Τα αιτήματα στο ακροατήριο – To εξώδικο των συγγενών των θυμάτων σε Φλωρίδη
Η ηγεσία του Αρείου Πάγου – όπως έγραφε από χτες το The FAQ – κλείνει το θέμα της εκταφής των σορών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.
Η ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου διαμηνύει πως τους συγγενείς πως η ανάκριση έχει κλείσει και δεν μπορεί τώρα να ξεκινήσουν νέες ανακριτικές πράξεις για την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε για τη Δικαιοσύνη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αναστασία Παπαδοπούλου και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας κλήθηκαν να απαντήσουν για το αίτημα του Πάνου Ρούτσι προκειμένου να γίνει εκταφή του παιδιού του και να μάθει την αλήθεια.
Και οι δύο υπήρξαν κατηγορηματικοί πως εκταφή τώρα δεν μπορεί να γίνει αν και την απόφαση θα λάβει η Πρόεδρος Εφετών Λάρισας.
Πάντως, σημείωσαν πως ανάλογα αιτήματα έχουν ήδη απορριφθεί στο παρελθόν.
«Η εκταφή αυτή ζητείται στα πλαίσια του έργου της ανάκρισης. Η ανάκριση έχει κλείσει με νόμιμο τρόπο και βρίσκεται σε πρόεδρο εφετών. Σε αυτή την περίπτωση το αίτημα αφορά την εξέταση των οστών για ξυλόλιο και άλλες ουσίες. Τέτοια αιτήματα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και έχουν απαντηθεί, άρα δεν μπορούμε να επανέλθουμε απ’ αυτών», είπε η Αναστασία Παπαδοπούλου Πρόεδρος Αρείου Πάγου.
Και πρόσθεσε: «Εφόσον τα προηγούμενα αιτήματα έχουν απαντηθεί, δεν μπορούμε να επανέλθουμε εφόσον προέρχεται από κάποιον άλλον. Εκταφή γίνεται σε 3 χρόνια, αλλά όχι στα πλαίσια της ανάκρισης. Ζητούν μια ανακριτική πράξη. Θα πρέπει να το ζητήσει η Πρόεδρος Εφετών. Κανένα δικαίωμα δεν χάνεται στην παρούσα φάση. Να απευθυνθώ σε όσους εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση: η χώρα είχε και άλλα δυστυχήματα, ποτέ δεν έγιναν τέτοιες εκδηλώσεις που εκμεταλλεύονται τον πόνο των συγγενών. Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να ξεκινήσει η δίκη. Είναι δικαίωμα του ανακριτή να κλείσει την ανάκριση. Και όταν την έκλεισαν, υπήρχαν άνθρωποι που του φώναζαν ότι δεν μπορείς να κλείσεις την ανάκριση. Πού ζούμε, ζούμε σε δημοκρατία; Οι συγγενείς δεν έχουν χάσει κανένα δικαίωμα και να μην παρασύρονται από πρόθυμους που τους συμπαραστέκονται αλλά έχουν άλλους σκοπούς».
«Νομικοί προσπαθούν να με υποχρεώσουν ως έχων την εποπτεία της ανακρίσεως να δώσω εντολή στον εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης και στον Πρόεδρο Εφετών Λαρίσης να ανοίξει ξανά την ανάκριση. Εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί δεν μπορεί να μιλάνε νομικοί με νομικό και να ζητάνε πράγματα εκτός του νόμου. Η εκταφή μπορεί να ζητηθεί ως διοικητικό μέτρο από το νομικό πρόσωπο που έχει την εποπτεία του κοιμητηρίου που έχει ενταφιαστεί ο νεκρός. Το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί είναι ζήτημα της κυρίας ανάκρισης και έχει κριθεί στην προδικασία, η δικογραφία είναι σε τέτοιο δικονομικό στάδιο και κανείς δεν μπορεί να το κρίνει πλην της Προέδρου Εφετών», είπε ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου.
Σε μια άτυπη κόντρα φαίνεται πως έχουν οδηγηθεί η πλευρά της Δικαιοσύνης με τους συγγενείς των θυμάτων στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με αντικείμενο τα αιτήματα εκταφής των σορών.
Από τη μία η Δικαιοσύνη αρνείται την έγκριση της εκταφής, την ώρα που οι συγγενείς επιμένουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια κρίνεται επιβεβλημένη για την πορεία της διαδικασίας.
Η κρίσιμη λεπτομέρεια
Όπως φαίνεται, η Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση, δηλαδή ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης «κάνουν ντρίμπλα» τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σαφές αίτημα από πλευράς συγγενών για ταυτοποίηση σορών θυμάτων.
«Δεν υπάρχει αίτημα για εκταφή της σορού για να διαπιστωθεί εάν είναι το παιδί αυτό. Εγώ λέω ότι υποβάλλεται αίτημα, όπως λέει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, το αίτημα αυτό θα απαντηθεί άμεσα. Τι σημαίνει το άμεσα; Ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει να γίνει εκταφή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως είναι το παιδί αυτό. Η διαδικασία αυτή δεν εμποδίζει την πρόοδο της δίκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Από την πλευρά του ο κ. Τζαβέλλας υποστηρίζει, ότι σε περίπτωση υποβολής αντίστοιχου αιτήματος, αυτό «θα εξεταστεί και θα απαντηθεί άμεσα».
Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών δεν έχουν υποβάλλει αίτημα εκταφής για ταυτοποίηση των σορών, αλλά για «τη διενέργεια των ενδεδειγμένων ιατρικών και ανθρωπολογικών εξετάσεων, ώστε να αποκαλυφθεί η χημική ουσία που κατέκαψε τους αγαπημένους μας και προκάλεσε τον θάνατό τους».
Αυτό αναφέρεται στα προηγούμενα αιτήματα, αλλά και στο εξώδικο που έστειλαν ο απεργός πείνας Πάνος Ρούτσι και η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 2023, Μαρία Καρυστιανού, το οποίο αποκάλυψε το MEGA.
Το εξώδικο Ρούτσι – Καρυστιανού
«Εξώδικη δήλωση, καταγγελία & πρόσκληση για ικανοποίηση αιτήματος εκταφής θυμάτων Τεμπών παρουσία πραγματογνωμόνων – εκπροσώπων ημεδαπών & αλλοδαπών εργαστηρίων και με δικαίωμα συμμετοχής τεχνικού συμβούλου των παθόντων – αιτούντων γονέων.
Του απεργούντος – Πάνο Ρούτσι
Της Μαρίας Καρυστιανού
ΠΡΟΣ: 1. Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, 2. Τον Πρόεδρο της Βουλής, 3. Τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, 4. Την κα. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου,
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την άρνηση παροχής έννομης προστασίας και τη δια πράξεων και παραλείψεων όλων άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων άρνηση ικανοποίησης του ιερού δικαιώματος των γονέων για εκταφή των παιδιών τους και διενέργειας των ενδεδειγμένων ιατρικών και ανθρωπολογικών εξετάσεων, ώστε να αποκαλυφθεί η χημική ουσία που κατέκαψε τους αγαπημένους μας και προκάλεσε τον θάνατό τους.
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ τη διενέργεια της άνω επιβεβλημένης ανακριτικής ενέργειας εκταφής προς ανάδειξη της αλήθειας, τον εντοπισμό της χημικής σύνθεσης του άγνωστου καυσίμου, το οποίο ρητά αναφέρει το από 27.02.2025 Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ».
Αρνητική απάντηση στα μέχρι τώρα αιτήματα
Όπως αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, τα προηγούμενα αιτήματα εκταφής απορρίφθηκαν από τις ανακριτικές Αρχές της Λάρισας.
«Τρία αιτήματα για την εκταφή δύο θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη κατατέθηκαν στον εφέτη ειδικό ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, όμως απορρίφθηκαν» υπογράμμισε ο Νίκος Ασλανίδης, τονίζοντας ότι στην απάντησή του ο ανακριτής έκανε λόγο για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και την έκθεση του Κωνσταντίνου Πασπαλά.
«Τι με ενδιαφέρει εμένα άμα είναι τα έλαια σιλικόνης; Τι με ενδιαφέρει εμένα αν έχουν τα βίντεο του Καπερνάου;» συμπλήρωσε ο κ. Ασλανίδης, μιλώντας στο Open.
Υπενθυμίζεται ότι στις απορριπτικές απαντήσεις του Ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη είχε αναφερθεί και η Μαρία Καρυστιανού, τονίζοντας ότι ο Ανακριτής «αποσιωπά όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που μιλούν για φορτίο χημικών, προκειμένου να αρνηθεί για πολλαπλή φορά το αίτημα εκταφής».
Η απόρριψη του κ. Μπακαΐμη σε αίτημα συγγενών θυμάτων για εκταφή των σορών
Ψαρόπουλος: Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η δικαστική Αρχή
Μιλώντας για τις εξελίξεις στο θέμα των Τεμπών, ο δικηγόρος και πατέρας της Μάρθης, που έχασε τη ζωή της στο πολύνεκρο δυστύχημα, Αντώνης Ψαρόπουλος, υπογράμμισε ότι η πλευρά των συγγενών των θυμάτων αντιμετωπίζει με δυσπιστία τη Δικαιοσύνη.
«Επειδή έχουμε περιοριστεί στο θέμα αυτό της εκταφής ή μη της σορού και επειδή προφανώς έχει δημιουργηθεί στον κόσμο ή σε κάποιον κόσμο το αίσθημα ότι εμείς οι πάρα πολλοί συγγενείς αντιμετωπίζουμε πλέον με μεγάλη δυσπιστία τις δικαστικές Αρχές, δεν είναι άμοιρη ευθυνών η δικαστική Αρχή για αυτήν την δυσπιστία μας. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αναπάντητα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί από εμάς τους συγγενείς από ένα έτος και πιο μπροστά» τόνισε ο Αντώνης Ψαρόπουλος.
«Υπάρχουν αυτά τα αιτήματα και οι καθυστερήσεις που έχουν προκύψει από τη δικαστική διερεύνηση, οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί πάνω από ένα έτος και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Είναι γνωστά αυτά τα αιτήματα στην κορυφή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου» συμπλήρωσε.
«Για ποιον λόγο ακριβώς ζητάμε αυτά τα αιτήματα; Όταν γίνεται το μπάζωμα στις 3 – 4 πρώτες ημέρες και χάνονται τόσα αποδεικτικά στοιχεία, αναμέναμε εμείς οι συγγενείς τα άμεσα αντανακλαστικά των δικαστικών Αρχών, να είναι αποτελεσματικά και να ψάξουν να βρουν τα πάντα. Αντ’ αυτού τι έχουμε εισπράξει; Απώλεια βιντεοληπτικού υλικού, απώλεια ηχητικού υλικού, καταστροφή βιολογικού υλικού σε 5 βδομάδες, άρνηση αιτημάτων, άρνηση ελέγχου πυρανθεκτικότητας των καθισμάτων το οποίο μας το αρνήθηκε ο ανακριτής και τελικά ικανοποιήθηκε μέσω του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, και αυτό ακόμα είναι ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό για ποιον λόγο δεν ασχολείται κανείς με αυτό το θέμα, και φυσικά άρνηση απορρήτου επιστολικής αλληλογραφίας μεταξύ του υπουργείου και των φορέων» πρόσθεσε ο κ. Ψαρόπουλος.
Θα συνεχιστεί η ανάκριση;
Νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι αν ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός δεχθεί το αίτημα εκταφής σορού θύματος των Τεμπών, θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση για την υπόθεση.
Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψει ο φάκελος στον Ανακριτή κ. Μπακαΐμη. Όμως, η επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ του MEGA, Ιωάννα Μάνδρου υποστηρίζει ότι «δικαστικές πηγές με διαβεβαιώσαν αν γίνει δεκτό το αίτημα εκταφής η ανάκριση δεν ξαναανοίγει υποχρεωτικά».
Με πληροφορίες από in.gr / ieidiseis.gr