ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ΑΕΚ που κυνηγά το απίθανο, γνωρίζοντας ότι το πραγματικά κρίσιμο την περιμένει λίγα 24ωρα μετά. Οι στιγμές που η ανάγκη για απόλυτο έλεγχο υπερνικά την πίστη.
Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε μια από εκείνες τις σπάνιες, σχεδόν οριακές στιγμές μιας σεζόν, όπου η ίδια έχει ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά ώστε καλείται πλέον να ισορροπήσει ανάμεσα στο όνειρο και στη λογική, ανάμεσα στην υπέρβαση και στη διαχείριση.
Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι απλό ούτε επιφανειακό: μπορεί πραγματικά να κυνηγήσει μια ευρωπαϊκή ανατροπή που φαντάζει υπερβατική, χωρίς το μυαλό να προδώσει και να τρέξει μπροστά, εκεί όπου την περιμένει ένα ντέρμπι τόσο σημαντικό στο τελικό σπριντ για τον τίτλο;
Η ευρωπαϊκή υπέρβαση ως ανάγκη και όχι ως πολυτέλεια
Το παιχνίδι της Πέμπτης κόντρα στη Ράγιο είναι μια πρόκληση που αγγίζει τα όρια της υπέρβασης, σχεδόν της ποδοσφαιρικής… τρέλας. Το εις βάρος σκορ (0-3) απέναντι σε έναν εκ Ισπανίας αντίπαλο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ψυχρές, ρεαλιστικές αναγνώσεις. Όμως αυτή η ΑΕΚ δεν έφτασε ως εδώ με τη λογική. Τα κατάφερε με ένταση, πίστη, ρυθμό και μια διαρκή εσωτερική απαίτηση να ξεπερνά τον εαυτό της.
Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι αν ”βγαίνει” η ανατροπή στο χαρτί, αλλά αν μπορεί να τη διεκδικήσει με όρους που δεν θα την αποδιοργανώσουν ενόψει της συνέχειας. Ακριβώς εδώ βρίσκεται η λεπτή γραμμή: να μπει στο γήπεδο για να πιέσει, να ρισκάρει, να κυνηγήσει το θαύμα, αλλά χωρίς να αδειάσει πριν καν φτάσει στο επόμενο, πολύ καθοριστικό ραντεβού.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι το σώμα έχει ήδη δώσει πολλά. Η ομάδα έχει τραβήξει ένα κουπί μεγαλύτερο απ’ όσο προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και τώρα πληρώνει, σε ένα βαθμό, αυτή την υπέρβαση με φθορά και απουσίες. Κι όμως, σε τέτοιες βραδιές δεν παίζεις μόνο με τα πόδια, παίζεις με το ”μέσα” σου. Και εκεί θα κριθεί το αν η ΑΕΚ μπορεί να μετατρέψει μια δύσκολη αποστολή σε μια ιστορία που θα τη συνοδεύει στους αιώνες.
Το μυαλό που προδίδει και η Κυριακή που δεν περιμένει
Όσο κι αν προσπαθείς να το απομονώσεις, το παιχνίδι της Κυριακής είναι εκεί. Σαν σκιά που ακολουθεί κάθε σκέψη, απόφαση και διαχείριση. Ο αγώνας κόντρα στον ΠΑΟΚ είναι αυτός που μπορεί να αναδιαμορφώσει πλήρως τη μάχη του τίτλου.
Η προοπτική μιας νίκης που θα εκτοξεύσει τη διαφορά στο +8 από εκείνον και θα δημιουργήσει ξεκάθαρο πλεονέκτημα απέναντί του δεν είναι απλώς δελεαστική, είναι στρατηγικής σημασίας. Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα στο άλλο μεγάλο παιχνίδι της αγωνιστικής μπορεί να φέρει την ΑΕΚ σε θέση απόλυτου ελέγχου της κατάστασης, εφόσον βέβαια η ίδια νικήσει!
Πώς πείθεις τον εαυτό σου να μην τρέξει έως εκεί; Πώς κρατάς το μυαλό ”κλειδωμένο” στην Πέμπτη, όταν γνωρίζεις ότι την Κυριακή είναι ένα ματς που γίνεται να σου δώσει συγκλονιστικό προβάδισμα; Αυτό δεν είναι θέμα τακτικής, αλλά προσωπικότητας της ομάδας. Είναι η ικανότητα να ζεις στο τώρα, χωρίς να σε παρασύρει το μετά, είναι κάτι που δεν διδάσκεται εύκολα, αλλά χτίζεται μέσα από εμπειρίες όπως αυτή.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα του ρόστερ. Η κόπωση, οι τραυματισμοί, οι περιορισμένες επιλογές στον άξονα δημιουργούν ένα σκηνικό οριακό. Δεν είναι μόνο το ποιος θέλει, είναι και το ποιος μπορεί. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαχείριση γίνεται σχεδόν επιστήμη: λεπτές ισορροπίες, σωστές δόσεις ρίσκου, αποφάσεις που κρίνονται όχι μόνο εκ του αποτελέσματος, αλλά και εκ των συνεπειών τους.
Η απόφαση και η μοίρα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκολιτς καλείται να πάρει αποφάσεις που δεν αφορούν απλώς την ενδεκάδα, αλλά την ίδια την συμπάγεια της ομάδας του σε αυτή την κρίσιμη φάση της σεζόν. Οι απουσίες ποδοσφαιριστών (Μάνταλός Γιόβιτς την Πέμπτη, Μάνταλος την Κυριακή και Μαρίν αμφίβολος) είναι ζητήματα εξόχως σημαντικά όταν το ρόστερ δεν προσφέρει αντίστοιχες έτοιμες λύσεις.
Στην επίθεση, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο αλλά όχι απλό: διατηρείς το δίδυμο στην κορυφή (με Ζίνι) για να πιέσεις πιο άμεσα και πιο κάθετα ή προσαρμόζεις το σχήμα για να αποκτήσεις πλάτος και διαφορετικά σημεία αναφοράς (με Ελίασον ή Κουτέσα);
Καμία επιλογή δεν είναι «ασφαλής», όλες εμπεριέχουν ρίσκο και απαιτούν απόλυτη προσήλωση για να λειτουργήσουν. Και στο κέντρο, εκεί όπου η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη, η διαχείριση μοιάζει με ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί. Λίγες επιλογές, διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας, ανάγκη για ενέργεια και καθαρό μυαλό σε ματς υψηλής έντασης.
Εδώ τελειώνουν οι αναλύσεις και αρχίζει το ένστικτο. Η ΑΕΚ βρίσκεται ακριβώς εκεί: στο σημείο όπου καλείται να αποδείξει αν αυτή η σεζόν είναι απλώς μια πολύ καλή χρονιά ή αν μπορεί να εξελιχθεί σε τέτοια που θα μείνει στην ιστορία.
Η ομάδα πάντως δεν επιλέγει ανάμεσα σε δύο στόχους, αλλά αναγκάζεται να τους κυνηγήσει και τους δύο ταυτόχρονα. Όχι γιατί έτσι σχεδιάστηκε, αλλά γιατί έτσι τα κατάφερε. Κι αυτό, από μόνο του, λέει ήδη πολλά για την εξέλιξή της.
Η απουσία του Γιόβιτς που φέρνει στο προσκήνιο τον Ζίνι για το mission impossible με Ράγιο

ΘΩΜΑΣ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ
Η ΑΕΚ θα παίξει χωρίς τον Λούκα Γιόβιτς στη ρεβάνς με τη Ράγιο Βαγιεκάνο και ο Ζίνι είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στο προσκήνιο, έχοντας τεράστια ευκαιρία μπροστά του.
Η ΑΕΚ έχει να ανέβει ένα βουνό αν θέλει να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι στο Conference League, καθώς το 3-0 δίνει ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα στη Ράγιο Βαγιεκάνο για την πρόκριση στα ημιτελικά.
Ο Νίκολιτς έδωσε το σύνθημα για την ανατροπή αμέσως μετά το ματς και εννοείται ότι έχει εστιάσει την προσοχή του σε αυτό το ματς, μη επιτρέποντας σε κανέναν να σκεφτεί από τώρα τον ΠΑΟΚ και τη μάχη του πρωταθλήματος που ήδη έχτισε ένα προβάδισμα.
Οι παίκτες πήραν ρεπό την Μ. Παρασκευή για να πάρουν κάποιες ανάσες και από το Μεγάλο Σάββατο ξεκινάει το σχέδιο για την ονειρική ανατροπή, ανάλογη με αυτή που έκανε το 1977 κόντρα στην ΚΠΡ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.
Ο γρίφος που καλείται να λύσει ο Σέρβος τεχνικός είναι πώς θα καλύψει το κενό του Λούκα Γιόβιτς, ο οποίος είδε μια αχρείαστη κίτρινη κάρτα και θα απουσιάσει από τη ρεβάνς. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Πέτρο Μάνταλο που αντιμετωπίζει μυϊκό λόγω του τραυματισμού που υπέστη στο ματς της Μαδρίτης, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι ο Μαρίν θα είναι κανονικά διαθέσιμος.
Η επιλογή του Ζίνι και η διάταξη με έναν φορ
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Μάρκο Νίκολιτς ήθελε εξ αρχής να χτίσει μια ομάδα που θα αγωνίζεται με δύο φορ. Γι’ αυτό το λόγο η Ένωση έκανε all-in τον Ιανουάριο για να αποκτήσει τον Μπαρναμπάς Βάργκα και να φτιάξει ένα δίδυμο φωτιά στην αιχμή του δόρατος και δεν επενδύθηκαν τόσα στον χαφ (αφού δεν βρέθηκε παίκτης με τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Νίκολιτς) με τη συγκεκριμένη μεταγραφή να πηγαίνει για το καλοκαίρι.
Με την έλευση του Ούγγρου φορ, ο Γιόβιτς απουσίασε μόλις σε ένα παιχνίδι κι αυτό για κάρτες κόντρα στον Πανσερραϊκό. Εκεί ο Νίκολιτς πήγε με το δίδυμο Βάργκα – Ζίνι με τον Ούγγρο να έχει μια καλή παρουσία, ωστόσο για τον Ανγκολέζο δεν ίσχυε το ίδιο.
Έκτοτε παγιώθηκε το δίδυμο Γιόβιτς – Βάργκα με τον Ζίνι να μένει ελαφρώς στον πάγκο. Μάλιστα ο χρόνος που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο χορτάρι ο Ζίνι με τον Βάργκα είναι κυριολεκτικά ένα ματς, οπότε όποια χημεία έχουν χτίσει μεταξύ τους προέρχεται από τη δουλειά στα Σπάτα.
Το τελευταίο διάστημα ο Ζίνι έχει κάνει κάποιες καλές εμφανίσεις μπαίνοντας ως αλλαγή. Μια από αυτές μπορεί να θεωρηθεί και το Βαγιέκας γιατί σε δύο περιπτώσεις προσπάθησε να χριστεί σκόρερ και δεν ήταν άσχημες οι απόπειρες του αν και δεν κατάφερε στο τέλος της ημέρας να βρει δίχτυα.
Το αν θα επιμείνει ο Νίκολιτς στο δίδυμο στην κορυφή απέναντι στη Ράγιο στην παρούσα φάση είναι καθαρά θεωρητικής σημασίας, μιας και οι δοκιμές για τη ρεβάνς δεν έχουν αρχίσει.
Όμως η απουσία του Γιόβιτς αφήνει έναν ορθάνοικτο δρόμο στον Ζίνι, μια ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερο και να δώσει απαντήσεις στα τρωτό σημείο που έχουν οι Γιόβιτς – Βάργκα που έχει να κάνει με τα τρεξίματα και το pressing στον αντίπαλο.
Αυτά τα στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά για τη ρεβάνς και ίσως να αποτελέσει τον X-factor σε ένα mission impossible. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εξ ολοκλήρου το ενδεχόμενο να παίξει και με έναν φορ, τον Βάργκα, αν και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο συγκεντρώνει πολύ λιγότερες πιθανότητες.











