Πετρέλαιο: “Μαύρη” Δευτέρα για το “μαύρο χρυσό”!

Υπό περιδίνηση βρίσκονται οι διεθνείς αγορές πετρελαίου, με τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού» να κατακρημνίζονται άνω του 20%, τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια Brent στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου «βουλιάζουν» κατά 22,16% στα 35,24 δολάρια ανά βαρέλι.

 

Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης υποχωρούν κατά 23,01% στα 31,78 δολάρια ανά βαρέλι.

 

Η «βουτιά» στις διεθνείς τιμές του αργού επέρχεται ως συνέχεια της αποτυχίας των χωρών του ΟΠΕΚ – υπό τη Σαουδική Αραβία – και των συνεργαζόμενων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών – υπό τη Ρωσία - να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει το 2016 να προχωρήσουν σε συντονισμένη μείωση της διεθνούς παραγωγής πετρελαίου, με στόχο τη στήριξη των διεθνών τιμών.

 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, δεν επήλθε συμφωνία για την παράταση των συγκεκριμένων μέτρων, κάτι το οποίο προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αναταράξεις.

 

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εξελίξεις επέρχονται εν μέσω της μειωμένης διεθνούς ζήτησης για τον «μαύρο χρυσό», με αποτέλεσμα την κλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές.

 

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτής της Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να διολισθήσει ακόμη και στα 20 δολάρια ανά βαρέλι.

 

«Η πρόβλεψη για την πετρελαϊκή αγορά είναι ακόμη πιο δυσοίωνη από την αντίστοιχη του 2014, καθώς αναμένεται σημαντική μείωση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού» εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο Ντάμιεν Κούρβαλιν.

 

«Η τρέχουσα κατάσταση αλλάζει ριζικά τις προοπτικές για την αγορά πετρελαίου και αερίου» σπεύδει να προσθέσει.

 

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, μεγάλη «χαμένη» αποδεικνύεται η Σαουδική Αραβία, με τη μετοχή της κρατικής εταιρείας Saudi Aramco να καταγράφει πτώση της τάξης του 10% - δηλαδή το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο διακύμανσης.

 

Μάλιστα, την Κυριακή, η τιμή της πετρελαϊκής εταιρείας υποχώρησε για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο κάτω της τιμής IPO – δηλαδή της τιμής έναρξης διαπραγμάτευσης στο τοπικό Χρηματιστήριο.

 

ant1news.gr 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ