Ολική έκλειψη ηλίου: Παρακολουθήστε ζωντανά το εντυπωσιακό φαινόμενο

Πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη. Παρακολουθήσετε LIVE την έκλειψη μέσω της NASA.

 

Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένουν με αγωνία την ολική έκλειψη Ηλίου η οποία θα συμβεί σήμερα, Δευτέρα (8/4), όταν η Σελήνη περάσει μπροστά από τον Ήλιο, ελπίζοντας ότι θα γίνει τελικά ορατή, παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για πυκνές νεφώσεις.

 

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

 

Προετοιμασία για την έκλειψη ηλίου

Προετοιμασία για την έκλειψη ηλίου 

 

Η ολική έκλειψη θα ξεκινήσει από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

 

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν σπεύσει να βρουν το κατάλληλο μέρος για να καταγράψουν την έκλειψη, μεταξύ των οποίων και η Ελληνοαμερικάνικη αποστολή παρατήρησης ολικής έκλειψης που βρίσκεται στο Τέξας. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Αριστείδης Βούλγαρης, κατασκευαστής φασματογράφων Icarus, ο Κώστας Τζιότζιου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο,  ο Αθανάσιος Οικονόμου από το  Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο Άρης Μπότας, η Γιώτα Κεσσανίδου από τον Όμιλος αστρονομίας Θεσσαλονίκης και ο Αδριανός Γκολέμης, ESA γιατρός αστροναυτών.

 

Η NASA παρέχει, σε ζωντανή μετάδοση από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες, την εικόνα από διαφορετικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

 

Παρακολουθήστε LIVE την έκλειψη

 

Για ορισμένους επιστήμονες, αυτά τα τέσσερα, πολύτιμα λεπτά θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για συχνά αδύνατα επιστημονικά πειράματα που διεξάγονται σπάνια και μπορούν αν δώσουν νέες πληροφορίες γύρω από το σύμπαν στο οποίο ζούμε.

 

 

Ερευνητές αναμένεται να βρεθούν σε ζωολογικούς κήπους για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των ζώων, καθώς στο παρελθόν, όπως στην έκλειψη του 2017, οι χελώνες άρχισαν ξαφνικά να ζευγαρώνουν ενώ οι γορίλες μπήκαν ξαφνικά στη ρουτίνα ύπνου τους. Παράλληλα, ιπτάμενα τζετ θα κυνηγήσουν την έκλειψη, ακολουθώντας τη διαδρομή της, ενώ μια ομάδα πρόκειται να στείλει ραδιοσήματα σε όλο τον κόσμο.

 

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

 

Σημειώνεται ότι η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2024 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ