Amazon: Πρόστιμο 23,4 εκατ. ευρώ για το κουδούνι… κατάσκοπο

Η Amazon πρόκειται να καταβάλει 25 εκατομμύρια δολάρια (23,4 εκατ. ευρώ) προκειμένου να διευθετήσει καταγγελίες για παραβιάσεις της ιδιωτικότητας για το «έξυπνο» κουδούνι της Ring και του φωνητικού βοηθού Alexa.

 

Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) αφού κατηγορήθηκε ότι δεν διέγραφε τις καταγραφές της Alexa κατόπιν αιτήματος των γονέων. Διαπιστώθηκε ότι κρατούσε στην κατοχή της ευαίσθητα δεδομένα για χρόνια.

 

Τα κουδούνια της Ring διαθέτουν κάμερες και συνδέονται με το κινητό τηλέφωνο των κατοίκων στα σπίτια των οποίων είναι τοποθετημένα. Η Ring, θα πληρώσει επίσης αφού έδωσε στους υπαλλήλους της απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών της.

 
 
Πρόστιμο 5,8 εκατ. δολ. στη Ring 
 

Η Ring θα καταβάλει 5,8 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές, σύμφωνα με την κατάθεση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Περιφέρεια της Κολούμπια και πρέπει να διαγράψει τυχόν βίντεο πελατών που έχουν συλλεχθεί πριν από το 2018

 

Σύμφωνα με την καταγγελία της FTC η Amazon «διαβεβαίωνε επανειλημμένα τους χρήστες της, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, ότι μπορούσαν να διαγράψουν τις ηχογραφήσεις φωνής που συλλέγονταν» από το σύστημα, ωστόσο η εταιρεία δεν το έκανε, διατηρώντας τα δεδομένα για χρόνια και χρησιμοποιώντας τα παράνομα για να βοηθήσει στη βελτίωση του αλγορίθμου της Alexa.

 

Σε δήλωσή του, ο Samuel Levine, διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC, κατηγόρησε την Amazon ότι «παραπλανούσε τους γονείς, διατηρούσε τις ηχογραφήσεις των παιδιών επ’ αόριστον και περιφρονούσε τα αιτήματα διαγραφής των γονέων». Η εταιρεία «θυσίασε την ιδιωτική ζωή για τα κέρδη», πρόσθεσε.

 

Ομοίως, η FTC δήλωσε ότι η Ring -την οποία η Amazon εξαγόρασε το 2018- επέτρεψε σε «χιλιάδες υπαλλήλους και εργολάβους» να παρακολουθούν καταγραφές των ιδιωτικών χώρων των πελατών.

 

Ήταν σε θέση να βλέπουν και να κατεβάζουν ευαίσθητα δεδομένα βίντεο των πελατών για δικούς τους σκοπούς, δήλωσε ο οργανισμός.

 

Η Amazon δήλωσε στο BBC ότι «η Ring αντιμετώπισε αμέσως τα συγκεκριμένα ζητήματα από μόνη της πριν από χρόνια, πολύ πριν η FTC ξεκινήσει την έρευνά της».

 

Όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, ένας υπάλληλος είδε χιλιάδες καταγραφές βίντεο που ανήκαν σε γυναίκες χρήστες των καμερών Ring που «παρακολουθούσαν προσωπικούς χώρους στα σπίτια τους, όπως τα μπάνια ή τα υπνοδωμάτια τους».

 

Ο υπάλληλος σταμάτησε μόνο όταν οι ενέργειές του εντοπίστηκαν από έναν συνάδελφό του, αναφέρεται.

 

«Η αδιαφορία της Ring για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια εξέθεσε τους καταναλωτές σε κατασκοπεία και παρενόχληση», δήλωσε ο κ. Levine. «Η εντολή της FTC καθιστά σαφές ότι το να βάζεις το κέρδος πάνω από την ιδιωτικότητα δεν αποδίδει».

 

Στην ανακοίνωσή της στο BBC, η Amazon δήλωσε: «Η εταιρεία Ring δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία: «Ενώ διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς της FTC σχετικά με την Alexa και το Ring και αρνούμαστε ότι παραβιάσαμε το νόμο, οι διακανονισμοί αυτοί αφήνουν αυτά τα θέματα πίσω μας».

 

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εφευρίσκει περισσότερα χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής για λογαριασμό των πελατών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ