«Καύσωνας» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Μια φαντασιακή εθνογραφία της Ελλάδας, βασισμένη σε ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που ακολουθούν τις μικρές τους τελετουργίες, μέσα σε ένα καυτό καλοκαίρι

 

Το ελληνικό καλοκαίρι από την καλή και από την ανάποδη εμπνέει την παράσταση «Καύσωνας» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παναγόπουλου, που ανεβαίνει στις 30 Μαρτίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

 

134817820-Kafsonas.jpg
 

Στη διάρκεια μιας καυτής καλοκαιρινής μέρας, με βρόμικα εξοχικά, ζεστές θάλασσες και γυμνά σώματα, μια ζωντανή πινακοθήκη αντιηρωικών προσώπων κάθεται προσεκτικά στα τραπέζια της αγίας ελληνικής οικογένειας, ανάμεσα σε σεμεδάκια, τηλεοράσεις, κουκούτσια, ζουμιά και όσα δεν κάνει να βλέπουμε. Χαζεύουν βίντεο απ’ τη δεκαετία του ‘90. Κάπως έτσι αρχίζει να ξεδιπλώνεται η παράσταση που, αντλώντας δραματουργικό υλικό από τις συλλογές διηγημάτων της Βίβιαν Στεργίου «Μπλε υγρό» και «Δέρμα», συνθέτει μια φαντασιακή εθνογραφία για έναν κόσμο που «οδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το τέρμα».

 

Μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που ακολουθούν τις μικρές τελετουργίες τους και θέλουν να πιαστούν απ' αυτές, καθώς η επικοινωνία τους θρυμματίζεται, αφηγείται η παράσταση. Όλα συμβαίνουν μέσα σε ένα 24ωρο ενός καυτού καλοκαιριού, όπου οι αντιήρωες προσεύχονται στους δικούς τους θεούς, κάνουν μπάνιο και κήρυγμα, πουλάνε και αγοράζονται σε προσιτή τιμή, προσφέρουν εμπειρίες και απολαμβάνουν, διαρκώς είναι έτοιμοι για τα μεγάλα έργα. Στον καλοκαιρινό τους «παράδεισο», εκείνο που στ’ αλήθεια θέλουν είναι κάποιος να τους καταλάβει και να νοιαστεί γι’ αυτούς, ν’ αγγίξουν και ν’ αγγιχτούν. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει στον καθένα στην εποχή της αποξένωσης. 

 

Τη δραματουργία υπογράφουν οι Νovus, τη σκηνογραφία και ενδυματολογία ο Δήμος Κλιμενώφ, τη μουσική και τον σχεδιασμό ήχου ο Jeph Vanger, την κίνηση η Κατερίνα Φώτη, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι Αναστασία Δέλτα, Γιάννης Καράμπαμπας, Ιωάννης Μπάστας, Ζωή Μυλωνά, Γιάννης Παναγόπουλος και Νατάσα Σφενδυλάκη.

 

Πόλυ Κρημνιώτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ