AstraZeneca: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα και τα ραντεβού

Η απόφαση της ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca και η αγωνία των πολιτών για τα προγραμματισμένα ραντεβού. Τι λένε Κοντοζαμάνης - Θεμιστοκλέους. Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα.

 

Όπως δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο. «Δεν ανανεώσαμε την παραγγελία για μετά τον Ιούνιο. Θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά ο Μπρετόν.

 

Τι γίνεται λοιπόν με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση ή την κάνουν αυτές τις ημέρες; Θα υπάρχει η δεύτερη δόση στα μέσα του καλοκαιριού;

0 υπουργός Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη αλλά και ο αρμόδιος για την επιχείρηση «Ελευθερία», γενικός γραμματέας ΥΥΚΑ, Μάριο Θεμιστοκλέους, διαβεβαίωσαν,πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας διότι για τον κάθε ένα που εμβολιάζεται με την πρώτη δόση, υπάρχει εξασφαλισμένη και η δεύτερη! Έτσι, ακόμα κι αν το δεύτερο ραντεβού σας είναι μέσα στον Ιούλιο, θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για να εξυπηρετηθείτε χωρίς πρόβλημα.

 

Αξίζει όμως να εξηγήσουμε και γιατί σταματάει η συνεργασία της ΕΕ με τη συγκεκριμένη εταιρία ώστε να μην ανησυχούν οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιό της…

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

 

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στα τέλη Απριλίου, «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Η νομική διαδικασία και αρμόδια να κρίνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την φαρμακευτική, είναι δικαστήρια του Βελγίου.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η απόφαση για την εκκίνηση νομικής διαδικασίας κατά της φαρμακευτικής ελήφθη σε συνεννόηση με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Οι λόγοι λοιπόν για τους οποίους σταματά η παραλαβή εμβολίων από την AstraZeneca στην Ευρώπη, δεν είναι λόγοι ασφάλειας του εμβολίου αλλά λόγοι πρακτικοί, μη τήρησης των συμφωνηθέντων εκ μέρους της φαρμακευτικής εταιρίας ως προς τον χρόνο και την ποσότητα παράδοσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ