόμη φορά δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί και δυσκολεύονται από λίγο έως πολύ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Επίσης, δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

 

 

Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο πριν από τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα φαίνεται να συμφωνεί, εν μέσω σκανδάλων, με τη δεδηλωμένη πίστη των πολιτών ότι επιχειρείται συγκάλυψη όσον αφορά τα Τέμπη. Το 60% των Ελλήνων δηλώνει μη ικανοποιημένο με την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρουν το κράτος Δικαίου ως μία από τις βασικές αξίες που θα πρέπει να υπερασπιστεί, κατά προτεραιότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το 52% των Ελλήνων προβλέπει επιδείνωση στην πορεία της εθνικής οικονομίας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ ένα 36% θεωρεί ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια. Πάντως το 53% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν, δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ.  

 

 

Στο νέο ευρωβαρόμετροπου παρουσιάζεται σήμερα, οι Έλληνες ταυτίζονται με τους Ευρωπαίους στις αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωκοινοβούλιο. Ξεπερνούν όμως τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου, δίνοντας απάντηση στην κυβερνητική γραμμή της υποβάθμισης του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα. 

 

«Στις επικέιμενες ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες της ΕΕ θα κληθούν να εκλέξουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη γνώμη σας, ποιες από τις ακόλουθες αξίες θα πρέπει να υπερασπιστεί, κατά προτεραιότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια; Πρώτον; Και μετά;», είναι η σχετική ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου.  

 

Η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως, η ελευθερία του λόγου και της σκέψης και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών της είναι οι βασικές αξίες κατά τους Έλληνες που ρωτήθηκαν στην έρευνα.  

 

Επίσης, ο σεβασμός της εθνικής ταυτότητας, της κουλτούρας και των παραδόσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι επίσης ψηλά, κατά 9% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24% για τους Έλληνες και 15% για την ΕΕ). Για την αξία της καταπολέμησης των διακρίσεων και την προστασία των μειονοτήτων, ελληνικός και ευρωπαϊκός μέσος όρος ταυτίζονται στο 12%. 

 

 

Θέματα όπως η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η ανοχή και ο σεβασμός της ποικιλομορφίας στην κοινωνία και η ελευθερία μετακίνησης είναι σε χαμηλότερες θέσεις για τους Έλληνες.

 

Οικονομικές δυσκολίες και ακρίβεια

 

Το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, είχε δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του στο τέλος του μήνα. Το 51% είπε ότι αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κατά καιρούς, ενώ ποτέ δήλωσε το 21%. Το 74% των Ελλήνων θεωρεί ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει πέσει, το 24% λέει ότι δεν έχει αλλάξει.  

 

Το 57% θα έλεγε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση στην ΕΕ, ενώ το 66% λέει το ίδιο για το εσωτερικό της χώρας! Μόλις το 21% δήλωσε ότι τα πράγαμτα στην Ελλάδα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. 

 

Ενδιαφέρον έχουν οι προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών, που ειναι εντελώς διαφορετικές από τους υπόλοπους Ευρωπαίους. Η δημόσια υγεία (56%), η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%), και η υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) συγκαταλέγονται στην πρώτη κατάταξη μεταξύ των προτεραιτοτήτων των Ελλήνων.  

 

Ακολουθεί η αγροτική πολιτική (35%), πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αίσθηση προκαλεί το ενδιαφέρον για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου (25%) που επίσης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.  

 

Η Αυτονομία της ΕΕ στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας είναι επίσης ψηλά, στο 22%. Οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής είναι στο 21%, πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 27%. 

 

Σχετικά με την ικανοποίηση για την κατάσταση της Δημοκρατίας, το 39% δηλώνει ικανοποιημένο και το 60% μη ικανοποιημένο. Το 41% απαντά θετικά στην ίδια ερώτηση για την ΕΕ και το 53% κατά. 

 

 

Τι πιστεύουν για το Ευρωκοινοβούλιο

 

Θετική άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το 34% των Ελλήνων, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 41%. Αρνητική γνώμη έχει το 20% των Ελλήνων, ενώ ουδέτερο είναι το 43%. Το 73% πάντως θέλει να δει το Ευρωκοινοβούλιο να παίζει πιο σημαντικό ρόλο από τον σημερινό. Το 16% θέλει λιγότερο σημαντικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ το 7% δεν επιθυμεί καμία αλλαγή. 

 

Μόλις το 10% των Ελλήνων απάντησαν σωστά στο πότε θα γίνουν οι εκλογές! Το 20% είχε μια γενική ιδέα, αλλά το 44% είχε σωστή γνώση του έτους, αλλά όχι του μήνα. Μόλις το 5% έδωσε λάθος απάντηση. Το 56% των Ελλήνων ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, ενώ το 44% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται. 

 

Το 59% δίνει μεγάλη σημασία της ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το 28% δίνει μέτρια σημασία και το 13% μικρή σημασία. Το 79% δίνει μεγάλη σημασία στις εθνικές εκλογές, με ένα 5% μόλις να απαντά ότι η σημασία τους είναι μικρή. 

Το 26% θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ε.Ε. πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, το 57% προς τη λάθος κατεύθυνση και το 12% ούτε στη μία ούτε στην άλλη.   

 

Αν οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη βδομάδα, πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές; Στην κλίμακα από το 1 έως το 10, το 76% των Ελλήνων δήλωσε πολύ πιθανό, το 14% όχι πιθανό και το 10% ουδέτερο. 

 

Μαρία Ψαρά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ