Ιράν κατά Ισραήλ: «Η επίθεση σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί» – Οι πρώτες αναλύσεις

Τη στιγμή που άπαντες προσπαθούσαν να σκιαγραφήσουν την κλίμακα της ιρανικής επιχείρησης, η αντιπροσωπεία της Τεχεράνης στον ΟΗΕ έσπευσε να ανακοινώσει ότι: «Η επίθεση ολοκληρώθηκε».

 

Αυτό ώθησε αναλυτές να θέσουν το ερώτημα για το αν η επίθεση σχεδιάστηκε σκόπιμα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί από το Ισραήλ και τους συμμάχους που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση αποτροπής των χτυπημάτων με ιρανικά drones και βαλλιστικούς πυραύλους. Όλα αυτά ενώ καλλιεργείται η αίσθηση της συνεχούς απειλής με drones.

 

Ειδικότερα, η Trita Parsi, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Quincy στην Ουάσινγκτον, ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση «σχεδιάστηκε» από το Ιράν για να «σώσει τα προσχήματα»Ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group, εκτιμά από την πλευρά του ότι σχεδιάστηκε για να «αναχαιτιστεί εύκολα».

 

Και άλλοι αναλυτές κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος όπως ο Michael Singh, διευθύνων σύμβουλος του Washington Institute, που δήλωσε: «σπάνια βλέπουμε μια επιθυμία για αποκλιμάκωση να δηλώνεται τόσο ρητά», ενώ από πλευράς του ο Michael DiMino, διευθυντής στο αμερικανικό think tank Defense Priorities δήλωσε ότι η επίθεση της Τεχεράνης είχε ως στόχο να δείξει την δέσμευσή της της να απαντήσει στο χτύπημα της 1ης Απριλίου στο συγκρότημα της πρεσβείας της στη Συρία, αποφεύγοντας παράλληλα την περαιτέρω κλιμάκωση.

 

«Δεδομένης της προειδοποίησης και της διπλωματικής ανταλλαγής πληροφοριών πριν από αυτά τα χτυπήματα, το Ιράν πιθανότατα διαμόρφωσε αυτή την επίθεση ως ισχυρό, αλλά μεμονωμένο αντίποινο με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων κλιμάκωσης».

 

Ιράν κατά Ισραήλ: «Η επίθεση σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί» – Οι πρώτες αναλύσεις

 

Aνάλυση Sky News: Γιατί η Τεχεράνη επέλεξε να χτυπήσει με drones

 

Όλα αυτά ενόσω το δίκτυο Sky News καλλιεργεί την αίσθηση συνεχούς απειλής, κάνοντας λόγο για επίθεση άνευ προηγουμένου με περίπου 200 drones και πυραύλους.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

 

Στο μεταξύ, υποστηρίζει πως μολονότι οι ανθρώπινες απώλειες είναι στο μηδέν, καθώς μόνο ένα κορίτσι 7 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα, οι Ισραηλινοί πλέον θα νιώθουν εξαιρετικά ευάλωτοι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απαντήσει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News στην Ουάσινγκτον.

 

Σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο, από την άλλη, η χρήση πυραύλων κρουζ αλλάζει περαιτέρω τη δυναμική των πραγμάτων.  Προσθέτει, δε, πως: «Ακόμα και αν το Ιράν είχε βασιστεί στη στρατηγική “μέγιστη επίδειξη δύναμης/ελάχιστες επιπτώσεις”, στόχο ο οποίος είναι πιο εύκολος με τα drones, η πιθανότητα κάποιου εσφαλμένου υπολογισμού παρέμενε μεγάλη».

 

Σημειώνει, ακόμα, ότι με την επιλογή των συγκεκριμένων «όπλων» η Τεχεράνη επέλεξε μια δοκιμασμένη μέθοδο επίθεσης καθώς με drones είχε χτυπήσει πετρελαιοπηγές στη Σαουδική Αραβία το 2019. Κάτι που δεν είχε ανθρώπινες απώλειες αλλά κόστισε εκατομμύρια στο Ριάντ.

 

Ιράν στον ΟΗΕ: «Η επίθεση ολοκληρώθηκε»

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη επικαλέστηκε το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

 

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει

 

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ