Ανοιχτή Δομή & φράγμα Ασωπού στην ατζέντα της συνάντησης Νίκα – Μητσοτάκη

Μία σειρά από θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και καταλαμβάνουν κάθε πεδίο κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης που θα έχει αύριο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην συνάντηση θα τεθούν θέματα οδικών αξόνων, υποδομών, η διαχείριση του προσφυγικού και φυσικά η διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Από τα ζητήματα που αφορούν την Κορινθία ο κ. Νίκας αναμένεται να θέσει τρία (συν ένα) ζητήματα.

 

Το πρώτο είναι το θέμα της ανοιχτής δομής στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Korinthia.net.gr υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Βασίλη Νανόπουλου με τον Παναγιώτη Νίκα, στην διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος Κορινθίων ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις αντιρρήσεις της κορινθιακής κοινωνίας για την δημιουργία της Ανοιχτής Δομής στο στρατόπεδο.
Ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος έχει ήδη ανοιχτή γραμμή με το γραφείο του πρωθυπουργού και τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα, ζήτησε επίσης να τεθεί ξεκάθαρα το αίτημα της Κορίνθου να κλείσουν οι δύο δομές και να αποδοθεί το στρατόπεδο στον Δήμο προκειμένου να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Τέλος ζήτησε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη για την δημιουργία ιατρικού κέντρου εντός της Δομής για να αντιμετωπίζονται επί τόπου και χωρίς επιβάρυνση του νοσοκομείου τα προβλήματα υγείας όσων ανθρώπων φιλοξενούνται στις δύο δομές.

 

Το δεύτερο θέμα που θα τεθεί αφορά τα έργα ανάπλασης στον Ισθμό και το Λουτράκι. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ο κ. Νίκας, μέσω ΕΣΠΑ, και περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις, σημάνσεις, χώρους στάθμευσης, δενδροφυτεύσεις και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού. Φτάνουν αυτά; Προφανώς όχι, αλλά σε σχέση με το σημερινό χάλι, αποτελούν ασφαλώς ένα σημείο αφετηρίας. Ο ίδιος ο κ. Νίκας άλλωστε είπε πως «ό,τι λείπει από τη μελέτη θα το συμπληρώσουμε γρήγορα και μέσα στη θητεία αυτής της περιφερειακής αρχής ο Ισθμός θα αλλάξει εικόνα». Παράλληλα, στον σχεδιασμό της περιφέρειας είναι να προχωρήσει η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Λουτρακίου, με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ.

 

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με το Φράγμα Ασωπού. Εκεί οι εργασίες φαίνεται ότι προχωρούν κανονικά και χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις αφού ο ΆΚΤΩΡ που έχει αναλάβει το έργο μετά την έκπτωση της Ιονίας τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Η συζήτηση για το Φράγμα Ασωπού, πάντως, θα ενταχθεί σε μια ευρύτερη συζήτηση για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και σε συνδυασμό με άλλα έργα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, όπως το μεγάλο έργο στη λίμνη Τάκα (στην Αρκαδία), τα δίκτυα του ΓΟΕΒ Παμίσου (στη Μεσσηνία) και του Ανάβαλου (στην Αργολίδα), τα φράγματα στον Φιλιατρινό και τον Μιναγιώτικο (στη Μεσσηνία) και της Κελεφίνας (στη Λακωνία).

 

Σε μια αντίστοιχη ευρύτερη συζήτηση για ζητήματα υποδομών θα μπουν και τα υδατοδρόμια. Το Λουτράκι, η ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θεωρούνται από τους ειδικούς σαν ο ιδανικός τόπος για την φιλοξενία δραστηριοτήτων υδατοδρομίων, πτήσεων υδροπλάνων και προσεγγίσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων. Ήδη οι περιφερειακές αρχές έχουν εκφράσει την σύμφωνη γνώμη τους για να μπορέσει να εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών.

 

korinthia.net.gr