ΛΑΡΚΟ: Η συγκλονιστική επιστολή των παιδιών εργατών στον Μητσοτάκη - Η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται για τα νούμερα της φτώχειας

Πετάτε τις οικογένειές μας στο δρόμο και μας εξωθείτε να φύγουμε στο εξωτερικό - Εδώ δεν υπάρχει τίποτα και αυτό το δημιουργήσατε εσείς

 

Την σκληρή καθημερινότητα που ζουν εδώ και τέσσερα χρόνια τα παιδιά των εργατών της ΛΑΡΚΟ περιέγραψε μία μαθήτρια που διάβασε την επιστολή που έστειλαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην χθεσινή κινητοποίηση στο Σύνταγμα. Το κείμενο που αναγνώστηκε κάνει σαφές σε κάθε γονιό τι ζουν οι οικογένειες που εξωθούνται στην ανεργία και την μετανάστευση, κάτι που περιγράφουν και τα ίδια τα παιδιά.

 

«Κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, σας στέλνουμε την συγκεκριμένη επιστολή γιατί σκεφτήκαμε ότι ίσως έτσι καταφέρουμε να ακουστούμε. Ελπίζουμε να φτάσει σε εσάς, να την διαβάσετε.

 

Ξέρετε, δεν είναι εύκολο για έναν μαθητή να ζει τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του με προθεσμίες. Περιμένοντας επενδυτές. Την ίδια στιγμή που ο καθένας μας έχει τα δικά του άγχη και πιεστική καθημερινότητα. Τα μαθήματά του, τα φροντιστήρια. Για να καταφέρουμε να τελειώσουμε το σχολείο μας, να περάσουμε στις σχολές που επιθυμούμε αύριο-μεθαύριο. Μεγαλώσαμε περιμένοντας να μάθουμε από άλλους το τι πρέπει να γίνει με τις δικές μας ζωές. Και έχουμε ακούσει πάρα πολλά. 

 

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΛΑΡΚΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑ
 

Τώρα, να μας κάνετε τη χάρη, ακούστε κι εσείς κ. πρωθυπουργέ. Αγαπάμε τον τόπο μας, τις γειτονιές που μεγαλώσαμε. Τις θέλουμε ζωντανές, όχι μαραζωμένες. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τους γονείς μας και τους συγγενείς μας μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια, επειδή αποφασίσατε να τους ανακοινώσετε χωρίς καμία προειδοποίηση ότι από την επόμενη εβδομάδα δε θα έχουν δουλειά. Έτσι απλά.

 

Από εμάς τι ζητάτε ακριβώς; Μπορεί κάποιος να μου πει τι ακριβώς ζητάτε από τα παιδιά, εμάς που πρέπει να σπουδάσουμε; Πώς να σπουδάσουμε; Θα έχουμε σπίτι; Θα έχουμε χρήματα; Εμάς μας σκέφτεστε; Να εγκαταλείψουμε το σχολείο μας; Να εγκαταλείψουμε τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε; Να εγκαταλείψουμε τους φίλους και τις παρέες μας; 

 

Σε λίγο καιρό θα πρέπει να δώσουμε εξετάσεις. Από ποιο σχολείο; Πού θα μένουμε; Πώς θα συνεχίσουμε τα μαθήματά μας;

 

Οι μεγαλύτεροι συμμαθητές μας σε λίγους μήνες θα πρέπει να δώσουν Πανελλαδικές. Πώς θα δώσουν εξετάσεις υπό αυτές τις συνθήκες; Μέσα στο άγχος;

 

Οι καθηγητές μας μας λένε ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς πρόκειται να γίνει με το σχολείο μας. Αλήθεια, ποιος ξέρει;

 

Ποιος μπορεί να έρθει να μου απαντήσει ότι όλα θα πάνε καλά; Ότι δεν θα κλείσει η ΛΑΡΚΟ και ότι τόσοι άνθρωποι δε θα μείνουν άστεγοι, ή στον δρόμο;

 

Πώς είναι δυνατόν να παίρνετε αποφάσεις χωρίς να σκέφτεστε μία ολόκληρη περιοχή; Τους εργαζόμενους, χιλιάδες κατοίκους και εκατοντάδες μαθητές.

 

Όλα αυτά τα χρόνια πήραμε ένα πολύ σημαντικό μάθημα από τους γονείς μας. Μάθαμε να αγωνιζόμαστε και να κατακτάμε το δίκιο μας. Αυτό μας έμαθαν να κάνουμε και τώρα θα αγωνιστούμε, με ψηλά το κεφάλι. Το χρωστάμε στους παππούδες μας και στους πατεράδες μας, που έχτισαν τη ΛΑΡΚΟ με τον ιδρώτα τους. Αυτοί την έχτισαν, ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή, όχι εσείς. Δεν έχετε δικαίωμα να μας τη στερήσετε.

 

Νιώθουμε την ευθύνη απέναντί τους και την αναλαμβάνουμε. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Σας προτρέπουμε να αναλάβετε κι εσείς τη δική σας ευθύνη, να μην προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα.

 

Σκεφτείτε όλα αυτά τα παιδιά. Πόσοι άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Πόσοι άνθρωποι είναι άρρωστοι. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Σε τι σπίτι; Πως θα πληρώνουν ρεύμα, νερό, ενοίκιο, φροντιστήρια για τα παιδιά τους; Πώς τα παιδιά θα μπορέσουν να πάνε να σπουδάσουν για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον;

 

Έτσι μας εξωθείτε να πάμε στο εξωτερικό. Εκεί πέρα μπορεί να υπάρχει καλύτερο μέλλον. Εδώ πέρα δεν υπάρχει τίποτα για μας. Δεν υπάρχουν δουλειές. Τίποτα. Εσείς το δημιουργήσατε αυτό. Όχι εμείς», καταλήγει η επιστολή.

 

Η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται για τα νούμερα της φτώχειας – Πανηγυρίζουν για την προβληματική ανάπτυξη

 

Η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται για τα νούμερα της φτώχειας – Πανηγυρίζουν για την προβληματική ανάπτυξη

 

Είναι να απορεί κανείς με το θράσος, αλλά αν κάποιος έχει εντρυφήσει στις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εύκολα διαπιστώνει τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη στο Reuters και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομία «ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης». Ο Κ. Χατζηδάκης βασίζει αυτήν τη φούσκα στις επενδύσεις-αποκρατικοποιήσεις έναντι πινακίου φακής, στη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ, στον τουρισμό και στην Golden Visa.

 

Από την άλλη, την περασμένη Πέμπτη ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης μας πληροφορούσαν με αναρτήσεις: «Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στη βαθμολογία του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος που καταρτίζει ο Economist» και πλέον είναι 34η σε 91 χώρες. Προφανώς οι δύο αυτοί πολιτικοί που από τις θέσεις τους λειτουργούν ως σημαντικοί παίκτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θαυμάζουν το έργο τους, το οποίο συνίσταται στον στραγγαλισμό των πολιτών που πληρώνουν την αισχροκέρδεια που τροφοδοτεί τη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ.

 

Βέβαια, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ελέγχου διαπιστώνεται αύξηση κερδών άνω του 300% σε συγκεκριμένες εταιρείες και συγκεκριμένους τομείς. Πώς να μην επιχαίρουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι σύμβουλοί της και πώς να μην καλούν τα γεράκια του νεοφιλελευθερισμού για να «επενδύσουν», αφού έχουν καταστρέψει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία ώστε να υπάρξουν γενναίες «επενδύσεις» σε ένα περιβάλλον με χαμηλούς μισθούς;

 

Συνθήκες επιβίωσης

 

Εδώ αναφύεται το ερώτημα: Το να φτιάξεις κοινωνίες νοτιοαμερικανικού τύπου στις οποίες η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού –άνω του 70%– ζει σε συνθήκες επιβίωσης ώστε να παράγονται αισχρά κέρδη για τα μονοπώλια και τα δημοσιονομικά μέσω ΦΠΑ συνιστά επιτυχία; Οταν μάλιστα αυτή η «επιτυχία» δεν δημιουργεί στέρεες βάσεις, αλλά βασίζεται σε ροή δανείων και επιδοτήσεων από κοινοτικά κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) που θα λήξουν το 2026.

 

Αλλα λένε οι αριθμοί

 

Μιλάνε για επενδύσεις λες και δεν γνωρίζουν τι επενδύσεις γίνονται στην Ελλάδα. Λες και δεν γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις αφορούν μη παραγωγικές δομές.

 

Πανηγυρίζουν ενώ έχουν στήσει παλάτια στην άμμο. Ολα αυτά προκύπτουν από φορείς των οποίων η αξιοπιστία δεν αμφισβητείται.

 

Αναλυτικότερα:

 

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2022 ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1.046 ευρώ συγκριτικά με το 2021 λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Ο μέσος ετήσιος μισθός σε σταθερές τιμές (μετά την επίδραση του πληθωρισμού) μειώθηκε από 17.220 ευρώ το 2021 σε 16.174 ευρώ το 2022, δηλαδή από 1.230 ευρώ τον μήνα σε 1.155 ευρώ σε 14μηνη βάση. Είναι προφανές ότι το 2023 τα πράγματα έγιναν χειρότερα, αφού ειδικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα άγγιξε σχεδόν διψήφιο νούμερο.
  • Το κατά κεφαλήν εισόδημα του Ελληνα το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat μετρήθηκε σε 23.800 ευρώ όταν στην «καημένη» Τουρκία, όπου η λίρα κατρακυλά, ανήλθε την ίδια χρονιά στα ίδια ακριβώς επίπεδα, δηλαδή στις 23.800 ευρώ.
  • Οσο για τους επενδυτές που συρρέουν για να επενδύσουν στη χώρα μας σύμφωνα με τον ανερμάτιστο Κ. Χατζηδάκη, αρκεί να αναφέρουμε ότι η όποια αύξηση βασίζεται στα ακίνητα (20%), ενώ αντίθετα κατηγορίες που βρίσκονται στην παραγωγική μηχανή, όπως η τεχνολογία, εμφανίζουν μείωση της τάξης του 12%.
  • Στα χρόνια που ρέει το κοινοτικό χρήμα (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) ακόμη και στον μηχανολογικό εξοπλισμό καταγράφεται μείωση της τάξης του 2%.
  • Οσο για τη Golden Visa; Εχει φέρει μεν μέσα στην τριετία 31.000 ξένους «επενδυτές», κυρίως Κινέζους (το 56% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν) και Τούρκους (το 10% των εγκριθεισών αιτήσεων), και περί τα 3 δισ. ευρώ. Αλλά όλα αυτά τα πληρώνει ο Ελληνας πολίτης που αντιμετωπίζει έκρηξη τιμών και έλλειψη στέγης.

 

Τζώρτζης Ρούσσος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ