Αφιέρωμα στο Λουτράκι στην Ομογένεια του Εξωτερικού

Υπό τον τίτλο "Λουτράκι: Ένας προορισμός υγείας και ευεξίας για όλο το χρόνο!", η Ρούλα Σκουρογιάννη από την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού, παρουσιάζει στην ομογένεια τα αξιοθέατα αλλά και την ιστορία της περιοχής του Λουτρακίου, καθώς και των γύρω περιοχών του Δήμου.

 

Δείτε το αφιέρωμα

 

Μπορεί να είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του, που η ιστορία τους χάνεται στην αρχαιότητα, αλλά και για τη μαγευτική, 4 χιλιομέτρων παραλία του, που απλώνεται κατά μήκος της πόλης αλλά και για τις θαλάσσιες δραστηριότητες που προσφέρει, ωστόσο το Λουτράκι, είναι όλα αυτά μαζί και πολύ περισσότερα καθώς αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους.

 

Η πόλη των Θερμών κλασική και απόλυτα σύγχρονη

 

Το Λουτράκι οφείλει το όνομα του στα Ιαματικά Νερά και στα λουτρά, τα οποία ήταν ονομαστά από την αρχαιότητα. To φυσικό ιαματικό νερό, «Το νερό της ζωής», όπως το αποκαλούσαν στην αρχαιότητα, πηγάζει από τα Γεράνεια όρη και ήταν φημισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Λέγεται ότι βοήθησε στη θεραπεία των τραυματισμένων Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό πόλεμο αλλά και ότι ο Ρωμαίος Στρατηγός Σύλλας έβρισκε ιδιαίτερη ανακούφιση στα λουτρά από τα συμπτώματα της ψωρίασης από την οποία υπέφερε.

 

Οι θερμές πηγές περιέχουν πολύ χλωριούχο νάτριο και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι κατάλληλες, κυρίως, για αρθριτικές και νευραλγικές παθήσεις, αλλά και για παθήσεις των νεφρών και του στομάχου.

 

Εκτός των πηγών, ακόμη και το πόσιμο νερό που βγαίνει από τα πηγάδια της περιοχής είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία και εμφιαλώνεται και πωλείται στην αγορά. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στη μικρή ποσότητα μαγνησίου που περιέχει.

 

Το Λουτράκι είναι και τόπος χαλάρωσης και ψυχαγωγίας

 

Το φυσικό περιβάλλον του Λουτρακίου και της γύρω περιοχής, οι πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες του, το εύκρατο κλίμα, το φημισμένο μεταλλικό και ιαματικό νερό, το πολυτελές καζίνο και οι πολλές και καλές υποδομές του συνθέτουν την εικόνα ενός μοναδικού τουριστικού προορισμού.

 

Συγκεντρώνει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά οι επισκέπτες του φαίνεται να το προτιμούν όλο το χρόνοκαθώς  γνωστό κυρίως για τα Ιαματικά Λουτρά του,  εκτός από τις θαυμάσιες ακτές του.

 

Η κοσμοπολίτικη παραλία

 

Kατά μήκος της 3,5 χιλιομέτρων παραλίας, με το  μικρό βότσαλο, βρίσκονται παραταγμένα πολλά city hotels, τα περισσότερα πρόσφατα ανακαινισμένα, εστιατόρια και καφετέριες που το καλοκαίρι γεμίζουν αφού απέχουν μόλις λίγα μέτρα από την οργανωμένη παραλία.

 

Η παραλία είναι και προσβάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο δήμος μεριμνά για την ασφαλή κολύμβηση, με την παρουσία ναυαγοσωστών. Η παραλία του Λουτρακίου είναι πολύ δημοφιλής και προσφέρεται για θαλάσσια σπορ. Η πεντακάθαρη θάλασσα του Λουτρακίου, βραβεύεται συνέχεια από το 1987 με τη «Γαλάζια σημαία της Ευρώπης».

Όσοι αναζητούν κάτι πιο εξωτικό κατευθύνονται στη λίμνη Βουλιαγμένης –στο ακρωτήρι Μελαγκάβι– ή τους απομονωμένους, πανέμορφους κόλπους ανατολικά της, όπως η Μυλοκοπή ( πρόσβαση από χωματόδρομο ), όπου οι αντανακλάσεις των πεύκων βάφουν τα νερά πράσινα.

 

 

Thermal Spa, ο κορυφαίος προορισμός Ιαματικού Τουρισμού

 

Το Loutraki Thermal Spa είναι ένας ναός υγείας, ευεξίας και ομορφιάς, όπου 50.000 επισκέπτες ετησίως απολαμβάνουν τη ζωογόνο δύναμη του Ιαματικού Νερού του Λουτρακίου.

 

Στο Νέο Δημοτικό υδροθεραπευτήριο, το νερό χαρίζει ευεξία χαλάρωση και αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού και τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου και πολυτελούς Spa.

 

 

Το Ιαματικό νερό στη διάρκεια της διαδρομής του φιλτράρεται από τα πετρώματα που συνάντα στην πορεία του και εμπλουτίζεται με σπάνια μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η ισχυρή ραδιενεργή τους σύσταση, με ραδόνιο και χλωρο-νατριούχα ιόντα, θεραπεύουν πληθώρα οργανικών προβλημάτων, δερματολογικά νοσήματα, παθήσεις του μυοσκελετικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

 

Η ιστορία των λουτρών

 

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στα νερά του Λουτρακίου γίνεται από τον Ξενοφώντα.

 

Η συστηματική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Λουτρακίου άρχισε το 1874 μετά τη δημιουργία του δημοτικού λουτρικού καταστήματος.

 

Σιγά σιγά η φήμη των θεραπευτικών ιαματικών νερών του Λουτρακίου πέρασε τα σύνορα της χώρας, γεγονός που προκαθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.

 

Το 1925 αναγνωρίστηκε επίσημα ως διεθνής υδροκλιματολογικός θεραπευτικός σταθμός και σήμερα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά παραθεριστικά κέντρα της χώρας

 

Ένας χώρος ευεξίας για όλες τις ηλικίες

Παρότι στη συνείδηση του κόσμου τα ιαματικά λουτρά αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, στην πραγματικότητα στο Loutraki Thermal Spa οι περισσότεροι επισκέπτες είναι νέοι ενήλικες στην ηλικία των 40 ετών.

 

 

Σε πολύ κοντινή απόσταση με το Spa βρίσκεται το Ποσιθεραπευτήριο του Λουτρακίου, ένα κτίριο κόσμημα, όπου  οι επισκέπτες ασθενείς μπορούν να πιούν το θεραπευτικό νερό.

 

Η Λίμνη Βουλιαγμένη είναι λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα. Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει παραλία με άμμο εν αντιθέση με την παραλία του Λουτρακίου. Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού  κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα. Η θαλασσα μπαινει απο το ανοιγμα αυτο μεσα στην λιμνη με ορμη σχιματιζοντας δινη.Φαινεται οτι υπαρχει εκει υπογεια σηραγγα που μαζευει το νερο.Η θαλασσα κατηφοριζει προς το εσωτερικο της λιμνης σαν ποταμι παρασυροντας τονους νερου.

 

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη.

 

 

 

Το όμορφο κυκλικό κτίσμα του μεσοπολέμου αποσπά το θαυμασμό του επισκέπτη, με τα υπέροχα ψηφιδωτά (1935) του Στέφανου Ξενόπουλου, με παραστάσεις της Αθηνάς, της Άρτεμης, καθώς και χορού των Μουσών με τον Πάνα.

 

Το ιαματικό νερό αναβλύζει ασταμάτητα από το 1921 και είναι εξαιρετικά ευεργετικό. Αρκεί ένα ποτήρι την ημέρα, για την αντιμετώπιση πολλών οργανικών προβλημάτων, όπως υπέρταση, γαστρεντερολογικά, χολολιθιάσεις κτλ.

 

Ο διάπλους της Διώρυγας της Κορίνθου

 

Το Λουτράκι όσο και η γύρω περιοχή προσφέρονται για περιηγήσεις, και μικρές εκδρομές. Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι προς τον Ισθμό της Κορίνθου αλλά υπάρχουν κι άλλες που θα σας γεμίσουν με όμορφες εκπλήξεις.

 

 

Ο ισθμός με την επιβλητική παρουσία είναι ο κόμβος που συνδέει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, και μπορεί ο επισκέπτης να τον διαπλεύσει με καραβάκι, κάνοντας μια μίνι κρουαζιέρα στον Κορινθιακό κόλπο και τις κοντινές παραλίες.

 

Η λίμνη της Βουλιαγμένης

 

Αξίζει να επισκευθείτε τη λίμνη της Βουλιαγμένης, η οποία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με το Λουτράκι, μόλις 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά. Η Λίμνη Βουλιαγμένη είναι λιμνοθάλασσα που το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα και επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι. Η θάλασσα μπαίνει από το άνοιγμα αυτό μέσα στη λίμνη με ορμή.  Η παραλία, με την υπέροχη άμμο, έχει πάντα ζεστά και ήρεμα νερά και συγκεντρώνει την προτίμηση πολλών οικογενειών με παιδιά αλλά και γενικότερα τουριστών.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για η λίμνη της βουλιαγμένης στο Λουτράκι

 

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από τη Γόργη, κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στη λίμνη.

 

Το Ηραίο

 

Η λίμνη και το Ηραίον βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Στο κολπάκι κάτω από το Ηραίον θα δείτε το αρχαίο λιμάνι, που είναι ιδιαίτερα γραφικό και σε μια σύντομη βόλτα θα βρείτε το Φάρο Μελαγκάβι, που δεσπόζει στο τοπίο.

 

Σχετική εικόνα

 

Η όλη περιοχή του Λουτρακίου είναι πανέμορφη και προσφέρεται για πεζοπορία, κοντινές αποδράσεις αλλά και ξεκούραστες στιγμές στο γαλήνιο φυσικό τοπίο.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη