Προεκλογικό θαύμα στο Λουτράκι (Εικόνα)

Στον παραλιακό πεζόδρομο του Λουτρακίου, υπάρχει η πλατεία Κρήνης, που στο μακρινό παρελθόν είχε γίνει μια προσπάθεια να αποκτήσει την εικόνα αξιοθέατου. Τα τελευταία χρόνια όμως, έμοιαζε με σκηνικό από ταινία τρόμου. Ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένη, με σκουπίδια, graffity από επιτήδιους αλλά και μαραμένα φυτά, υγρασία και μεγάλες ρωγμές στις κολώνες.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Κανδρής

 

Αυτή ήταν η εικόνα που έβλεπαν μέχρι χθες εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης του Λουτρακίου. Και όλα αυτά, στην "βιτρίνα" της πόλης, την παραλία του Λουτρακίου.

 

Από το βράδυ της Κυριακής όμως όσοι περνούν από το συγκεκριμένο σημείο, αντικρύζουν τη πλατεία Κρήνης δροσερή, φροντισμένη και φωταγωγημένη σαν το γήπεδο της Τούμπας που περιμένει τον ΠΑΟΚ για την απονομή τίτλου. Δεν είχε γίνει κάποιο Βιβλικό θαύμα, αλλά μάλλον ένα πολιτικό.

 

Χαρακτηριστική ήταν η κουβέντα ενός περαστικού που σχολίαζε με νόημα στον διπλανό του: «Τι περίμενες, πλησιάζουν εκλογές!».

 

Πράγματι, η πολιτική παράδοση λέει ότι στην αρχή της θητείας σου κάνεις οικονομία και συμμάζεμα και στο τέλος παροχές και έργα.

 

Αυτή η αντίληψη είναι τόσο διάχυτη που βλέπουμε να την ακολουθούν από τον τοπικό δήμαρχο μέχρι τον πρωθυπουργό. Φαντάζομαι συσκέψεις που οι υπεύθυνοι στρατηγικής να θυμίζουν με στόμφο τη ρήση του Γκαλμπρέιθ ότι «τίποτα δεν είναι τόσο θαυμαστό στην πολιτική όσο η φτωχή μνήμη». Να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι οι πολίτες θυμούνται μόνο τη φωταγωγημένη πλατεία Κρήνης πηγαίνοντας προς την κάλπη και όχι την ξεραΐλα των προηγούμενων ετών.

 

Είναι όμως τόσο παρωχημένη και, πιστεύω, αναποτελεσματική αυτή η ανάλυση! Αυτή η κουτοπόνηρη, απόλυτα παλαιοκομματική τακτική υποτιμά πλήρως τη νοημοσύνη των πολιτών εξ ου και είναι εντελώς εξοργιστική. Και τελικά, εκτιμώ ότι λειτουργεί αρνητικά στους ψηφοφόρους, καθώς τέτοιες ενέργειες αναδεικνύουν το τι θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, αλλά τελικώς περίμενε να γίνει προεκλογικά.

 

Πρωτίστως, αγνοεί την αρχή ότι αν έχει εμπεδωθεί στον κόσμο ότι "δεν κάνεις", αυτό δεν αλλάζει με ένα φτιασίδωμα της τελευταίας στιγμής ή μερικές λάμπες. Οσο κι αν ο κόσμος τρώει (ηθελημένα ή μη) πολιτικό σανό, δεν μασάει το γκαζόν της προεκλογικής σποράς. Ας το κατανοήσουν οι υποψήφιοι προς επανεκλογή: οι πολίτες δεν είναι ανόητοι. Ή τουλάχιστον αυτό θέλω να ελπίζω. Διότι βεβαίως, αυτές οι παλιές καραβάνες της πολιτικής που έχουν φάει τις εκλογές με το κουτάλι πουλώντας προεκλογικά φύκια για πολιτικές μεταξωτές κορδέλες, μπορεί να ξέρουν καλύτερα. Θα δείξει...

 

Σε κάθε κάλπη αισθάνομαι ότι περνάμε, ως κοινωνία, εξετάσεις πολιτικής ωρίμανσης και δυστυχώς πολύ συχνά μένουμε μετεξεταστέοι…

 

Υ.Γ. Το loutraki365.gr, είχε επισημάνει το πρόβλημα στην πλατεία Κρήνης από τις 17 Ιουλίου 2018, χαρακτηρίζοντάς την ως "πλατεία των παθών". Θυμηθείτε το εδώ