Ναυάγιο οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την έκδοση της1ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2018, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

 

«Στα 31,9 δις ευρώ εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 585 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η “περιβόητη” ρύθμιση των 100 δόσεων και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων απέτυχαν παταγωδώς!».

 

 

 

Πλήρης δήλωση

«Τα στοιχεία της 1ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2018, αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση στην πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει δραματική, ενώ τα δήθεν σωτήρια μέτρα της ρύθμισης των 100 δόσεων και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων απέτυχαν παταγωδώς!

 

 

Ι. Πιο συγκεκριμένα, ο εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών και φόρων οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.216.873 συμπολίτες μας να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 31.869 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 585 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, συγκριτικά με το 2014, έχουν αυξηθεί κατά 131 %. Δηλαδή, από τα 13.767 εκατ. ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 31.869 εκατ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου 2018 (Σχήμα 1).

 

 

 

Σχήμα 1

ΙΙ. Επιπλέον, τα στοιχεία του ΚΕΑΟ αποκαλύπτουν ότι η πολυδιαφημισμένη εξαγγελία των 100 δόσεων (Ν.4321/2015), που χρησιμοποίησαν –ως προεκλογική σημαία- οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέτυχε παταγωδώς! Έτσι, από τους συνολικά 1.216.873 οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, ενεργοί με βάση τη ρύθμιση είναι μόλις οι 27.191! 

 

 

Την ίδια στιγμή, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Ν.4469/2017), η δεύτερη πολλά υποσχόμενη και πολυδιαφημισμένη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει επίσης αποτύχει. Μέσα σε 1 χρόνο λειτουργίας της, έχουν υποβληθεί μόνο 724 αιτήσεις -συνολικού ύψους 71 εκατ. ευρώ- και έχουν διεκπεραιωθεί λιγότερες από 30.

 

 

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν στην πράξη, μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΚΕΑΟ, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.

 

 

Η δραματική αυτή κατάσταση, απαιτεί την άμεση εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, ρεαλιστικής, υπεύθυνης και αναπτυξιακής, που θα στοχεύει στη μείωση των εξοντωτικών εισφορών, στη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς, καθώς και στην αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».

 

 

 

.iefimerida.gr