Κόκκινο «χτύπησε» το θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης - Φαραντούρης: Έχω επίγνωση όσων λέω

Κόκκινο «χτύπησε» το θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης

 

Κόκκινο «χτύπησε» το θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, μετά την ομιλία του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα Τέμπη. Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Διονύσης Καλαματιανός διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών.

 

«Απεριόριστη αλαζονεία»

 

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο γαλάζιος βουλευτής δεν θα έπρεπε να είναι καν υποψήφιος, μετά τα όσα έγιναν στα Τέμπη«Δεν είπε κουβέντα για το πόρισμα. Απεριόριστη αλαζονεία. Με το χειροκρότημά σας είστε όλοι υπεύθυνοι για τη στάση του υπουργού σας και την απώλεια των 57 ψυχών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Intime News
Intime News

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη κατάρτισης των ψηφοδελτίων, στα οποία συμπεριελήφθη ο πρώην Υπουργός: «Δεν φταίει αυτός που ήταν υποψήφιος. Ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια».

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του ieidiseis.gr, σύμφωνα με το οποίο δύο στελέχη της κυβέρνησης βρέθηκαν με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. «Δεν ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων, οι δικοί σας υπουργοί ήταν», είπε και προσέθεσε: «περιφρονείται τη λογική και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Η προπαγάνδα σας κυριαρχεί σε όλα τα media. Καθεστωτική νοοτροπία», κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

«Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες των θυμάτων;»

 

Την σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναρωτήθηκε αν τελικά ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης είναι αθώοι. «Αυτό λέτε; Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες των θυμάτων;» προσέθεσε η κυρία Κωνσταντοπούλου και συνέχισε:  «Δεν μας είπατε τι αποφασίσατε με τον κ. Μητσοτάκη μετά τον θάνατο των 57 ατόμων για την υποψηφιότητά σας. Μιλάτε για την οδική ασφάλεια;».

 

«Επιτομή της χυδαιότητας»

 

Απαντώντας ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ως την επιτομή της χυδαιότητας. «Οι συνάδελφοί μου κάνουν αγώνα αντοχής για όλα αυτά που λέτε», συμπλήρωσε ο ίδιος και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι στάθηκε σε ένα δημοσίευμα και ως εκ τούτου επίλεξε «συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς».

 

Επανερχόμενη κυρία Κωνσταντοντοπούλου χαρακτήρισε «κανιβαλική» της στάση της πλειοψηφίας απέναντι στα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. « Εγώ δεν κουβαλούσα τσεκούρια, δεν περπάτησα στη ζωή μου με τις πλάτες και τις τσέπες κανενός. Εσάς σας νοιάζει η πολιτική σας επιβίωση. Σήμερα κάνατε την πιο κυνική σας ομολογία, είπατε ότι έχει κριθεί το κατηγορητήριο, με τις ψήφους της ΝΔ», είπε με τον κ. Βορίδη να απαντά και στην ίδια αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη ρωτώντας «Υπήρχε ανθρώπινο σφάλμα ή όχι;». «Μας λέτε ότι το κάνουμε για επικοινωνιακούς λόγους. Γιατί να το κάνουμε; Υπάρχουν ήδη κρατήσεις για το θέμα αυτό. Ψεύδη και συκοφαντίες όλα αυτά που λέτε», προσέθεσε. 

 

«Αν νομίζετε ότι θα περάσει έτσι το γεγονός ότι το βράδυ, που θρηνούσε όλη η Ελλάδα 57 ανθρώπους που είχαν εξαϋλωθεί, το “μακρύ χέρι” του Μαξίμου πήρε τα ηχητικά, τα αλλοίωσε, τα χάλκευσε και τα διοχέτευσε στο Πρώτο Θέμα, δεν θα περάσει έτσι.», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης σε όσα ανέφερε ο κ. Βορίδης. «Αν νομίζετε, λοιπόν, τώρα ότι με ένα non paper που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και διάφοροι δημοσιογράφοι-“μακρύ χέρι” του Μαξίμου ότι θα πλήξετε το ήθος μου, την πορεία μου, κάνετε λάθος», προσέθεσε ο ίδιος.

 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός κάλεσε τον κ. Καραμανλή να κάνει μια απερίφραστη δήλωση στη Βουλή  ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και δεν κρύβεται. «Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;», αναρωτήθηκε σχετικά.

 

Σύγκρουση και για τον μηχανοδηγό του εμπορικού τρένου

 

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε ότι «ο πατέρας του νεκρού μηχανοδηγού με πήρε τηλέφωνο και με εξουσιοδότησε να αναφέρω εδώ στη Βουλή ότι όλα αυτά που λέτε είναι ακραία και συκοφαντικά». «Δεν υπάρχει κανένα έγκλημα στα Τέμπη. Υπάρχει ένα δυστύχημα. Κάθε φορά που φωνάζετε αποδεικνύετε πόσο χυδαία ψεύτρα είστε. Φωνάζετε ''αθώος'' για να με προβοκάρετε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Το μόνο που σας νοιάζει είναι το πώς θα ρίξετε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

 

«Θα σας ζητήσω να μου δώσετε, βεβαίως, το τηλέφωνο του κ. Βούλγαρη, και θα επικοινωνήσω μαζί του, γιατί δεν έχω φυσικά κανένα λόγο να μην πάρω τηλέφωνο έναν πατέρα που έχασε το παιδί του. Και που σίγουρα δικαιούται να γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη, για το ότι βρισκόταν σε αυτή την αμαξοστοιχία, και ποιος τον έβαλε σε αυτή τη θέση. Σας ευχαριστώ που επιβεβαιώσατε ότι ο γιος του κύριου Βούλγαρη, ο εκλιπών, ήταν εθελοντής στο γραφείο του κύριου Μητσοτάκη, και υπάρχει αυτή η προσωπική γνώση του πρωθυπουργού. Είναι σημαντικό, ο κ. Μητσοτάκης να μας πει τι παραπάνω ξέρει», είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

 

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ουδέποτε επιβεβαίωσε ότι ήταν εθελοντής στο γραφείο του κου Μητσοτάκη. «Διάβασα αυτό που είπατε εσείς. Ο πατέρας του, τον οποίο είπατε θα πάρετε τηλέφωνο, το αρνείται. Θα πάρετε λοιπόν τον πατέρα του, να τον ρωτήσετε. [..] Και επειδή είπατε τον σέβεστε, και ο άνθρωπος αυτός έχει πεθάνει, για να έρθει να πει τι ήταν και τι δεν ήταν, θα σας παρακαλούσα, όταν η οικογένεια ενός νεκρού λέει κάτι, και αυτός δεν είναι εδώ για να υπερασπίσει τον εαυτό του, να θεωρείται το θέμα λήξαν. Πάρτε τον πατέρα, ζητήστε συγγνώμη επιτέλους, και σταματήστε την χυδαιότητα.

 

Η ομιλία Καραμανλή που έβαλε «φωτιά»

 

Νωρίτερα, ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε σηκώσει το γάντι στην αντιπολίτευση πέταξε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία ασυλία. Μάλιστα, κάλεσε όλους όσοι έχουν στοιχεία να συντάξουν κατηγορητήριο προκειμένου να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να συσταθεί προανακριτική Επιτροπή.

 

«Έχω λάβει μια απλή απόφαση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να τοποθετούμε θεσμικά Γι’ αυτό και ήμουν εγώ που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει να κατατεθεί  πρόταση εξεταστικής για τα Τέμπη», τόνισε αρχικά και προσέθεσε: «Δηλαδή να συντάξουν κατηγορητήριο και να έρθουν να δούμε ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media».

 

Ο πρώην Υπουργός προσέθεσε ότι δεν κρύβεται και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.  «Δυστυχώς όμως η τραγωδία γίνεται καθημερινό αντικείμενο  μικροκομματικής  εκμετάλλευσης», είπε και συμπλήρωσε: «Η θέση της παράταξης μας ήταν πάντα το μέτρο και η αλήθεια. Η ΝΔ δεν έκανε τυμβωρυχία μετά από το Μάτι και τη Μάνδρα. Δεν επιδιώκαμε  την πολιτική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων. Από χθες έφτασαν στο απροκάλυπτα στο αποκορύφωμα ενός κυνισμού και πολιτικής εργαλειοποίησης. Οι μάσκες έχουν πέσει».

 

Αναφερόμενος στην 717 υποστήριξε ότι δεν θα είχαμε σηματοδότηση  και τηλεδιοιίκηση αλλά ούτε καν σύμβαση ούτε τον Φεβρουάριο του 2023 ούτε τον Σεπτέμβριο του 2023. «Άρα αποφασίστε γιατί φταίω, ολοκληρώθηκε ή όχι η σύμβαση γιατί και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το 2016 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και τελικά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023. «Το προχωρήσαμε αποφασίστηκα και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αν κάποιοι καθυστέρησαν είναι όσοι είχανε την ευθύνη 2016-2018», ισχυρίστηκε.

 

Σε ό,τι αφορά την θεωρεία περί ανθρώπινου λάθος ο Κ. Καραμνλής ισχυρίστηκε ότι ήταν πολλά τα μοιραία λάθη όχι ένα. «Κι αυτό δεν είναι θεωρεία αλλά βασίζεται σε ομολογία.  Τη  μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών. 7 φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Ασφαλείας», είπε και σημείωσε ότι δεν προκύπτει αιτιώδης συνάφεια με την 717.

 

Επανερχόμενος στα όσα ο ίδιος έκανε τόνισε ότι παραιτήθηκε άμεσα για να μην μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση του ατυχήματος. «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις fake news και να διαστρεβλώνεις την αλήθεια για να επιβιώνεις πολιτικά και να ευτελίζεις διαδικασίες, με λαϊκίστικές κορώνες. Να διαχέεις μίσος στο διαδίκτυο», επισήμανε.

 

Λίγο αργότερα σε προσωπικούς τόνους αναρωτήθηκε προς την Ολομέλεια: «Νομίζετε ότι δεν πονάω. Δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα των οικογενειών. Ότι έχει περάσει μια μέρα που δεν έχω σκεφτεί την τραγωδία ότι δεν θα έδινα τα πάντα….».  Σύμφωνα με τον ίδιο από την πρώτη στιγμή μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρεθήκαμε στο σημείο της τραγωδίας και οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ.

 

«Εδώ είναι και οι ειδοποιός διαφορά, δεν  παίξαμε πολιτικό θέατρο όπως έγινε στο Μάτι. Παραιτήθηκα αμέσως και δεν θα μπορούσα να πω ότι τα κάναμε όλα σωστά γι΄ αυτό ανέλαβε την πολιτική ευθύνη».

 

Προσέθεσε ότι έχει δεχθεί προσωπικές επιθέσεις πέρα από κάθε λογική, γεμάτες υποκρισία και μίσος . «Στις Σέρρες εκβίασαν  και κατηγόρησαν πολίτες, έφτασε πρώην πρωθυπουργός  να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες κι όταν με τίμησαν με τη ψήφο τους έριξαν λάσπη. Έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες. Το αποκορύφωμα είπαν ότι θέλω την έδρα για να έχω ασυλία ενώ ξέρουν και ξέρετε καλά ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητά», τόνισε και ισχυρίστηκε ότι «δεν κρύφτηκα ποτέ δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία . δεν έχω καμία ασυλία για τα Τέμπη. Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και είτε είμαι βουλευτής είτε δεν ήμουν τίποτα δεν θα άλλαζε».

 

Καταλόγισε ευθύνες στην αντιπολίτευση για όλα όσα συμβαίνουν: «Εμείς δεν είπαμε ότι ευθύνεστε για όσους έχασαν τη ζωή στους δρόμους καρμανιόλα που δεν προχωρήσατε. Διότι αυτοί είμαστε εμείς αυτοί είστε εσείς. Έχουμε παρωδία αντιπολίτευσης όπου το κάθε κόμμα συνεισφέρει το χειρότερο ιστορικό εαυτό του. Στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για κάστρα σήμερα για τζάκια. Στόχος σας δεν είμαι εγώ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η κυβέρνηση του είναι η παράταξη της ΝΔ. 50 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που ισχυροποίησε τη ΝΔ που έβαλε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή ένωση αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων».

 

Κλείνοντας ο κ. Καραμανλής είπε ότι άσκησε τα καθήκοντα του με ευαισθησία και πως δεν έχει τίποτα να κρύψει και να φοβηθεί. «Όποιος έχει κατηγορίες ας τις φέρει. Είμαι εδώ, είμαστε όλοι εδώ», τόνισε.

 

Άγρια σύγκρουση Φλωρίδη – αντιπολίτευσης

 

Είχε προηγηθεί, τέλος, μια σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Φλωρίδη και τον Δημήτρη Μάντζο. «Αυτή η κυβέρνηση της δήθεν συγκάλυψης τον Ιούλιο του 2023 ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα των ανακριτών έφερε διάταξη για να διευρυνθεί η δυνατότητα ανακριτών αν ακούσουν το υλικό . Οι προβλέψεις που υπήρχαν δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες», τόνισε ο ίδιος λέγοντας ότι πλέον μπορούσαν να ακούσουν και τις ιδιωτικές συνομιλίες των εμπλεκομένων.  «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα. Τη διάταξη αυτή δεν την ψηφίσατε. Την διάταξη που έφερε η κυβέρνηση για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές για να ακούσουν τι έλεγε κάθε εμπλεκόμενος δεν την ψηφίσατε. Και οι άλλοι υποκριτές οι κύριοι και οι κυρίες της Νίκης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Φλώριδης έκανε επίσης λόγο για εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης σε ότι αφορά την τραγωδία των Τεμπών και υποστήριξε ότι στόχος ορισμένων είναι να ελαχιστοποιηθεί έως καταργηθεί η εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στους θεσμούς. Όλη αυτή η αμφισβήτηση που έφτασε να αμφισβητεί τη δικαιοσύνη είναι αυτό που στρώνει το δρόμο, που ο Μ. Θεοδωράκης είπε για τον αριστερόστροφο φασισμό. Όταν επέλθει η αμφισβήτηση των βασικών θεσμών τότε ο φασισμός υπό οποιαδήποτε μορφή έχει πετύχει το σκοπό του». Και κλείνοντας, μάλιστα, υπογράμμισε: «Για να μιλήσω στη γλώσσα του λαού όσοι επικαλούνται τα μπαζώματα αυτοί είναι για τα μπάζα».

 

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σημείωσε ότι ο κ. Καραμανλής δεν φύτρωσε μόνος του στο ψηφοδέλτιο των Σερρών. Επιτιθέμενος στον Γ. Φλωρίδη τόνισε ότι «έχει πάψει εδώ και καιρό ο κ. Φλωρίδης να είναι αρμόδιος για το πότε το ΠΑΣΟΚ θα κάνει πρόταση δυσπιστίας. Κάνουμε για το σύνολο της συγκάλυψης στα Τέμπη, που ξεκινά από το πρώτο 24 ώρο και τελειώνει την περασμένη Τετάρτη», είπε.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Φαραντούρης: Έχω επίγνωση όσων λέω - Ευχής έργον να παραιτήσει η Ευρωπαία εισαγγελία την κυβέρνηση

 

Για τη δήλωσή του που προκάλεσε αντιδράσεις τοποθετήθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Για τη δήλωσή του που προκάλεσε αντιδράσεις τοποθετήθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, λέγοντας πως «έχω επίγνωση των όσων λέω και πράττω στον δημόσιο βίο».

 

«Δεν νιώθω "αδειασμένος", νιώθω ενισχυμένος απέναντι στην κοινωνία» απάντησε σε ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει ή αν έχει ενοχληθεί από δηλώσεις στελεχών του κόμματός του.

 

«Δεν έχω καταλάβει πού διαφωνούμε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και συνέχισε: «όταν η εισαγγελική έρευνα προάγει την αλήθεια ή φέρνει στο φως ζητήματα που αφορούν σκάνδαλα και εγκλήματα δε δημιουργούνται πολιτικές εξελίξεις;». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει εισαγγελείς από όλα τα κράτη - μέλη, που όταν διαλευκάνουν υποθέσεις προχωράνε την έρευνά τους και εκθέτουν κυβερνήσεις που παρακωλύουν το έργο τους».

 

«Ευχής έργον να παραιτήσει η Ευρωπαία εισαγγελία την κυβέρνηση»

 

«Στον Σαρκοζί πέρασαν βραχιολάκι από την έρευνα της εισαγγελίας», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Σας περνάει από το μυαλό ότι ο Άρειος Πάγος μπορεί να κάνει λάθος; Αυτό λέμε μπορεί να κάνει λάθος. Οι Ευρωπαίοι δικαστές συμπλέκουν και συνεργάζονται με τους εθνικούς εισαγγελείς. Αμφότεροι όταν διερευνούν σκάνδαλα και διαφωτίζουν πτυχές που συσκοτίζονται, μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις και παραιτήσεις της κυβέρνησης».

 

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «βεβαίως ο λαός αποφασίζει» και επανέλαβε πως είναι «ευχής έργον να παραιτήσει η Ευρωπαία εισαγγελία την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα και εγκλήματα».

 

Συνεχίζοντας ο κ. Φαραντούρης κληθείς να διευκρινίσει τη δήλωσή του τόνισε «η ευρωπαϊκή εισαγγελία είναι θεσμικό όργανο που συμμετέχουν εισαγγελείς από όλα τα κράτη. Αν η έρευνα είτε του ευρωπαϊκού είτε του εθνικού εισαγγελέα οδηγήσει σε αποκαλύψεις που οδηγούν σε απομονιμοποίηση οποιαδήποτε κυβέρνηση, η λαϊκή ετυμηγορία είναι η αρμόδια».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ