Η Ελλάδα στις πρώτες πέντε χώρες με τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη

Έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες «λουκέτου», οι Ευρωπαίοι μπορούν πλέον να αρχίσουν σταδιακά να μεταβαίνουν σε παραλίες, λίμνες και ποτάμια, καθώς το καλοκαίρι είναι εδώ και η θερμοκρασία ανεβαίνει.

 

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) με νέα του έρευνα, επισήμανε σήμερα ότι στους 22.295 χώρους της Γηραιάς Ηπείρου που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού.

 

 

Μάλιστα, η μελέτη κάλυψε περιοχές από τις 27 χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία αλλά και την Ελβετία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες με τα πιο καθαρά νερά.

 

 

«Τα καθαρά νερά κολύμβησης θεωρούνται συνήθως κάτι χαρισματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ευρωπαϊκά συλλογικά επιτεύγματα» δήλωσε ο Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον, προσθέτοντας ότι: «είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια. Η φετινή έκθεση επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας όταν κολυμπούν στα ευρωπαϊκά ύδατα και πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να συνεχιστεί αυτή η πορεία».

 

 

Σε ποια θέση κατατάσσεται η Ελλάδα

 

 

Η ανάλυση ανά χώρα έδειξε ότι σε πέντε χώρες –Κύπρος, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία– τουλάχιστον το 95% των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας.

 

 

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Κύπρος, αφού το 99,1% των παραλιών της βρέθηκαν να έχουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη με 95,7%, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα.

 

 

Έπονται η Κροατία και η Γερμανία, ενώ στην όγδοη θέση με 88,4% ισοβαθμούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία.

 

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες απ' ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως εξαιρετικές σε σύγκριση με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην ΕΕ.

 

 

cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ