Νέος εμπαιγμός από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Την ώρα που οι εργαζόμενοι γνωστοποιούσαν πως κατάφεραν να ορίσουν συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία, η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωνε ότι η κυβέρνηση «εξασφαλίζει την εργασιακή ασφάλεια» των εργαζομένων, που απολύονται μαζικά • Στις 7 μ.μ. το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

 

Σε δυναμική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενάντια στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και στις απολύσεις προχώρησαν το πρωί τα σωματεία εργαζομένων της και άλλα εργατικά σωματεία της Αττικής εκφράζοντας την στήριξή τους στον αγώνα τους.

 

«Δεσμεύτηκαν για επενδυτή και βρήκαν παλιατζή» έγραφε ένα από τα πάνω των διαδηλωτών, που φώναξαν συνθήματα, όπως «από τη ΛΑΡΚΟ μέσα δεν θα βγούμε, αγώνας μέχρι τέλους για να δικαιωθούμε», «το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ να μην συνεχιστεί, εμείς με τα κέρδη, εμείς με τη ζωή », «αλληλεγγύη στην εργατιά της ΛΑΡΚΟ, αντίσταση αγώνας να 'ρθουν τα πάνω κάτω».

 

ΛΑΡΚΟ
 

Σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους, κατάφεραν να ορίσουν συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τα συναρμόδια υπουργεία σήμερα στις 3 μ.μ. σπάζοντας την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και τη «στείρα άρνηση να μην θέλουν να μας κοιτάξουν στα μάτια», όπως είπε ένας από τους εργαζόμενους.

 

 

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, προσπάθησε προκλητικά να κάνει το μαύρο - άσπρο με αφορμή τη χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση  με την οποία επισημοποιήθηκε η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει τις απολύσεις. Η κατάθεση της ΚΥΑ με σκοπό να αποδυναμώσει ουσιαστικά την προσπάθεια των εργαζομένων μέσω ασφαλιστικών μέτρων έγινε την ημέρα της εκδίκασης τους (η απόφαση αναμένεται πιθανότατα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα) δημιουργώντας σφοδρές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση.

 

Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ανερυθρίαστα το εξής πως «με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση δύο στοχευμένων προγραμμάτων εξασφαλίζοντας την εργασιακή τους ασφάλεια. Στους άνω των 55 ετών παρέχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν έως 7 έτη, σε Δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του Δημόσιου τομέα».

 

«Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την παροχή δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους» πρόσθεσε η υφυπουργός.

 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κατάληψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του με συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα ζητώντας να μην μείνουν στις δουλειές τους και τα σπίτια τους, ενώ κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος στη ΛΑΡΚΟ.

 

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση για την ΚΥΑ τονίζουν ότι η κυβέρνηση έβαλε «μπουρλότο στα σπίτια μας. Στις 13/5  850    οικογένειες Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και 100 των εργολαβιών, συνολικά 950, πηγαίνουμε στο ταμείο Ανεργίας. Μάλιστα για τους 100 των εργολαβιών δεν προβλέπονται  ούτε τα προγράμματα Ανεργίας. Στις 10/5 για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και στις 13/5 για όλους τους υπόλοιπους:

 

  • Δεκάδες συνάδελφοι θα διακόψουν την προγραμματισμένη θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό ασφαλιστήριο  σε σοβαρές ασθένειες.
  • Κλείνουν τα ιατρεία τ ων οικισμών, μένουμε χωρίς ασθενοφόρα.
  • Εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πρέπει να πουν στον σπιτονοικοκύρη τους, στο φροντιστήριο, στον αθλητικό σωματείο ότι δεν θα πληρωθεί το νοίκι, τα δίδακτρα, η συνδρομή. Οι τράπεζες θα χτυπούν την πόρτα και εμείς δεν θα έχουμε.
  • Οι οικισμοί και η ΛΑΡ ΥΜΝΑ έρχονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος, διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
  • Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερήμωση των χωριών μας και την εγκληματικότητα που θα δημιουργήσει η λεία της ΛΑΡΚΟ.

 

«Όχι. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας. Παίρνουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας για να διαφυλάξουμε τις ζωές μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση των σωματείων, που για ακόμα μία φορά τονίζουν:

 

«Διεκδικούμε να ζήσουμε στον τόπο μας, να μη χάσουμε τη δουλειά και τα σπίτια μας, να μην κυριαρχήσει η φτώχεια και ανέχεια για όλους μας, να μη μαραζώσει ο τόπος μας.

 

»Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, κάθε άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρης της περιοχής, να εκφράσει την αγωνιστική του αντίθεση στο έγκλημα της κυβέρνησης, που οδηγεί στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους στην ανεργία».

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ