Πλοίο των Βίκινγκ εντοπίστηκε θαμμένο σε… αγρόκτημα της Νορβηγίας

Παρά τους θρύλους που θέλουν τους Νορβηγούς ατρόμητους και δεινούς ναυτικούς, μόνο τρία πλοία των Βίκινγκς έχουν ανακαλυφθεί, με ένα τέταρτο να έρχεται στο φως πριν λίγο καιρό.

 

Το τέταρτο κατά σειρά πλοίο που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είναι από την εποχή των Βίκινγκ, ανακαλύφθηκε τυχαία κοντά σε αυτοκινητόδρομο στη Νορβηγία.

 

Πρόκειται για το πρώτο πλοίο Βίκινγκ που εντοπίζεται τα τελευταία 100 χρόνια.

 

Το πλοίο βρέθηκε, με τη βοήθεια ειδικού ραντάρ, σε αγρόκτημα κοντά στον αυτοκινητόδρομο E6 της Νορβηγίας, κοντά στην πόλη Χάλντεν, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας.

 

Δίπλα από το πλοίο, ανακαλύφθηκαν επίσης, οκτώ ταφόπλακες και πέντε σπίτια της εποχής του σιδήρου.

 

Το πλοίο ήταν θαμμένο μόλις 50 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους του αγροκτήματος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ήταν, σύμφωνα με το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ιδιαίτερα «εξυπηρετικός και υπομονετικός».

 

Τα αντικείμενα που προέκυψαν από τη σκαπάνη δεν έχουν χρονολογηθεί ακόμα, αλλά οι εμπειρογνώμονες του Κέντρου, τόνισαν ότι η τελετουργία ταφής τους ήταν κοινή σε όλη τη νεότερη εποχή του σιδήρου, δηλαδή μεταξύ 500 και 1030 μ.Χ.

 

«Είναι ένα θαυμάσιο εύρημα και πολύ σπάνιο», δήλωσε ο υπεύθυνος συντήρησης αρχαιοτήτων, Μόρτερ Χάνις στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

 

Η τελευταία φορά που βρέθηκε ένα πλοίο των Βίκινγκ στη Νορβηγία ήταν το 1904. Το πλοίο αυτό, γνωστό ως Øseberg, εκτίθεται στο Μουσείο Πλοίων των Βίκινγκ στο Όσλο μαζί με το Gøkstad και το Tune Ship. Η μοίρα του τέταρτου, που έχει ήδη ονομαστεί Jellstad, δεν έχει αποφασιστεί από τις αρμόδιες αρχές.

 

Αν και η οπτικοποίηση των ψηφιακών δεδομένων αποκάλυψε μια μεγάλη και καλά διαμορφωμένη δομή μήκους 20 μέτρων, η κατάσταση του πλοίου παραμένει ακόμη άγνωστη.

 

​Προς το παρόν έχουν προγραμματιστεί μη επεμβατικές έρευνες που θα χαρτογραφήσουν ψηφιακά το μοναδικό εύρημα και τον χώρο γύρω από αυτό. Το σίγουρο είναι πως με τον χειμώνα να πλησιάζει το έργο της ανασκαφής θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

 

 

 

πηγή: www.cnn.gr & sputniknews.gr