Al Jazeera: Η Λιβύη «αποδέχεται» την πρόταση της Τουρκίας για στρατιωτική υποστήριξη

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) «αποδέχτηκε μια προσφορά από την Τουρκία για στρατιωτική και εφοδιαστική υποστήριξη», μετέδωσε το Al Jazeera επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει από την κυβέρνηση GNA.

 

Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη επιχειρεί να αποκρούσει μια επίθεση υπό τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά την τελευταία επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.

 

Σύμφωνα με τις πηγές που το Al Jazeera επικαλείται, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη έθεσε σε εφαρμογή την Πέμπτη συμφωνία ασφάλειας που υπεγράφη με την Άγκυρα τον Νοέμβριο.

 

Η Λιβύη έχει βυθιστεί από το 2011 σε μια εμφύλια σύγκρουση, μετά και την πτώση του επί δεκαετίες ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τη Βουλή της Λιβύης, η οποία υποστηρίζεται στρατιωτικά από τον LNA υπό τον στρατηγό Χαφτάρ. Από την πλευρά της, η GNA, η οποία στηρίζεται από τον ΟΗΕ, έχει τον έλεγχο των δυτικών επαρχιών, όπως και της Τρίπολης.

 

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα από την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το Σάββατο, ωστόσο, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι δεν είχε υποβληθεί μέχρι στιγμής τέτοιο αίτημα.

 

protothema.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ