Αυτή είναι η εικόνα των ΜΕΘ σε Κορινθία και Περιφέρεια Πελοποννήσου - Τραγικές οι ελλείψεις!

Τα νούμερα με τις κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στη χώρα μας, παρέθεσε μετά από έρευνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων την ώρα που η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται λόγω κορονοϊού...

 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια, θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ.

 

Σήμερα στα Νοσοκομεία λειτουργούν 607 κλίνες ΜΕΘ και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού 169 κλίνες Covid-19 ΜΕΘ, με δυναμική να λειτουργήσουν 39 επιπλέον και 117 ΜΑΘ με δυναμική άλλες 27 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

 

Όπως τονίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, εάν δεν ανοίξουν άμεσα κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωσή τους, οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορονοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις.

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχείαβρίσκεται σε τραγική κατάσταση με μόλις 17 ενεργές κλίνες ΜΕΘ για 1,115 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ οι ενεργές κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 είναι μόλις 6 για την ίδια αναλογία πληθυσμού. Οι κλίνες αυτές βρίσκονται σε τρεις απο τις πέντε περιφερειακές ενότητες, με την Αργολίδα και τη Λακωνία να μην διαθέτουν ούτε ένα κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται ότι και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) που υπάρχει στο νοσοκομείο Ναυπλίου, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού!

 

Δείτε αναλυτικά:

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

 

Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 5 ενεργές κλίνες. Υπάρχουν άλλες 2 κλίνες που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. 78 άτομα όλων των ειδικοτήτων επικουρικό προσωπικό προσλήφθηκε μέσα στο 2020 για την περίοδο της πανδημίας.

 

Γ.Ν. ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Υπάρχει μία Γενική ΜΑΦ αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού με περίπου 6 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 14 άτομα.

 

Γ.Ν. ΑΡΓΟΥΣ: Δεν υπάρχει ούτε Γενική ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Για την περίοδο του κορωνοϊού έχουν προσληφθεί περισσότερα από 40 άτομα επικουρικό προσωπικό.

 

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 6 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 30 άτομα επικουρικό προσωπικό.

 

Γ.Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ: Δεν υπάρχει ούτε Γενική ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 10 με 12 άτομα Επικουρικό προσωπικό.

 

Γ.Ν. ΜΟΛΑΩΝ: Έχουν προσληφθεί περίπου 20 άτομα ως Επικουρικό προσωπικό για την πανδημία.

 

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 6 κλίνες και μία ΜΕΘ covid με 6 κλίνες. Περίπου 50 άτομα ως Επικουρικό προσωπικό έχει προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας.

 

Γ.Ν. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: 40 άτομα περίπου έχουν προσληφθεί ως Επικουρικό προσωπικό για την πανδημία.