Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών με την αίγλη των γιων του Ποσειδώνα

https://www.facebook.com/assosgeorgeΗ Κόρινθος υπήρξε μια από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις που διέθεταν 2 λιμάνια, το Λέχαιο στον Κορινθιακό κόλπο και τις Κεγχρεές στο Σαρωνικό. Οι γιοι του Ποσειδώνα και της Πειρήνης, κόρης του ποτάμιου θεού Αχελώου, Λέχης και Κεγχρίας, έδωσαν τα ονό­ματα τους στα λιμάνια της πό­λης.

 

Οι Κεγχρεές ήταν το ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου, που κατείχε τον πρώτο, προς νότο της Ισθμίας, φυσικό όρμο. Στην τοποθεσία σήμερα περισώζονται ερείπια – σε στεριά και θάλασσα- από τους αντικριστούς μώλους του λιμανιού. Τα άκρα των μώλων είχαν μεταξύ τους απόσταση μόλις 20 μέτρα. Μέσα στο νερό, στα όρια του βορείου λιμενοβραχίονα, φαίνονται ερείπια μικρών ναϊσκόμορφων κτισμάτων, τα οποία ήταν αφιερωμένα, μάλλον, στον Ποσειδώνα και την Ίσιδα.

 

Οι Κεγχρέες ήταν το ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου, από την οποία απείχε 70 στάδια και έφτασε στην μεγαλύτερη ανάπτυξη του κατά την εκατονταετία της Κορίνθου ως ρωμαϊκή Colonia. Επρόκειτο για το κατεξοχήν εμπορικό λιμάνι της Κορίνθου, το οποίο προέκυψε από τη διαμόρφωση του φυσικού όρμου, ενώ τα πρώτα τεχνικά έργα υπολογίζεται ότι έγιναν στα αρχαϊκά χρόνια. Το λιμάνι σήμερα αποτελείται από ίχνη των κατασκευών-παρεμβάσεων που είχαν γίνει κατά τη ρωμαϊκή Κόρινθο. Ήταν πεταλόσχημο με 2 τεχνητούς λιμενοβραχίονες, που προχωρούσαν αρκετά βαθιά μέσα στη θάλασσα, σχηματίζοντας στόμιο 200 μ. Η εσοχή του λιμανιού πλαισιωνόταν από στοές και λιμενικές εγκαταστάσεις. Στο νότιο λιμενοβραχίονα υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι, νυμφαίο, ναός της Ίσιδας και παλαιοχριστιανική βασιλική του 4ου μΧ αι. Στο βόρειο λιμενοβραχίονα υπήρχε τετράγωνος πύργος, ιερό της Αφροδίτης και διάφορα άλλα οικοδομήματα. Στο λιμάνι των Κεγχρεών αποβιβάστηκε και ο Απόστολος Παύλος, το 53 μ.Χ. στο πρώτο του ταξίδι στην πόλη της Κορίνθου.

 

 

mythicalpeloponnese.gr

Φωτογραφίες: Γιώργος Γεωργόπουλος https://www.facebook.com/assosgeorge