Κυβερνητικός προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις Κοτζιά

Δύο μέρες μετά τη θύελλα από την παραίτηση Κοτζιά και όλα δείχνουν ότι δεν έχουμε δει ακόμα το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ. Το Σάββατο στις 11 το πρωί, θα γίνει πιθανότατα η παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών σε μια τελετή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις Τσίπρα – Κοτζιά για το επόμενο διάστημα.

 

 

Οι χθεσινές αναφορές του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τις οποίες καλεί την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την 9σελιδη επιστολή παραίτησής του προκειμένου να φανεί αν «είναι πολιτικά ακατανόητη πράξη», είναι ενδεικτικές ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν παραιτήθηκε μόνο γιατί ο πρωθυπουργός δεν τον κάλυψε στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο. «Κάναμε μια συμφωνία με την πΓΔΜ και εγώ έγινα πρώην υπουργός», είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρία της Κίνησης «Πράττω».

 

 

Ο ρόλος των Πρεσπών στην παραίτηση Κοτζιά

 

 

Το τι  ακριβώς ισχύει θα διαφανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι παραμένουν πιστοί στις δεσμεύσεις για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, θέτουν εν αμφιβόλω την ευόδωση των προσπαθειών. Και η χθεσινή αναφορά του κ. Κοτζιά ενισχύει τις φήμες που κάνουν λόγο για εμπόδια που έχουν μπει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του κ. Κοτζιά καταγράφονται γεγονότα που αφορούν τον κ. Καμμένο στον οποίο αποδίδονται κινήσεις αντιδιπλωματικής συμπεριφοράς.

 

 

Οι επόμενες κινήσεις του πρώην ΥΠΕΞ

 

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις επόμενες κινήσεις του Νίκου Κοτζιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα σε σειρά κινήσεων με σκοπό την ενίσχυση του κύρους του. Ήδη ετοιμάζονται  εκδηλώσεις του «Πράττω» σε όλη την Ελλάδα με βασικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Με βάση τη χθεσινή απόφαση, οι βουλευτές που ελέγχονται από τον κ. Κοτζιά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία. 

 

 

Πρόθεση, άλλωστε, του Νίκου Κοτζιά, όπως είπε, είναι να λειτουργήσει ως «αριστερή συνείδηση» της κυβέρνησης και να αναμένει τις εξελίξεις.  «Εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά, δεν θεωρούμε όμως ότι είμαστε κομμάτι άλλων», ήταν η χθεσινή του αναφορά. Η πρόθεση του, πάντως, να αναλάβει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για τα απόρρητα κονδύλια που διαχειρίζονται όλα τα υπουργεία δεν αποκλείεται να  ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης και κυβερνητικής εσωστρέφειας. Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το πώς θα κινηθεί η Κίνηση «Πράττω» στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές.

 

 

Ανησυχία για την κυβερνητική φθορά

 

 

Στην κυβέρνηση ανησυχούν για τη φθορά που επιφέρει η συνέχιση της αντιπαράθεσης Καμμένου – Κοτζιά. Όσο η σύγκρουση αυτή παραμείνει στην επικαιρότητα τόσο μεγαλύτερη γίνεται η φθορά για την κυβέρνηση. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πιστώνεται δημοσκοπικά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Για αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες να βρει τρόπους έτσι ώστε να κατέβουν οι τόνοι μεταξύ Κοτζιά και κυβέρνησης. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ήταν κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έχει «παγώσει» τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην δοθεί βήμα σε πιθανές νέες αντεγκλήσεις. Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αντιστροφή του κλίματος, με βασική προτεραιότητα την οικονομία και τη ψήφιση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Αναλόγως και με τις εξελίξεις στα Σκόπια θα κρίνει και τις επόμενές του κινήσεις.

 

Πηγή: cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ