Αντικαπνιστικός νόμος: Προσφυγή στο ΣτΕ από καταστηματάρχες

Δεν έχει λίγες ημέρες που πέρασε αντικαπνιστικός νόμος στη Βουλή και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις.

 

Συγκεκριμένα, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, που έχει περίπου 35.000 μέλη ζητά να εφαρμοστεί μερικώς ο νόμος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις και τα αιτήματα του σωματείου δεν αφορούν τα εστιατόρια για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.

 

Όπως σημειώνει οι προτάσεις τους αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα.

 

«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι 'παίρνω και φεύγω' το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντίνου.

 

Ακόμη, κάνει λόγο για ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς, όπως σημειώνει, η κατανάλωση σε τέτοιου είδους μαγαζιά  γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες.

 

Τέλος, διερωτάται τι θα γίνει με τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με προϊόντα καπνού.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ