Άγιοι Θεόδωροι: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου (εικόνες)

Ξεκίνησαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης των Αγίων Θεοδώρων, «Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου».

 

 

Σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 στις 7μ.μ., παρουσία πλήθους κόσμου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων και στη συνέχεια η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής Λουτρακίου..

 

 

Το παρόν έδωσαν πολιτευτές, αυτοδιοικητικοί και παράγοντες του τόπου. Ανάμεσα τους ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός, ο βουλευτής ΝΔ Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ο πρώην Υπουργός της ΝΔ Νίκος Ταγαράς, ο πολιτευτής της ΝΔ Κώστας Κόλλιας, η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Μαριλένα Σούκουλη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης, ο νέος δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο πρόεδρος της νομαρχιακήςεπιτροπής ΑΝΕΛ Κορινθίας Χάρης Μαρίνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πετρίτσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Πρωτοπαππά, Παναγιώτης Πέτρου, Γιώργος Κοντός, Κώστας Λογοθέτης, Θοδωρής Πέτρου, Γιάννης Καραπανάγος, Κώστας Σταυρόπουλος, Σπύρος Ράτης, Τάσος Σακελλαρίου, Φίλιππος Θυμής και οι  Γιώργος Στάμου, Χριστίνα Τερχίνογλου, Άρης Κωνσταντής, Άρης Μαρίνης, Ιωάννα Κασίμη.

 

 

Αύριο  Σάββατο 8 Ιουνίου, και ώρα 7.00 στο εξωκλήσι Άξιον Εστί στις Κάτω Καλύβιζες θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την Κυριακή 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία 07.00 – 09.30 π.μ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Ευχάιτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. Στρατιωτικός στο επάγγελμα, διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αθλητής γενναιότατος ο Θεόδωρος, ήταν συγχρόνως και υπόδειγμα σεμνότητας όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο Χριστιανό.

 

 

Όταν το 320 μ.Χ. ο Λικίνιος διέτριβε στη Νικομήδεια, άκουσε περί του Θεοδώρου ότι είναι Χριστιανός και βδελύσσεται τα είδωλα. Αμέσως απέστειλε στην Ηράκλεια ανώτερους αξιωματούχους, για να τον συνοδεύσουν με τιμή στη Νικομήδεια. Αλλά ο Θεόδωρος διεμήνυσε διά των ιδίων απεσταλμένων στον Λικίνιο, ότι για πολλούς λόγους η παρουσία του στην Ηράκλεια ήταν συμφέρουσα και τον προέτρεπε να μεταβεί εκεί. Αποδεχθείς την πρόταση ο Λικίνιος μετέβη στην Ηράκλεια, όπου τον προϋπάντησε με λαμπρότητα ο Θεόδωρος, προς τον οποίο ο Λικίνιος άπλωσε το χέρι, ελπίζοντας ότι διά του Θεοδώρου θα προσείλκυε τους Χριστιανούς στη θρησκεία των ειδώλων. Κάποια ημέρα, ενώπιον του λαού, ο Λικίνιος προέτρεψε τον Θεόδωρο να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Θεόδωρος αρνήθηκε και ζήτησε να του δοθούν τα χρυσά και αργυρά αγαλματίδια των θεών, για να προσφέρει αυτά θυσία στον οίκο του ιδιωτικά και μετά να προσφέρει δημόσια τις θυσίες. Πράγματι, ο Θεόδωρος έλαβε τα αγαλματίδια τα οποία κομμάτιασε και μοίρασε τα χρυσά και αργυρά αυτών στους πτωχούς. Ο εκατόνταρχος Μαξέντιος είδε την κεφαλή της θεάς Αφροδίτης στα χέρια ενός πτωχού και κατέδωσε το γεγονός στον Λικίνιο, ο οποίος θεώρησε τον Θεόδωρο ως εμπαίκτη και καταφρονητή των ειδώλων. Για τον λόγο αυτό τον συνέλαβαν και αμέσως άρχισαν να τον υποβάλλουν σε πολυειδείς τιμωρίες. Τον κτυπούσαν, έκαιγαν και έγδερναν το σώμα του Μάρτυρος. Στην συνέχεια οι δήμιοι τον σταύρωσαν και διαπέρασαν τα πόδια, τα χέρια και τα κρυφά μέλη του διά περόνης, τόξευσαν το πρόσωπό του με τέτοιο τρόπο ώστε να εκχυθούν τα μάτια του και τον άφησαν επάνω στον σταυρό. Ο Λικίνιος, φοβούμενος την οργή του όχλου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Έτσι ο φόβος παρεχώρησε την θέση του στη χαρά και η λύπη και ο κόπος στην ανάπαυση.

 

 

Το σεπτό σκήνωμά του μετετέθη, στις 8 Ιουνίου, από την Ηρακλεία στο προγονικό κτήμα του Αγίου, στα Ευχάιτα, κατά την επιθυμία του Αγίου την οποία εξέφρασε προ της εκτομής αυτού στον γραμματέα του Ούαρο.

 

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Θεόδωρου του Στρατηλάτη εορτάζει επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος των Αγίων Θεοδώρων.Tο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
5 + 0 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.