Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πως έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιλογή της για ΠτΔ

Επιλογή με πολιτικά κριτήρια αλλά όχι με πολιτικό πρόσωπο επέλεξε ο πρωθυπουργός. Με ισχυρούς συμβολισμούς η πρόταση για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για την υποψηφιότητα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θετικά εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Σακελλαροπούλου...

 

Με μια επιλογή που έχει μεν πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο έλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γρίφο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την – εν ενεργεία – πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Το στοιχείο αυτό τόνισε, άλλωστε, στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κυρία Σακελλαροπούλου σήμερα το μεσημέρι και της γνωστοποίησε την πρόθεσή του να την προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Το απόγευμα, λίγο πριν από τη μαγνητοσκόπηση του διαγγέλματος στο γραφείο του στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο είχε συναντήσει νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την ορκωμοσία του διδύμου του νέου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία των δύο ήταν απολύτως τυπική και ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ΠτΔ για την προσφορά του.

 

Όπως τόνισε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης, η κυρία Σακελλαροπούλου δεν συνιστά μια κομματική υποψηφιότητα, καθώς ούτως ή άλλως δεν ανήκει στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Προτάθηκε, μάλιστα, για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ από την κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας, ως λέγεται, καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό.

 

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική πρόταση που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της τη σύγχρονη Ελληνίδα».

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, ιδιαίτερα εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν τον κ. Παυλόπουλο να μην αποδέχεται υποψηφιότητά του με τη στήριξη μόνον της Κουμουνδούρου. Θα πρέπει, δηλαδή, να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν θα ψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου, όπως ακριβώς είχε πει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» την περίοδο των εορτών.

 

Αντιθέτως, έκπληξη θα συνιστά εάν το ΚΙΝΑΛ δεν στηρίξει την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου. Παρά το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά είχε διαμηνύσει στον κ. Μητσοτάκη ότι θα ψηφίσει μόνον ένα πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροαριστερά, η πρόεδρος του ΣτΕ προφανέστατα δεν συνιστά μια στενά κομματική υποψηφιότητα που θα τοποθετούσε στην απέναντι όχθη το ΚΙΝΑΛ.

 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση Σακελλαροπούλου

 

Με καλά λόγια μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ωστόσο κανένα δεν πήρε μέχρι τώρα ανοικτά θέση, αλλά περιμένουν να μιλήσουν τα αρμόδια όργανα κάθε κόμματος.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης αναφορικά με τα γεγονότα στη Λιβύη, και περιμένει τα αρμόδια όργανα αν και στελέχη του κόμματος εκφράζονται θετικά για αυτή την υποψηφιότητα.

 

Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ την Πέμπτη (16.01.2020) στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη 50.

 

Αύριο θα συνεδριάσει και το ΜέΡΑ25 όπου σύμφωνα με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα δοθεί απάντηση-πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Η Ελληνική Λύση τόνισε πως είναι αξιοσέβαστη η κ. Σακελλαροπούλου ενώ το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως δεν στέκεται στο πρόσωπο, αλλά αναφέρει πως τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ