Μέση Ανατολή: Πώς βλέπει την κατάσταση η κυβέρνηση - Σήμερα ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

«Συναγερμός» για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή: Πώς βλέπει την κατάσταση η κυβέρνηση και ποιες κινήσεις δρομολογούνται

 

Οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις

 

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και ο αντίκτυπος που μπορεί να υπάρχει στην περιφερειακή σταθερότητα αλλά και σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό απασχολούν την κυβέρνηση. Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου μεταξύ άλλων έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας και εξετάστηκε το τοπίο που έχει διαμορφωθεί. Αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως «η  Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

 

Στρατιωτική άσκηση του Ιράν (Iranian Army via AP)
Στρατιωτική άσκηση του Ιράν 

 

Σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις. H εκτίμηση χθες ήταν πως υπήρχαν περιθώρια για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση, ωστόσο πρόκειται για ένα ρευστό σκηνικό που αλλάζει διαρκώς. 

 

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ισραήλ, όπου συνεδρίασε το Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις. Και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το πολεμικό συμβούλιο συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά δεν έχει καταλήξει για τον χρόνο  και την κλίμακα των αντιποίνων

 

Στην Αθήνα περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή αλλά και πως θα κινηθούν χώρες, όπως η Τουρκία μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό. Η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει ένα ρόλο στη διπλωματική σκακιέρα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος μίλησε  με τον Ιρανό ομόλογό του, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

 

Στο μεταξύ στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει στην οικονομία και ήδη εξετάζονται οι επόμενες κινήσεις. Την ίδια στιγμή μία παράταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να επηρεάσει και άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό. 

 

Ο οικονομικός αντίκτυπος

 

Το άνοιγμα των διεθνών αγορών σήμερα  θα είναι ένα πρώτο δείγμα για την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Οικονομικοί αναλυτές βλέπουν τον κίνδυνο εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αν κλιμακωθεί περαιτέρω η  ένταση. Ένα θέμα που προκαλεί προβληματισμό είναι πως μπορεί να κινηθεί η Τεχεράνη από δω και πέρα και αν για παράδειγμα θα κλείσει  τα Στενά του Ορμούζ, ένα θαλάσσιο πέρασμα με μεγάλη στρατηγική σημασία (από εκεί περνά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης).

 

Ο κίνδυνος μιας νέας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου (μέσω και της εφοδιαστικής αλυσίδας) είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σοβαρός. Μάλιστα μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε αναβολή των μειώσεων στα επιτόκια, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και όχι μόνο.

 

Χθες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως «βραχυπρόθεσμα , δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης». Προσέθεσε «ωστόσο, οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων, αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης». Έστειλε παράλληλα μήνυμα πως δεν θα γίνουν δεκτές αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί, σημειώνοντας πως η πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους.

 

Στο Μαξίμου  σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν νέο κύμα ανατιμήσεων, με δεδομένο άλλωστε πως τα οικονομικά περιθώρια για νέα μέτρα είναι εξαιρετικά στενά. Σε αυτή την συγκυρία αυτό που μπορεί να γίνει είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εκεί θα ριχθεί το βάρος σε πρώτη φάση, καθώς έρχεται το Πάσχα και στην κυβέρνηση δεν θέλουν να δουν τις τιμές να ξεφεύγουν.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Ευρωεκλογές 2024: Τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

 

Το «φλερτ» στους κεντρώους και η επιχείρηση συσπείρωσης

 

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ 

 

Διπλή στρατηγική της κυβέρνησης - Το «φλερτ» στους κεντρώους και η επιχείρηση συσπείρωσης

 

Να μιλήσει σε ένα κοινό που θέλει σταθερότητα και δεν επιθυμεί να ρισκάρει επιδιώκει ο πρωθυπουργός με στόχο να αυξήσει τα ποσοστά της «γαλάζιας» συσπείρωσης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά στο κοινό του «Μένουμε Ευρώπη» αλλά και τα καμπανάκια για τους κινδύνους που κρύβει μια ψήφος με αντισυστημικά χαρακτηριστικά.

 

Όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα επιχειρείται από τη Νέα Δημοκρατία να τονιστούν οι διαχωριστικές γραμμές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το δίλημμα που θα μπαίνει θα είναι «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Από την κυβέρνηση επιχειρούν μία επικοινωνιακή φυγή προς τα εμπρός μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου αλλά και την απαρίθμηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2027.

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του την μάχη των ευρωεκλογών και είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα επεσήμανε πως «πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Κρύβεται και κάτι ακόμα όμως, κρύβεται και το δικό μου όνομα». Μάλιστα τονίζει πως οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για δύο λόγους: Πρώτον γιατί πρέπει να επιλεγούν τα σωστά άτομα που θα δώσουν τη μάχη για θέματα πρώτης γραμμής, όπως η εξασφάλιση περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους αγρότες. Δεύτερον γιατί πρέπει να επιβεβαιωθεί η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική σκηνή, ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

 

Οκτώ εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές στη Νέα Δημοκρατία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην συσπείρωση των κεντρώων ψηφοφόρων, με αναφορές στην περίοδο του 2015 και στο πως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό έκτοτε. «Καταφέραμε να γίνουμε ο φορέας, η καρδιά ενός πλειοψηφικού ρεύματος στο οποίο συνενώνονται εθνικοί πολιτικοί στόχοι, προσωπικές προσδοκίες, φιλοδοξίες για τη χώρα μας πολλών πολιτών. Έτσι έγινε και με το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» στα πέτρινα χρόνια της κρίσης, όταν ο κίνδυνος η Ελλάδα να εξοριστεί από την κοίτη της έφερε κοντά μας δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης, του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέθεσε πως «είναι οι ίδιες δυνάμεις και ακόμα περισσότερες που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας στη μεγάλη επανεκκίνηση του καλοκαιριού του 2019. Είναι αυτές που δικαίωσαν την πολιτική μιας τετραετίας, τον εκλογικό θρίαμβο το 2023».

 

Μάλιστα, πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση τόσο προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη όσο και προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια».

 

Παράλληλα βέβαια με τη μάχη για το κεντρώο ακροατήριο από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να αποφύγουν διαρροές προς τα δεξιά και να συσπειρώσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Έμφαση δίνεται στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε πολλούς νόμους κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά

 

«Θέλω να σκεφτείτε ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί πατριώτες; Αυτοί που έχουν εύκολο τον πατριωτισμό στα λόγια ή αυτοί που υπερασπίζονται την πατρίδα με πράξεις;» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την κυβέρνηση τονίζουν ιδιαιτέρως τις κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας και για το μεταναστευτικό και υπογραμμίζουν πως σε μια εποχή πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.

 

Έμφαση στη μεσαία τάξη

 

Με ένα αφήγημα σταθερότητας από την Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στη μεσαία τάξη, που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από την οικονομία, όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και οι μειώσεις φόρων. Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός είπε πως η κυβέρνηση μείωσε 50 έμμεσους και άμεσους φόρους, εξαπολύοντας πυρά προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Παράλληλα βέβαια μπροστά μπαίνει και μία ατζέντα καθημερινότητας και βάρος δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την υγεία. Για παράδειγμα, στόχος είναι να εκταμιευτεί ένα κονδύλι για να χρηματοδοτηθούν κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία για τους πολίτες.

 

Αύριο θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μένει να ανακοινωθούν δέκα ονόματα. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει ένα νέο κύκλο περιοδειών, όπου θα αναφέρεται στο διακύβευμα της κάλπης.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ