Από τον επόμενο Μάρτιο ταξίδια με «ασημένιο βέλος»

Με καθυστέρηση αναμένεται να καταφθάσει στη χώρα το γρήγορο τρένο, το λεγόμενο «ασημένιο βέλος», της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή του ελληνικού σιδηροδρόμου, επιταχύνοντας σημαντικά το ταξίδι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Ο σχεδιασμός ήθελε το εν λόγω τρένο να βρίσκεται ήδη στο δίκτυο του ελληνικού σιδηροδρόμου εδώ και περίπου ένα χρόνο, ωστόσο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διατείνεται ότι οι συνθήκες του δικτύου δεν επέτρεπαν την άφιξή του. Το πρώτο από τα πέντε νέα τρένα που θα αποτελέσουν τον στόλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το γρήγορο δρομολόγιο μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα φθάσει στη χώρα έως τα τέλη του έτους, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φίλιππος Τσαλίδης κατά τη διάρκεια του Thessaloniki Helexpo Forum.

 

Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλότερου επιπέδου με τα νέα τρένα καθώς και η σημαντική επιτάχυνση της διαδρομής μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας, ο χρόνος της οποίας θα περιοριστεί σημαντικά. Ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας μάλιστα σημείωσε ότι το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο με υψηλότερες ταχύτητες θα δρομολογηθεί στις 25 Μαρτίου 2021. Γιατί όμως παρεμβάλλονται τόσοι μήνες από την άφιξη του πρώτου τρένου μέχρι την εκτέλεση του πρώτου δρομολογίου; Η απάντηση βρίσκεται στην κατάσταση του δικτύου, το χρόνιο πρόβλημα του ελληνικού σιδηροδρόμου. 

 

Οι χρόνοι για το συγκεκριμένο δρομολόγιο σήμερα ανέρχονται περίπου σε 4,5 ώρες. Ο κ. Τσαλίδης υποστήριξε ότι στο τέλος του 2021, ή στις αρχές του 2022, ο χρόνος αυτός θα μειωθεί στις 3 ώρες και 20 λεπτά και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει σχεδόν τις 3 ώρες. «Με τον τρόπο αυτό, το τρένο γίνεται πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με το αεροπλάνο», συμπλήρωσε ο κ. Τσαλίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ