Ψοφοδεείς

Με δύο τρόπους πέφτουν οι κυβερνήσεις στα κοινοβουλευτικά συστήματα. Είτε στη Βουλή όταν χάσουν τη δεδηλωμένη, αν δηλαδή αποχωρήσει ικανός αριθμός βουλευτών, είτε στους δρόμους αν έχει αναπτυχθεί μαζικό κίνημα που την εμποδίζει να κυβερνήσει και αναγκαστικά προκηρύσσει εκλογές. Ενίοτε συμβαίνει να έχουμε συνδυασμό των δύο. Σήμερα πού βρισκόμαστε;

 

Κινήματα διαμαρτυρίας και θυμού αρκετά, δυναμικότερο όλων αυτό για το έγκλημα των Τεμπών, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν φαίνεται πως θα οδηγήσει την κυβέρνηση ή την αδίστακτη αγέλη, όπως την αποκαλεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στην παραίτηση. Αλλωστε για το συγκεκριμένο κόμμα η λέξη παραίτηση είναι κακόφημη. Την επικαλείται όταν πρόκειται για τους αντιπάλους του, αλλά την ξεχνάει όταν αφορά τα δικά του παιδιά.

 

Βουλή

 

Δεν φαίνεται επίσης πως η Νέα Δημοκρατία θα πέσει εξαιτίας της αποχώρησης ομάδας βουλευτών της. Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που δεν αισθάνονται πολύ καλά με την κυβέρνησή τους. Δυσκολεύονται να βρουν επιχειρήματα για να την υποστηρίξουν, αποφεύγουν να βγουν στα μέσα ενημέρωσης όταν στις συζητήσεις συμμετέχουν συγγενείς των θυμάτων (το αποκάλυψαν ο Σπ. Χαριτάτος και η Ευ. Ρέβη του καναλιού OPEN), στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή η πτέρυγα όπου κάθονται οι βουλευτές της Ν.Δ. ήταν μισοάδεια, εντελώς άδεια τα υπουργικά έδρανα, τρεις παράγοντες της παράταξης αποδοκίμασαν τη στάση του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή (ο ένας βουλευτής είπε ότι αυτός θα είχε παραιτηθεί, ο άλλος βουλευτής είπε ότι αυτός θα αυτοκτονούσε και ένας υπουργός, ο Γ. Φλωρίδης, είπε ότι αυτός δεν θα έβαζε υποψηφιότητα).

 

    Προσθέστε τους 53 βουλευτές που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (ανάμεσά τους, υπουργός και υφυπουργοί). Προσθέστε αυτούς (άγνωστος αριθμός) που είναι στα κάγκελα με το θέμα της Μισέλ Ασημακοπούλου. Προσθέστε και εκείνους (είναι αρκετοί) που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους επειδή ο αρχηγός τους προτιμά πρώην πασόκους για τα υπουργικά πόστα και όχι τους ανθρώπους του κόμματός του και θα έχετε την εικόνα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν περνάει τις καλύτερες στιγμές της και συνεδριάζει στη χάση και στη φέξη. Η ηγεσία της παράταξης τους θέλει για χειροκροτητές.

     

    Στις ιδιωτικές συζητήσεις τους πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι στα κεραμίδια. Το καταγράφουν τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης χωρίς να αναφέρονται σε ονόματα για ευνόητους λόγους. Κάποιοι, λίγοι για την ώρα, το κάνουν και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, προκαλώντας την οργή του συστήματος Μαξίμου ή, για να το πω με τη φρασεολογία της Alter Ego, του «επιτελικού παρακράτους».

     

    Εντύπωση επίσης έχει προκαλέσει η εκκωφαντική απουσία από την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση ορισμένων κορυφαίων υπουργών. Εξαιρείται ο συνήθης ύποπτος, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών υπουργός Υγείας. Θα εμφανιστούν υποχρεωτικά στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και θα μιλήσουν. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Το μέγαρο Μαξίμου κρατάει τη μεζούρα της παραταξιακής συνείδησης.

     

    Θα έχει τύχη η πρόταση δυσπιστίας; Οχι. Γιατί; Δεν θα βρεθεί κάποιος ή κάποια από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που θα κάνει την αποκοτιά να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Θα χαρακτηριστεί προδότης και ότι ρίχνει νερό στον μύλο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των οργανωμένων οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων που σε συνεργασία έχουν καταστρώσει σχέδιο για να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. Επειτα, η εξουσία είναι γλυκιά και πολύ προσοδοφόρα και για την ηγεσία του κόμματος των ιδιοκτητών της χώρας και για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη. Χωρίς αυτήν θα μπλέξουν σε περιπέτειες πολλοί εξ αυτών. Οχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές.

     

    Ανάγωγα

     

    Ας καταλήξουν κάπου στην κυβέρνηση για το ποιοι την υπονομεύουν. Στο παρελθόν ήταν ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Στη συνέχεια ήταν το ρυπαρό δίκτυο της ΕΥΠ. Αργότερα είχαμε συνωμοσία των εχθρών της Ελλάδας, εντός και εκτός επικράτειας, υπό την καθοδήγηση των ακροαριστερών λαϊκιστών. Σήμερα, άλλοτε μας λέει ότι είναι ο Ανδρουλάκης και μιντιακά συμφέροντα και άλλοτε ότι είναι ο Κασσελάκης, επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα. Τελικώς έχει συνωμοτήσει το σύμπαν για να την πλήξει. Συμπάσχουμε!

     

    Τάσος Παππάς