Ανησυχία στην Ευρώπη: Η «ευλογιά των πιθήκων» εξαπλώνεται στην Γηραιά Ήπειρο

Βρετανία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν καταγράψει επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της νόσου - Υπό παρακολούθηση έξι Αμερικανοί αφού ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή zero - Το γερμανικό επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch καλεί τις αρχές να μην εφησυχάζουν
 
Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη καθώς τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίζονται σε όλο και περισσότερες χώρες με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
 
 

Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων», με το γερμανικό επιδημιολογικό ινστιτούτου «Robert Koch» να κρούει τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για την ιογενή λοίμωξη που πλήττει κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται και με το σεξ.
 

 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», εκτός από την Ευρώπη, στις ΗΠΑ οι αρχές έχουν υπό στενή παρακολούθηση έξι Αμερικανούς που βρέθηκαν σε στενή επαφή με το πρώτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Αμερικανοί ήταν στην ίδια πτήση με τον «ασθενή zero»- που ταξίδεψε από τη Νιγηρία στο Λονδίνο στις 4 Μαΐου.

 

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Μακίστον, υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), οι Αμερικανοί θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση επί 21 ημέρες.

 

monkeypi

Ευρώπη
 

 

Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει συνολικά επτά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Στην Πορτογαλία, το υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει πέντε κρούσματα, ενώ μελετά περισσότερα από 20 ύποπτα κρούσματα, όλα σε άνδρες, κυρίως νέους.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε οκτώ ύποπτα κρούσματα στη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, η Πορτογαλία επιβεβαίωσε πέντε κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων», ενώ και ο υγειονομικός οργανισμός της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση για τα πρώτα ύποπτα κρούσματα της μολυσματικής νόσου.

«Δεν είναι πιθανό η ευλογιά των πιθήκων να μεταδοθεί ευρέως, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισπανίας, Φερνάντο Σιμόν.

Βρετανός ο «ασθενής zero» - Είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία

Στη Βρετανία από τους επτά ασθενείς, οι τέσσερις είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άντρες.

Το αρχικό κρούσμα - ο ασθενής zero- που διαγνώστηκε πριν δύο εβδομάδες, είχε κολλήσει τον ιό στη Νιγηρία, όπου η νόσος είναι ενδημική.

Οι υπόλοιποι έξι φορείς μάλλον κόλλησαν τον ιό επί βρετανικού εδάφους, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστη», γι΄αυτό και προβληματίζει τους επιστήμονες.

Τα επτά κρούσματα είναι στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και ένα στην περιοχή του Νιούκαστλ. Τρεις εκ των ασθενών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Σίμον Κλαρκ, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, εκτιμά ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη «δεκάδες».

Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι η ασθένεια δεν θα εξαπλωθεί όπως η νόσος Covid προσθέτοντας:
«Θα εκπλαγώ αν φθάναμε ποτέ πάνω από 100 κρούσματα στη Βρετανία».

 

 

Τι είναι η «ευλογιά των πιθήκων»

Η «ευλογιά των πιθήκων» είναι μία ιογενής λοίμωξη που συνήθως ενδημεί σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής.
Μεταδίδεται από μικρά θηλαστικά-κυρίως τρωκτικά- και μπορεί να προσβάλει κατοίκους αυτών των περιοχών που έρχονται σε επαφή με αυτά τα ζώα.

Συμπτώματα της νόσου

Οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε ασυνήθιστα εξανθήματα και πληγές που μπορούν να εμφανίσουν κυρίως οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες.

Η νόσος μέχρι τώρα δεν θεωρούνταν σεξουαλικά μεταδιδόμενη, ωστόσο η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα από τα κρούσματα αφορούν άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες.

Η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της βρετανικής υπηρεσίας (UKHSA), Δρ Σούζαν Χόπκινς, με επιστολή της προς τις περιφερειακές διοικήσεις του Εθνικού Συστήματος υγείας NHS αναφέρει ότι επισπεύδονται οι έρευνες για τις συνθήκες της διαφαινόμενης μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων στην κοινότητα.

«Προτρέπουμε ιδιαίτερα άντρες που είναι γκέι και αμφιφυλόφιλοι να προσέχουν οποιαδήποτε ασυνήθιστα εξανθήματα ή πληγές και να επικοινωνούν με κάποια υπηρεσία σεξουαλικής υγείας δίχως καθυστέρηση», αναφέρεται στην επιστολή.

Μετά την επαφή με τον ιό, συνήθως χρειάζονται 5 έως 21 ημέρες για να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός,  μυαλγία, πόνος στη μέση, διογκωμένοι λεμφαδένες , ρίγη και εξάντληση.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εμφανίζεται δερματικό εξάνθημα, το οποίο αρχικά εντοπίζεται στο πρόσωπο και εν συνεχεία εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα μερικές φορές θυμίζει αυτό που προκαλεί η ανεμοβλογιά.

Οι φορείς συνήθως αναρρώνουν πλήρως μετά από κάποιες εβδομάδες. Για το 10% των ασθενών, η «ευλογιά των πιθήκων» μπορεί να αποβεί μοιραία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ