«ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια» για τα επόμενα 30 χρόνια

Να εξαιρεθούν τα καμένα Γεράνεια Ορη για 30 χρόνια από οποιαδήποτε βιομηχανική παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών ανεμογεννητριών και της βιομηχανίας βωξίτη, ψήφισε ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο  Λουτρακίου-Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με ομόφωνη απόφασή του.

 

Από το 2018 έως το 2021 κάηκαν συνολικά 170.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Ορη, στις περιοχές της Κινέτας (2018), του Λουτρακίου (2019), του Σχίνου και των Μεγάρων (2021). Με τις πυρκαγιές των Βιλλίων (2021) και τις πρόσφατες των Δερβενοχωρίων - Μεγάρων (2023) και του Λουτρακίου (2023) ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε συνολικά 400.000 στρέμματα καμένου δάσους. Ωστόσο, στην περιοχή εκκρεμεί αίτηση από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ για την τοποθέτηση 124 ανεμογεννητριών απ’ άκρη σ’ άκρη των Γερανείων σε όλες τις βουνοκορφές.

 

Με την ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά υιοθέτησε ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα που συνυπογράφουν αρκετά μεγάλος αριθμός πολιτών και συλλόγων της περιοχής κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια Ορη, στο οποίο προτεινόταν να ολοκληρωθεί η φυσική αναδάσωση των Γερανείων και της ευρύτερης περιοχής ανεμπόδιστα χωρίς να επηρεάζεται αυτή από οποιαδήποτε παρέμβαση, ώστε να προστατευτούν με αυτόν τον τρόπο η άγρια πανίδα και η χλωρίδα που έχει απομείνει, καθώς ο βιότοπός τους έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών.

 

Κι ακόμη, αποφασίστηκε να παρέχει ο Δήμος υποστήριξη για την υλοποίηση ημερίδων στην περιοχή προς ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, η τοποθέτηση πανό κατά των ανεμογεννητριών σε διάφορα σημεία και η έμπρακτη στήριξη του Δήμου στους δικαστικούς αγώνες στο άμεσο μέλλον σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα.

 

Η Επιτροπή χαιρετίζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που δίνει «το παράδειγμα για ένωση όλων των πολιτών και φορέων κατά της περαιτέρω υποβάθμισης των Γερανείων μετά τις συνεχόμενες καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών».