ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι στις προκριματικές για το ευρωψηφοδέλτιο - ΣΥΡΙΖΑ: Οδικός χάρτης για την ανατροπή

Ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς και η Σοφία Μπεκατώρου είναι οι πρώτοι σε ψήφους, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκαν χθες.

 

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί, καταλαμβάνει την πρωτιά, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας. Στην τρίτη βρίσκεται η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, πρωταγωνίστρια του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα.

 

Ψηλά στη λίστα είναι επίσης Γιώργος Τσίπρας, Ευάγγελος Αντώναρος, Δημήτρης Παπανώτας και Μάριος Αθανασίου.

 

Ευρωεκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι στις προκριματικές για το ευρωψηφοδέλτιο

 

Οι ψήφοι που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία, ενόψει των ευρωεκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ανακοινωθούν, παρά μόνο τα 35 πρώτα ονόματα.

 

Άλλες 5 θέσεις είναι ανοιχτές, για τις οποίες θα αποφασίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ οι δύο τελευταίες ανήκουν στους νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά.

 

Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου για τη διαδικασία

 

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ειδικότερα, στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν πάνω από 63.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 57.000 είναι παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι.

 

«Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία», τονίζουν επιτελείς του κόμματος, ενώ πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως από το πρωί της Κυριακής όταν και άνοιξαν οι κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και η διαδικτυακή ψηφοφορία, υπήρξε μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οδικός χάρτης για την ανατροπή

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οδικός χάρτης για την ανατροπή

 

Οσο περνούν οι μέρες τόσο αναπτερώνεται η αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κλίμα στην κοινωνία αλλάζει και η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μοιάζει εφικτή. «Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία. Ισως έχει πάψει να αποδίδει η προπαγάνδα εναντίον μου από την κυβέρνηση. Ανεβαίνουμε. Πιστεύω ότι σε δύο μήνες όλα μπορούν να ανατραπούν. Αισθάνομαι ότι μπορούμε να κερδίσουμε» είπε o Στέφανος Κασσελάκης στο Mega, τονίζοντας: «Αν δεν είμαστε πρώτοι στις ευρωεκλογές, θα είμαστε στις βουλευτικές».

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι εάν πάρουν ποσοστό μεγαλύτερο του περυσινού 17,8% και επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τη ΝΔ να δυσκολεύεται να περάσει το 30%, τότε το πρώτο βήμα θα έχει γίνει. «Είναι άλλο να αντιπολιτεύεσαι έχοντας 23 μονάδες διαφορά και άλλο να έχεις εννέα, με την κυβερνητική φθορά να εντείνεται συνεχώς» λένε στο Documento από την Κουμουνδούρου.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν φοβάται να ανανεωθεί, έχει έναν πρόεδρο που δεν κωλώνει. Δεν θα είναι αποτυχία αν χάσουμε με δέκα μονάδες. Αποτυχία θα είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας, να συνεργαστούμε με μηχανισμούς συμφερόντων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας αποφασιστικότητα και αισιοδοξία…

 

Άνοιγμα σε νέα κοινά

 

Είναι ξεκάθαρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ. Αλλά για να το κάνει, εκτός από τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους πρέπει να προσεγγίσει ένα κοινό που είτε δεν δείχνει ενδιαφέρον είτε είναι απογοητευμένο από την πολιτική.

 

«Ο κόσμος και το 52% της αποχής δεν είναι απολιτίκ, είναι απογοητευμένος. Κι εδώ βλέπει ένα κόμμα που δεν φοβάται την ανανέωση και λέει ξεκάθαρες αλήθειες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε εμένα βλέπουν έναν πρόεδρο που δεν τον έχουν πιασμένο. Βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία ο πρωθυπουργός βγαίνει στην κοινωνία και συναντά παγωμάρα. Εμείς συναντάμε ένα κύμα» τόνισε.

 

Η διείσδυση σε νέους, απογοητευμένους και… δύσπιστους μόνο εύκολη δεν είναι και απαιτούνται μορφές επικοινωνίας που ίσως είναι πρωτόγνωρες στον παραδοσιακό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. H στρατηγική του TikTok, του Instagram και των εμφανίσεων σε πρωινές εκπομπές φαίνεται ότι πετυχαίνει. «Σκέψου ότι πριν από λίγους μήνες μας έδιναν στο 8%…» μας λένε από το προεδρικό περιβάλλον.

 

Στρατηγική με ρίσκο

 

Η παραπάνω στρατηγική εμπεριέχει ρίσκο, όπως όλες οι πολιτικές καμπάνιες. Να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους… 50ρηδες και τους παραδοσιακούς αντιδεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι θα επιθυμούσαν άλλο προφίλ για τον πρόεδρο του μεγαλύτερου προοδευτικού κόμματος. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να απευθυνθεί σε όλους παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα το οποίο θα ωφελεί την τσέπη των πολλών και θα δίνει έμφαση στο κράτος δικαίου, στη Δικαιοσύνη και την ασφάλεια.

 

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι κάνει γκελ στην κοινωνία, αφού δίνει έμφαση και στη λεγόμενη μεσαία τάξη αλλά και στους επιχειρηματίες. Ετοιμάζονται δύο μεγάλες εκδηλώσεις για τη στεγαστική πολιτική και τους συνταξιούχους.

 

Επίσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το κράτος δικαίου και τη Δικαιοσύνη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύει επίμονα την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών καθώς και τα ψέματα του πρωθυπουργού, όπως αυτό για την εμπορική αμαξοστοιχία. Ολα αυτά σε μια περίοδο που οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και θεωρούν ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει τις ευθύνες για την τραγωδία.

 

Περιοδείες

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου έχει συναντήσεις με την ομογένεια, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα περιοδεύσει σε όλο το Αιγαίο. Θα πραγματοποιηθεί και θεματική εκδήλωση στην Κω για την υγεία. Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται να γυρίσει όλη τη χώρα. Οι ομιλίες θα γίνουν με τη μορφή ερωταπαντήσεων με το κοινό, στο πλαίσιο της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας που θέλει να υλοποιήσει…

 

Επίθεση αντί για άμυνα

 

Το ταλέντο του Στέφ. Κασσελάκη να μην πέφτει εύκολα στις επικοινωνιακές παγίδες που του βάζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνωρίζεται ευρέως. Για τις εταιρείες του στο εξωτερικό, αφού δηλώνει ότι είναι καθ’ όλα νόμιμος, αντί να απολογείται περνά στην αντεπίθεση. «Η κυβέρνηση θέλει μόνο την ψήφο των ομογενών. Δεν επιθυμεί την επαγγελματική επιτυχία τους. Αλλαξε ο νόμος για την είσοδο των ομογενών στα ψηφοδέλτια. Τι είμαστε; Απλά μαριονέτες; Ενας επιχειρηματίας στο εξωτερικό δεν μπορεί να είναι υποψήφιος;» είπε και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό που τον αποκάλεσε «εισαγόμενο», λέγοντας πως προσβάλλει όλους τους ομογενείς. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και όταν τον ρωτούν για την περιουσία ή το σπίτι του. Αφού ξεκαθαρίζει ότι όλα θα φανούν στο πόθεν έσχες του, υπενθυμίζει τις ψευδείς δηλώσεις του πρωθυπουργού, το σπίτι του Βολταίρου κι άλλες άβολες αλήθειες για τη «γαλάζια» παράταξη. Ακόμη και σε ερωτήσεις που πήγαν να εκμαιεύσουν κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφ. Κασσελάκης δεν έπεσε στην παγίδα. Στους Δελφούς αναφέρθηκε θετικά στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, ενώ μία μέρα νωρίτερα είπε: «Τον Αλέξη Τσίπρα τον αγαπάω. Κι αυτός με αγαπάει. Πιστεύω είναι ικανοποιημένος από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγής από ποτέ…».

 

Χρήστος Κυμπιζής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ