Ανησυχία στους Αγίους Θεοδώρους για τους μετανάστες - Φόβοι για μαζικά κρούσματα κορονοϊού

Τα μηνύματα για την εξέλιξη της επιδημίας στον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ωστόσο, ο ξαφνικός συναγερμός που σήμανε από τον εντοπισμό 150 νέων κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Κρανίδι, επιβεβαιώνει την ανησυχία που υπάρχει στους υπευθύνους για τη διαχείριση της κρίσης όσον αφορά τις πιθανές «εστίες υπερμετάδοσης», οι οποίες μπορεί να ανατρέψουν όσα καταφέραμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τα δύσκολα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί. Τους χώρους δηλαδή όπου εκ των συνθηκών συγκεντρώνονται πολλά άτομα, οπότε η τήρηση των μέτρων περιορισμού είναι πιο δύσκολη.

 

Όπως είναι λογικό, στους κατοίκους των περιοχών που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως συμβαίνει και στους Αγίους Θεοδώρους, υπάρχει ανησυχία. Τα τηλέφωνα που έχει δεχθεί ο αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων, Σπύρος Ράτης. από κατοίκους της περιοχής που τις τελευταίες ώρες του εκφράζουν τον προβληματισμό και τις φοβίες τους, είναι πραγματικά εκατοντάδες.

 

Σημειώνεται, ότι στο Ξενοδοχείο Ηλιόχαρη, στους Αγίους Θεοδώρους, φιλοξενούνται συνολικά περί τα 350 άτομα, τα οποία καθημερινά βγαίνουν έξω στην πόλη είτε για να κάνουν αγορές είτε για να λάβουν υπηρεσίες υγείας.

 

Οι φόβοι των υγειονομικών αρχών μετά τα μαζικά κρούσματα στο Κρανίδι, αφορούν σε όλες τις προσφυγικές δομές της χώρας μας, καθώς στην περίπτωση που διαπιστωθούν κι άλλα περιστατικά, ο έλεγχος του ιού είναι εξαιρετικά δύσκολος. Γι αυτό και αναμένεται να υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι στις περιοχές όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες με τη συμβολή των ειδικών του ΕΟΔΥ. 

 

Εξάλλου, αυτή την ώρα, πραγματοποιείται σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να γίνει συντονισμός όλων των μέτρων προστασίας για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών. Τη σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.