Το ΜέΡΑ25 επικαλούμενο ρεπορτάζ του βρετανού δημοσιογράφου Matt Kennard και στοιχεία πτήσεων καταγγέλλει ότι το αεροσκάφος το οποίο έπληξε με κρότου - λάμψης τα σκάφη του Global Sumud Flotilla απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας. Καταγγέλλει επίσης ότι χθες, 24/09 και ενώ ο στόλος βρίσκεται στα νότια της Κρήτης, drone που απογειώθηκε από το Τυμπάκι, περιοχή νότια της Κρήτης, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τον στόλο προκαλώντας εκ νέου ανησυχία στους αλληλέγγυους και τις αλληλέγγυες.
«Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν φρεγάτες για να υπερασπιστούν τα σκάφη του Global Sumud Flotilla, η Ελλάδα στέλνει αεροσκάφη και μάλιστα από την Κρήτη, για να επιτεθούν στους αλληλέγγυους που ταξιδεύουν προς τη Γάζα», καταγγέλλει το ΜέΡΑ25.
«Ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης αλλά και τα στοιχεία πτήσεων από το βράδυ της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου, δείχνουν πως την ώρα της επίθεσης που δέχτηκαν τα σκάφη του Global Sumud Flotilla βρισκόταν στην περιοχή κατασκοπευτικό αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας. Τη σχετική καταγγελία κάνει το κίνημα BDS Greece, μετά από ρεπορτάζ του βρετανού δημοσιογράφου Matt Kennard», σημειώνει.
Στην ανάρτησή του ο βρετανός δημοσιογράφος έγραψε:
ΈΚΤΑΚΤΟ: Ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος Beechcraft King Air 350 πετούσε ανοικτά της Κρήτης το βράδυ που δέχθηκε επίθεση ο στολίσκος Sumud.
Το αεροσκάφος ανήκει στην αμερικανική εταιρεία μίσθωσης Metrea Special Aerospace ISR.
Έφτασε στην Κρήτη στις 16 Αυγούστου από το Βέλγιο.
Ποιος είναι ο ανάδοχος;
Το ΜέΡΑ25 συνεχίζει: «Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την ώρα που δέχθηκε επίθεση ο στόλος Sumud, ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος Beechcraft King Air 350 πετούσε πάνω από τα παράλια της Κρήτης αφού νωρίτερα είχε απογειωθεί από τη βάση της Σούδας. Το αεροσκάφος ανήκει στην αμερικανική εταιρεία leasing Metrea Special Aerospace ISR και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έφτασε στην Κρήτη στις 16 Αυγούστου από το Βέλγιο. Όπως αναφέρει μάλιστα ο δημοσιογράφος, το ίδιο αεροσκάφος χρησιμοποιείται και για την επιτήρηση της Γάζας με έδρα τη βρετανική βάση στην Κύπρο.
Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης 24/9 και ενώ τα σκάφη του Στόλου βρίσκονταν στα νότια παράλια της Κρήτης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, drone που απογειώθηκε από το Τυμπάκι φαινόταν να υπερίπταται από πάνω τους, προκαλώντας εκ νέου ανησυχία για τις εντολές που έχει λάβει ο χειριστής του στο έδαφος».
«Ως οργανώσεις του ΜέΡΑ25 στην Κρήτη, αλλά κυρίως ως κάτοικοι αυτού του νησιού εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την ντροπή μας για τη χρήση του τόπου μας ως ορμητηρίου για την επίθεση στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα βέβαια. Ειδικά ο ρόλος της αμερικανικής βάσης είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες. Όμως το γεγονός ότι τη στιγμή που ένας λαός υφίσταται γενοκτονία και το Ισραήλ αναδεικνύεται σε παγκόσμιο τρομοκράτη, η Ελλάδα βρίσκεται πολιτικά και στρατιωτικά στο πλευρό των δολοφόνων παιδιών, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Η Κρήτη στάθηκε πάντα ενάντια στους κατακτητές και δίπλα στο δίκιο των λαών. Οι σημερινές εξελίξεις αφήνουν βαρύ στίγμα στην ιστορία του τόπου μας.
Καταγγέλλουμε την επίθεση στον Στόλο της Αλληλεγγύης και τη χρήση της βάσης της Σούδας για αυτό τον σκοπό.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη συνεργασία με το κράτος – τρομοκράτη.
Καλούμε και συμμετέχουμε στο αντιπολεμικό διήμερο δράσεων στις 17 και 18 Οκτώβρη με Παγκρήτια Πορεία στα Χανιά και Πανελλαδική Κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.
Με την Παλαιστίνη μέχρι τη Λευτεριά», καταλήγει η ανακοίνωση.