Ανάσα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους – Tο Σεπτέμβριο το πρώτο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ στο Λουτράκι και στη Κόρινθο

Τις πόρτες του ανοίγει από τον Σεπτέμβριο το πρώτο ΚΔΑΠ ΜεΑ, Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, στους δήμους Κορινθίων ,Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, μια ιδιωτική εκπαιδευτική δομή, που θα φιλοξενηθεί σε σύγχρονους νεόδμητους χώρους που θα αναβαθμιστούν και θα αναπροσαρμοστούν πληρώντας όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ΑμεΑ.

 

Η φοίτηση των παιδιών και γενικά των ΑμεΑ, καθώς και με μεταφορά τους από και προς το ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν επιβαρύνονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, αφού η δράση επιχορηγείται από την Πράξη «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα ΚΔΑΠ ΜεΑ αποτελούν μονάδες απασχόλησης παιδιών και εφήβων με αναπηρία (νοητική υστέρηση, κινητική αναπηρία, αυτισμό ,νεφροπάθεια , διαβήτη , καρκινοπάθεια ,μεσογειακή αναιμία κλπ) και στόχο έχουν τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, την κοινωνική ένταξή τους και τη στήριξη των οικογενειών τους.

 

Θα εξυπηρετούν περιπτώσεις όπως: σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση όλων των βαθμίδων, εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, αυτισμό, ψυχιατρικές παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας, κινητική αναπηρία και διαφόρων ειδών σύνδρομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τη δημιουργία του νέου ΚΔΑΠ ΜεΑ στηρίζει το Φάσμα Σωματείο Γονέων Παιδιών Με Αυτισμό & Asperger Κορινθιας και προσωπικά ο πρόεδρός του Καρατζάς Ευάγγελος που κάνει τεράστιες προσπάθειες για να γίνει μια τέτοια δομή στη Κορινθία και παρέχει πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους γονείς για το πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν μέσω επιδότησης ΕΣΠΑ.

 

Λίγα λόγια για το 1ο ΚΔΑΠ ΜεΑ της Κορινθίας

 

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ που θα δημιουργηθεί θα είναι ένας χώρος φαντασίας, ανάπτυξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών , εφήβων και ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς επίσης και βρεφονηπιακός σταθμός για προνήπια από 2,5 έως 6,5 χρονών. Θα διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όπως και τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα σε ένα άνετο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, ώστε τα παιδιά και εν γένει τα άτομα που θα έρχονται σε αυτό να μπορούν να εξελιχθούν ως προσωπικότητες και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Στόχος είναι μέσα από τις κατάλληλες υποδομές, να βελτιωθεί σταδιακά η ποιότητα ζωής των ατόμων με Αναπηρία και να οδηγηθούν βαθμιαία στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη έτσι ώστε να νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους.

 

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ θα προσαρμόσει τη λειτουργία του ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας των ειδικών σχολείων της περιοχής και η φιλοξενία των παιδιών με αναπηρία ή/και εφήβων ή/και ατόμων με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία μπορεί μαζί με τη χρονική διάρκεια της μεταφοράς από και προς το ΚΔΑΠ να είναι μέγιστης διάρκειας 8 ωρών/ ημέρα για 11 ή 12 μήνες κάθε χρόνο. Γι’ αυτό και θα λειτουργήσει με (1) βάρδια , απογευματινή (ή κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων και σε πρωινή βάρδια). Βαγγέλης Καρατζάς: «Πάγιο αίτημά μας η δημιουργία ΚΔΑΠΜεΑ στη Κορινθία»

 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Φάσμα Γονέων Παιδιών Με Αυτισμό & Asperger Κορινθίας «η δημιουργία ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην ΠΕ Κορινθίας, ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα του Σωματείου μας και το παλεύουμε χρόνια.

 

Στην προκειμένη περίπτωση και αφού δεν ήταν τελικά εφικτό να γίνει μια τέτοια δημόσια δομή, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για το ότι ένας ιδιωτικός φορέας το δημιουργεί, αφού εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και μπορούν όλοι οι γονείς να ενταχθούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και εμείς βεβαίως θα καθοδηγήσουμε τους ενδιαφερόμενους. Πραγματικά, θα αποτελέσει μια όαση για τα παιδιά μας και τις οικογένειές τους, που ξέρουμε πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος όταν έχεις παιδί ΑμεΑ και οι υποστηρικτικές δομές είναι ελάχιστες.

 

Άλλωστε το βιώσαμε στην καραντίνα πολύ έντονα, τα παιδιά μας χρειάζονται μια δημιουργική απασχόληση για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και πιστεύω ότι τώρα πια αυτό μπορούμε να τα πετύχουμε μέσα από το νέο ΚΔΑΠΜεΑ Εφυραίος ΑΘΛΟΣ, μέσα από τις δραστηριότητες που θα παρέχει σε αυτά, κινητικά παιχνίδια, μουσικοκινητική αγωγή, ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, εικαστικά, εκπαιδευτική Ρομποτική , Κιναισθητική , κουζίνομαγειρέματα κ.α

 

Τέλος, όπως ανέφερε ο κύριος Καρατζάς, το σημαντικό είναι ότι για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εισοδηματικών κριτηρίων, όλοι οι γονείς μπορούν να πάρουν βάουτσερ (αξία τοποθέτησης) για τα παιδιά τους και ακόμα δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

 

Έτσι, απευθύνονται σε παιδιά / εφήβους / νέους ηλικίας από 5 έως 25 ετών, αλλά και σε ενήλικες με αναπηρία άνω των 50 ετών λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στις οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν. «Και όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι εξόχως σημαντικό και για τους ίδιους τους ωφελούμενους αλλά και για τους γονείς και γενικά την οικογένεια ατόμων με αναπηρία. Δεν αποτελούν δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν πανελλαδικά τις μόνες δομές παιδαγωγικού χαρακτήρα που φιλοξενούν παιδιά και άτομα με αναπηρίες αποτρέποντας την ιδρυματοποίηση αυτών των ατόμων.»

 

*Για περισσότερες πληροφορίες, ΚΔΑΠ ΜΕΑ Εφυραίος ΑΘΛΟΣ Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού HR: Mπεκιάρη Όλγα Ροζμαρί Διδακτολόγος Μ.Εd , Eιδική Παιδαγωγός Τηλ.: 6944290111, Περιάνδρου 38-40 Κόρινθος(2741076340) ,

 

Μεγάλου Αλεξάνδρου 12 , Λουτράκι(2744067022). ή με το Φάσμα Σωματείο Γονέων Παιδιών Με Αυτισμό & Asperger Κορινθίας Περιάνδρου 38-40 Κόρινθος , Τηλ.Επικ: 6950744914

 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΕΦΥΡΑΙΟΣ ΑΘΛΟΣ