Ανέστης Βλάχος: Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο γιος του Ηρακλής, μέσα από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

 

Ο Ανέστης Βλάχος έγινε διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών» στον κινηματογράφο, έχοντας παίξει πολλές φορές μοχθηρούς ρόλους.

 

Έπαιξε σε 180 ταινίες και τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Όπως έλεγε: «Εγώ είμαι ρολίστας. Δεν μπορείς να με κατατάξεις ούτε στους δραματικούς ούτε στους κωμικούς ηθοποιούς. Εμένα μου έμεινε η στάμπα του σκληρού λόγω της φυσιογνωμίας μου, κι έτσι οι σκηνοθέτες μου έδιναν συνεχώς ρόλους για να παίξω».

Ο ρόλος του «κακού» και το ατύχημα

 

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946.

 

Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.

 

Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

 

Ωστόσο, ο τραυματισμός του δεν στάθηκε εμπόδιο. Όπως είχε πει: «Μετά από το περιστατικό αυτό έπαιξα σε ταινίες του Κούνδουρου, του Γεωργιάδη, του Γρηγορίου, του Γλυκοφρύδη, του Κώστα Μανουσάκη».

 

Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος τον έκανε περιζήτητο στον ελληνικό κινηματογράφο.

 

Τη δεκαετία του ’60 είχε ήδη καθιερωθεί σε ρόλους «κακού», ενώ έπαιξε ακόμη και την αρκούδα στην ταινία «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου».

 

Τη δεκαετία του 70 ασχολήθηκε και με την πολιτική και ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του: «Ήμουν ο ιδρυτής της πρώτης τοπικής του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Κι αργότερα, με ένα συνάδελφο, φτιάξαμε την πρώτη κλαδική των ηθοποιών. Δεν πήγα στο ΠΑΣΟΚ για να βγάλω λεφτά. Πήγα για να βάλω το λιθαράκι μου και να αλλάξει η Ελλάδα. Ήθελα την ανατροπή, που την έφερε ο Αντρέας.»

 

Το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών και το 1978 εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον Δημήτρη Μπέη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ